438 F Oturması: Hiyem Yolcu serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 438. F Oturması’nda hasta tutsak Hiyem Yolcu’nun serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Ağustos 2020
  • 13:44

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 438. F Oturması eyleminde hasta tutsak Hiyem Yolcu’nun serbest bırakılmasını istedi.

Sosyal medyada yayınlanan basın açıklamasını Hapishane Komisyonu’ndan Meral Nergiz Şahin ve Mehmet Acettin okudu.

Pandemi sürecinde hapishanelerde mahpusların neredeyse ölüme terkedildiği vurgulanan açıklamada, bu durumun kadın mahpuslar üzerinde daha ağırlaştığı ifade edildi.

438. F Oturması’nda, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan Hiyem Yolcu için metinde şu ifadeler yer aldı:

“Müebbet hapis cezasına hükümlü olup, 16 yıldır hapiste tutulan Hiyem Yolcu, 2019 Mart- Mayıs ayları arasında tecride karşı destek amaçlı açlık grevi yapmıştır. Sonrasında, bacaklarındaki kaşıntılı yaralar artmış, kandaki lökosit değerinin normalin altına düştüğü tespit edilmiş, ancak bu arada pandemi sürecine girildiği gerekçesi ile hastaneye götürülmemiş, tetkikleri yarım kalmış ve hastalığına teşhis konulamamıştır.  

Hapishane revirinde görevli cildiye doktoru dahi bu süreçte görevine ara verdiğinden, şikâyetlerini rahatlatacak ilaçlar dahi verilmemiş, bu nedenle durumu giderek ağırlaşmış, yaralar iltihaplanmış ve ayakta duramaz hale gelmiştir.

Hiyem Yolcu son telefon görüşmesinde bu durumu yakınları ile paylaşmış, hapishane idaresinin pandemiyi bahane ederek hak gasplarını derinleştirdiğini, tedavi hakkı önündeki engellerin daha da arttırıldığını ve bu hak gasplarının kalıcı hale getirilmesinden endişe ettiklerini belirtmiştir.

Beyanında ayrıca; ‘Normalleşme’ adı altında getirilen yeni uygulamalarla, mektup alma ve mektup gönderim süresinin uzatıldığını, günlük gazetelerin bazen bir gün arayla bazen de haftada bir toplu olarak verildiğini, sağlığa erişimin tamamen engellendiğini, çok acil durumlar dışında hastaneye götürülmediklerini, mahpusların rahatsızlıklarına dair verdikleri dilekçelerindeki ifadelerden teşhis yapılmaya çalışıldığını ve zaman zaman ilaç yazıldığını, teşhis konsa dahi ilaçların dışarıdan gelen her şey gibi uzun süre bekletildiğini,  bu nedenle tedavinin geç başladığını ve aksayarak devam ettiğini,  bundan dolayı hastalıkların hızla ağırlaştığını ve bu şekilde ölüme terk edildiklerini ifade etmiştir.

Hiyem Yolcu’nun sağlık sorunlarının çözülmesi için, acil olarak hastalığına teşhis konulması ve tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir.”

Son olarak Hiyem Yolcu ve tüm hasta mahpusların tedavileri önündeki engeller kaldırılması ve Hiyem Yolcu’nun serbest bırakılması istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul