“Fatma Tokmak serbest bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 452. hafta F Oturması'nda hasta tutsak Fatma Tokmak'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Kasım 2020
  • 14:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyada gerçekleştirdiği 452. F Oturması'nda hasta tutsak Fatma Tokmak'ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30'da paylaşılan videoda Hapishane Komisyonu'ndan Mehmet Acettin'in sunumuyla basın metnini İHD üyesi Nuray Şimşek okudu. Tüm mahpusların pandeminin yükselen seyriyle  ağır risk altında olduğunu belirten Şimşek "Yaşam hakkının korunması bakımından, özellikle risk grubundaki mahpusların, pandemi süreci geçene kadar serbest bırakılmaları zorunluluk halini almıştır" dedi.

Şimşek, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulmakta olan ağır hasta mahpus Fatma Tokmak hakkında şunları ifade etti:

"Fatma Tokmak; 1996 yılında  gözaltına alınmış, 2.5 yaşındaki oğlu ile birlikte ağır işkence altında sorgulanmış, okuması yazması olmadığı, Türkçe bilmediği halde  önüne konulan ifadeye zorla parmak bastırılmış ve tutuklanmıştır. Yargılaması sırasında itiraz etmiş olmasına rağmen zorla parmak bastığı ifadeye dayanılarak müebbet hapis cezasına mahkum edilmiştir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuruda ihlal kararı verilmesine rağmen, Fatma TOKMAK icin  yapılan yeniden yargılama talebinin kabul edilmemesi ve  bu karara rağmen tahliyesinin  engellenmesi yönündeki hukuka aykırılıklar, devam etmektedir. 

Tutuklanmasının ardından ciddi sağlık sorunları yaşamaya başlayan Tokmak için yapılan başvuru üzerine Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından 23 Temmuz 2014’de hazırlanan raporda;  astım ve romatizmal kalp hastalığına bağlı ileri derece mitral ve triküspit yetmezlik, ileri derece mitral darlık ve arteryel ve pulmoner hipertansiyon hastası olmasından ötürü yaşamının tehlikede olduğu gerekçesiyle tahliye edilmesi gerektiği tespitinde  bulunulmuş, ancak Adli Tıp Kurumu (ATK), aksi yönde verdiği raporuyla Tokmak’ın tahliyesini engellemiştir."

Tokmak'ın ileri derecede kalp , astım ve  hipertansiyon hastası olduğunu ve bu tabloya eklenen  kadın  hastalıkları ile diş hastalıklarının eklendiğini belirten Şimşek "Avukatlarının verdiği son bilgiye göre ; covid 19 nedeni ile tedavi ve kontrolleri aksatılan Fatma Tokmak’ın durumu her gün daha da kötüye gitmektedir. Ağrıları artmış, göğsünde ve kollarında morarmalar, şişlikler ortaya çıkmış, sık sık baygınlık yaşamaya başlamıştır. Avukatları, salgın tehdidi dolayısıyla Tokmak’ın serbest bırakılması için yeniden başvuru yapmışlardır" dedi.

Fatma Tokmak ve hasta mahpusların serbest bırakılmalarını isteyerek açıklamayı bitiren Şimşek'in ardından Fehmi Tosun'un kızı avukat Jiyan Tosun söz aldı. Tokmak'la yaptığı son görüşmesinde Tokmak'ın sağlık durumunun kötüleştiğini anlatan Tosun, Tokmak'ın hukuksal olarak da, serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Kızıl Bayrak / İstanbul