445. F Oturması: Halil Güneş serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 445. F Oturması'nda hasta tutsak Halil Güneş'in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ekim 2020
  • 14:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 445. F Oturması'nda hasta tutsak Halil Güneş'in serbest bırakılmasını istedi.

Gerçekleştirilen açıklamada basın metnini Hapishane Komisyonu'ndan Meral Nergiz Şahin ve Mehmet Acettin okudu.

Koronavirüs önlem gerekçesi değil saldırı bahanesi yapılıyor

Koronavirüsün hapishanelerde önlem alma nedeni değil de saldırı bahanesi haline getirildiği vurgulanan metinde 445. F Oturması'nda inşaatı bile tamamlanmamış hapishaneye sürgün edilen Güneş için şunlar söylendi:

"Müebbet hapis cezasına hükümlü Halil Güneş, uzun zamandır akciğer ve kemik kanseri hastalığı ile yaşamakta ve hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Tutuklandığından bu yana 15 hapishaneye sürgün sevk edilen Halil Güneş, son olarak geçtiğimiz hafta Yüksek Güvenlikli Diyarbakır 2 Nolu F tipi Hapishanesi’ne sevk edilmiştir.

Aldığımız bilgiye göre; Halil Güneş’in hastalıkları, gözaltında gördüğü ağır işkenceler sonrasında ortaya çıkmıştır. Başlangıçta, kaburgalarında oluşan kırıklar kalp ve akciğerini baskı altında tutarak nefes almada zorluklar yaşamasına sebep olmuş, hapishanelerdeki kötü sağlık koşulları, kötü beslenme ve kötü barınma koşulları ile rahatsızlıkları zamanla daha da artmıştır.

2007'de çekilen akciğer tomografisinde; akciğerinde yaklaşık 1 cm boyutlarında onlarca tümör olduğu tespit edilmiş, kırılan kaburgalarının ameliyatı sırasında ise ayrıca kemik kanseri olduğu tespiti yapılmıştır. İki kere bu nedenle ameliyat edilen Halil Güneş’e, 2009 yılında ağır derecede KOAH ve Uyku Apnesi teşhisi konulmuş, doktorları; ömür boyu solunum cihazıyla uyuması ve gündüzleri de oksijen maskesi takması gerektiğini söylemiştir.Kullanmak zorunda kaldığı yüksek dozdaki ağrı kesiciler nedeniyle; ağır stres bozukluğu, epilepsi, her iki gözde Glokom hastalığı, boyunda fıtıklar ve böbreklerinde taşlar oluşmuştur."

ATK ölüme davetiye "rapor" veriyor

Hastaneden "tek başına yaşamını idame ettiremez biçiminde rapor alan Güneş'e 2014'te ATK'nın adeta ölüme davetiye çıkarırcasına hapiste kalmasına uygun olduğu biçiminde "rapor" verdiği belirtilen metnin devamında şunlar ifade edildi: 

"2014 Temmuz ayında yapılan tetkiklerde kanser hastalığının daha da ilerlediği tespit edilince, serbest bırakılması ve tedavisinin dışarıda sürdürülmesi için avukatları Anayasa Mahkemesi (AYM) 'ne başvuruda bulunmuş ancak olumlu bir sonuç alınamamıştır.

İnsan Hakları Derneği(İHD)Diyarbakır Şubesinin başlattığı kampanya ile Halil Güneş'in serbest bırakılması için 10 bin imza toplanmış bu imzalar11 Mart 2014 tarihinde AYM'ye gönderilmiş fakat yine bir sonuç alınamamıştır."

Son görüşmede kız kardeşinin izlenimleri aktarılan metinde "Halil Güneş’in yaşam hakkını koruyucu acil önlemler alınmasını, Halil Güneş nezdinde tüm ağır hasta, yaşlı ve risk grubunda bulunan mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz" denildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul