441. F Oturması: Kasım Karataş serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 441. F Oturması’nda hasta tutsak Kasım Karataş’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Eylül 2020
  • 13:38

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği 441. F Oturması’nda şu an Tekirdağ Hapishanesi’nde bulunan hasta tutsak Kasım Karataş’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini İHD üyesi Hatice Korkmaz okudu.

“Birçok hapishanede saldırılar, hak gaspları, baskılar, haksız ve yasalara aykırı uygulamalar rutin hale getirilmiştir. Her gün yeni bir bürokratik engelle, yöneticilerin keyfi uygulamalarını yasallaştıran genelgelerle, tedavi hakkını da ellerinden alarak, mahpuslar hücrelerinde ölüme terk edilmektedirler” diyen Korkmaz 29 yıldır hapiste olan ağır kalp hastası Kasım Karataş’ın durumunu aktardı.

Korkmaz, Karataş hakkında şunları ifade etti:

“57 yaşında olan Kasım Karataş 1991 yılında tutuklanmasının ardından sırası ile İzmir- Buca, Aydın, Antep, 2012 yılında yapılan açlık grevinden sonra ise Karabük T Tipi Hapishanesine sürgün edilir. Baş gösteren hastalıkları giderek artar ve 2 defa mide kanaması geçirir. Kalp ana damarının tıkalı olması nedeniyle iki defa anjiyo yapılır. Tıkalı kalp damarlarının anjiyo ile açılamaması üzerine Ocak 2016’da açık kalp ameliyatı olur, ameliyat sonrası koma halindeyken yoğun bakım odasında ayağından yatağa zincirli halde tutulur. Kasım Karataş, 2017 yılında Karabük’ten Urfa Hilvan hapishanesine sevk edilir.”

Korkmaz avukatından alınan bilgilere göre kalbi yüzde 35 oranında çalışan, şeker ve tansiyon hastalığı da bulunan Karataş’ın Tekirdağ hapishanesine sürgün edilişini ve sonrasını şöyle ifade etti:

14 Temmuz 2020 tarihinde 2 gün süren yolculukla Urfa Hilvan hapishanesinden 8 arkadaşı ile birlikte sürgün sevk edilmiştir. Bir arkadaşı ile birlikte Tekirdağ 2 No’lu F tipi hapishanesine getirilmiştir. İki gün süren yolculuk boyunca kendilerine hiç yemek verilmemiş, sadece bir şişe su verilmiştir. Suyu veren görevli, Urfa’daki müdürün su dahi verilmesine izni olmadığını, inisiyatifleriyle su verdiklerini söylemiştir. Karataş yolculukla ilgili, ‘benim sağlık durumumu biliyorlardı bizi ölüme gönderdiler’ demiştir.

Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Hapishanesine getirildiklerinde ise;  Kasım Karataş’a çıplak arama dayatıldığını, kabul etmeyip slogan atınca ağzı ve burnu kapatılıp darp edilerek elbiselerinin zorla yırtılarak çıkarıldığını, tedavisi için düzenli kullanması gereken ilaçların verilmediğini, uzun uğraşlar sonunda ilaçlarının verilmeye başlandığını,  hastalıklarından ötürü ve hapishane revir doktorunun diyet yemeği yemesi gerektiğine dair notuna rağmen diyet yemeği verilmediğini, bu süreçte verilen yemekleri yiyemediği ve bu nedenle beslenmesinin ve sağlığının bozulduğunu, halen yeterli hijyen malzemesi verilmediğini,  sevk sırasında birlikte getirdikleri giysilerin ve televizyonun verilmeyerek, yeniden satın almalarının söylendiğini belirtmiştir.”

Tedavi hakkının engellenmesinin, son sürgünde bir işkenceye dönüştüğünü ifade eden Korkmaz Kasım Karataş ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istedi.