"Osman Çeken tahliye edilsin"

İHD İzmir Şubesi hasta mahpus Osman Çeken'in tahliye edilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Ekim 2020
  • 15:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Menemen T Tipi Hapishanesi’nde kalmakta olan Wernicke Korsakoff sendromlu adli hükümlü Osman Çeken'in tahliye edilmesini istedi.

Pandemi vakalarının artışından kaynaklı şube binasında yapılan basın toplantısında, basın metnini İHD İzmir Şube yönetiminden Ahmet Çiçek okudu. Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’nde bir ay önce gardiyanlar tarafından darp edildiği öne sürülen ve 17 Ekim’de yaşamını yitiren Serkan Tümay’ın ailesine baş sağlığı ve sabırlar dileyen Çiçek Osman Çeken hakkında şunları ifade etti:

"Yaklaşık 8 aydır hapishanededir. 4 Temmuz 2020’den beri ölüm orucunda olan tutukludur. 2003-2004 yıllarında kendisinin haksız yere tutuklandığını söyleyerek 1 yıla yakın ölüm orucu tutmuş bilincini yitirince eşinin onayıyla hastanede tedavi altına alınmış, bilinci yerine gelince serumları koparıp attığı için tedavisi yarım kalmış ve Wernicke Korsakoff sendromuna yakalanmıştır. 10 Kasım 2004 yılında tahliye olmuştur. Ancak Osman Çeken, 27 Şubat 2020 ‘de bu haliyle tekrar hapishaneye alınmıştır. Hukuksuz bir şekilde hapishaneye girdiğini ileri sürerek 4 Temmuz 2020’de tekrar ölüm orucuna başlamıştır. Kendisine limon, şekerli su ve B1,B12 ilacı verilmektedir."

Engelli raporuna rağmen tutuklanan Çeken'in kendi öz bakımını yerine getiremediğini belirten Çiçek tekerlekli sandalye de görüşe getirildiği, sol tarafında felç ve güçsüzlük yaşadığı, 25-30 kilo kaybettiğini ifade etti.

Eşi, Osman Çeken'in haksız tutuklamaya son verilene kadar ölüm orucunu sürdüreceğini belirttiği için hapishanede değil, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalmasını talep ettiğini belirten Çiçek son olarak şunları ifade etti:

"Biz insan hakları savunucuları olarak, ‘böyle ağır bir sağlık sorunu yaşayan bir hasta mahpusun pandemi sürecinde hapishanede kalması ne kadar doğrudur?’ Sorusunu soruyor ve başta Osman Çeken olmak üzere tüm hasta mahpusların, pandeminin iyice ağırlaştığı ve yaygınlaştığı bu süreçte, serbest bırakılmasını istiyoruz. Hapishanelerden daha fazla ölümlerin çıkmaması için hasta tutsaklar derhal tahliye edilmelidir."

Kızıl Bayrak / İzmir