"Ömer Yaman serbest bırakılsın!"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 450. F Oturması'nda Ömer Yaman'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Kasım 2020
  • 14:31

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 450. F Oturması’nda 65 yaşındaki yüksek tansiyon hastası Ömer Yaman'ın serbest bırakılmasını istedi.

Paylaşılan videoda basın metnini Hapishane Komisyonu'ndan Mehmet Acettin okudu. "30 Ekim'de Seferhisar açıklarında meydana gelen deprem sonrası can ve mal kaybına uğrayan insanlarımızın acılarını paylaşıyor, geçmiş olsun diyoruz" ifadelerini kullanan Acettin, TÜİK verilerine göre hapisteki insan sayısının arttığını vurguladı.

İnfaz düzenlemesi kapsamında hasta tutsaklar serbest bırakılmazken, hapishanelerin boşaltıldığını, ama kısa sürede yenide dolduğunu vurgulayan Acettin "Aşırı doluluk, temizlik ve hijyen malzemelerinin parayla satılması, hücre ve koğuşlarda yeterli havalandırma sağlanmaması, beslenme olanaklarının yetersizliği, kalabalık karantina koğuşları ve tedaviye erişimde yaşanan sorunlar mahpusların yaşam haklarını tehdit etmeye devam etmektedir" dedi.

65 yaşında yüksek tansiyon hastası

Acettin Ömer Yaman hakkında şunları söyledi:

"Ömer Yaman, 1999 yıllında gözaltına alınıp tutuklanır ve 5 yıl boyunca süren yargılama sonucunda müebbet hapis cezasına çarptırılır.

Halen Tokat T Tipi Hapishanesi'nde tutulan Ömer Yaman 65 yaşında olup ileri derecede yüksek tansiyon hastasıdır. Nefes almakta zorlanmakta ve ellerinde aşırı titreme şikâyeti bulunmaktadır. Hapishane koşullarında sık sık rahatsızlanan ancak pandemi gerekçesi ile revire ve hastaneye götürülmeyen Yaman'ın şikayetleri pandemi sürecinde daha da artmış bulunmaktadır.

Ellerindeki titreme nedeniyle suyunu dahi içemeyen Yaman, arkadaşlarının yardımı ile günlük hayatını sürdürebilmekte, hastalıkları ve bulaş riskine rağmen 11 kişilik bir koğuşta 22 kişi ile beraber tutulmaktadır."

Mehmet Acettin son olarak "Ömer Yaman ve onun şahsında hasta, yaşlı, engelli tüm mahpusların, pandemi sürecinin yaşam haklarına yönelik ağır tehdit oluşturduğu da gözetilerek serbest bırakılmalarını istiyoruz" ifadeleriyle insan hakları savunucularının talebini dile getirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul