“Ruken Yıldız serbest bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 453. F Oturması’nda hasta tutsak Ruken Yıldız'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Kasım 2020
  • 15:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyada gerçekleştirdiği 453. F Oturması’nda hasta tutsak Ruken Yıldız'ın serbest bırakılmasını istedi.

Paylaşılan videoda Hapishane Komisyonu'ndan Mehmet Acettin'in sunumunun ardında basın metnini İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu.

Pandemi sürecinin hapishanelerde artan hak gasplarıyla sürdüğünü belirten Yoleri, “İstanbul Maltepe Açık Hapishanesi'de koronavirüs izinleri nedeniyle mahpus sayısı azaltıldığından, halen hapishanede tutulan bin kadar mahpus izne çıkarılan mahpuslar yerine de çalıştırılmakta ve günlük çalışma süreleri 15-16 saati bulmaktadır. Bu mahpuslardan 150 kadarı Covid-19 pozitif olmalarına rağmen diğerleri ile bir arada tutulmakta, hapishane idaresi tedavi ve koruyucu önlemler konusunda gerekli özeni göstermeyerek mahpusların yaşamını ve sağlığını tehlikeye atmaktadır" dedi.

Yoleri, Ruken Yıldız'ın durumu hakkında şunları söyledi:

"Van T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan Ruken Yıldız’ın durumunu sizlerle paylaşacağız. 

Dosyası halen Yargıtay aşamasında bulunan 1994 Van doğumlu Ruken Yıldız, 2017 yılında gözaltına alınarak işkence altında sorgulanır ve ardından tutuklanır. Halen Van T Tipi Kadın Kapalı hapishanesinde tutulmakta olan Ruken Yıldız ileri derecede kalp, tansiyon ve anemi hastası olup son kontrolünde karaciğerinde de sorun olduğu bildirilmiştir. 

Kardeşi ile yaptığı son telefon görüşmesindeki aktarımına göre; Dört yıla yakındır hapiste bulunan Ruken Yıldız’ın tutuklanmadan önce hiçbir önemli hastalığı bulunmamaktaydı. Şu anda var olan bütün hastalıkları hapishanenin ağır şartları nedeniyle ortaya çıktı ve yine hapishane koşullarında tedavi imkânı sağlanmadığından bu hastalıkları giderek ağırlaştı ve hapishanede yaşamını sürdüremeyecek hale geldi.  Son olarak, doktoru tarafından, acilen kalp kapakçığının değiştirilmesi gerektiği söylendi ancak, Van Devlet Hastanesinin olanakları bu ameliyat için yetersiz olduğundan ameliyat edilemiyor. Ailesi de İstanbul’da yaşadığından, İstanbul’da donanımlı bir hastaneye sevk edilerek tedavi edilmesi ya da serbest bırakılması yönündeki talepleri kabul edilirse, Ruken Yıldız’ın iyileşmesi ve yaşaması mümkün"  

Ruken Yıldız ve sağlık açısından durumu riskli olan mahpusların infaz ertelemesi de dahil serbest bırakılmasını isteyen Yoleri'nin ardından Ruken Yıldız'ın annesi söz aldı.

Kızının 4 yıldır hapiste olduğunu ve yaşamanın tehlikede olduğunu Kürtçe konuşarak anlatan anne Yıldız "Biz istiyoruz ki, Ruken ve diğer tüm hasta tutsaklar tahliye edilip dışarda tedavi olsunlar" dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul