Yahudi Tarihçi Pappe:

''Siyonizm sadece Filistinliler için değil, Yahudiler için de bir kötülüktür!”

Uzun vadeli barış için tek bir devlette herkes için çok daha eşit haklara ihtiyaç vardır.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Aralık 2023
  • 08:00

Almanya’nın Münih kentinde "Kultur im Trafo" toplum merkezinde 27 Kasım Pazartesi akşamı İsrailli tarihçi Ilan Pappe "Filistin-İsrail: Sırada ne var?" başlığı altında anlamlı bir konferans verdi. Salonu dolduranlar tarafından ilgiyle izlenen konferans ''München ist bunt!" (Münih renklidir) derneğinden birkaç kişi tarafından sabote edilmeye çalışıldı. Adına bakılınca derneğin çok renkliliği toplumsal bir zenginlik olarak gördüğü algısını yaratsa da bunların 'çok renkliliği' Alman ve batı emperyalizminin çıkarlarına göre belirleniyor. Siyonistlerin aparatı olan bu dernek, daha önce "Yahudi karşıtı komplo teorilerine karşı" sloganıyla protesto gösterileri düzenlemişti.

Pazartesi günü sabote edilmeye çalışılan konferansına Pappe, gençlere hitaben, barışın kendi yaşamında değil ama genç dinleyicilerinin yaşamında gerçekleşeceğine dair umudu olduğunu ifade ederek başladı. “İsrail ve Filistin'deki olaylarla ilgili olarak mevcut hakim anlatının sorunlu olduğunu, çünkü 7 Ekim'in tarihi ve ahlaki bağlamı dikkate almadan değerlendirildiğini'' belirtti.

Pappe, 7 Ekim'in İsrailli politikacılar tarafından Gazze, Batı Şeria ve İsrail içindeki Filistinlilere yönelik baskıyı yoğunlaştırmak için bir bahane olarak kullanıldığını söyledi.

Pappe ırkçı-siyonist İsrail rejiminin icraatlarına dair şunları anlattı: “işgal altındaki Filistin topraklarında insanlar yargılanmadan hapsediliyor, evler kamulaştırılıyor ve yerleşimcilere devredilmek üzere yıkılıyor; yoldan geçen Filistinliler öldürülüyor - hem de giderek artan ölçüde. İsrail içinde Araplar sosyal medyada beğeni yaptıkları için tutuklanıyor ve Yahudi olmadıkları için işlerini kaybediyorlar.”'

Pappe, 7 Ekim'de Filistinli savaşçılar tarafından gerçekleştirilen saldırıyı "kabul edilemez bir savaş suçu" olarak nitelendirdi. Ancak olayın, "onlarca yıllık baskı, hak mahrumiyeti, insanlıktan çıkarma ve her şeyden önce 1948'deki Nakba'dan bu yana Filistin'in tarihi topraklarında yaşanan etnik temizlik bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini” belirtti ve“ahlaki açıdan Filistin mücadelesinin sömürgecilik karşıtı mücadelelerle ve her zaman acımasız ve kanlı olan diğer kurtuluş hareketleriyle karşılaştırılabileceğini” söyledi.

7 Ekim'i 1831'deki kölelerin ayaklanmasında yaklaşık 60 beyazın öldürüldüğü Nat Turner'ın(*) önderliğindeki köle isyanı ile karşılaştıran Pappe, siviller öldürülmüş olsa bile hiç kimsenin "ezilenlerin temel hakkını" sorgulamayı düşünmediğini vurguladı.

Pappe ayrıca, “7 Ekim olayları kullanılarak Filistinlilerin ne için savaştıklarını unutturma girişimlerine izin vermemeliyiz. Filistinlilerin Yahudileri öldürmek için değil normal bir yaşam, özgürlük için savaştıklarını söylemeliyiz” dedi.

“Siyonizm sadece Filistinliler için değil, Yahudiler için de bir kötülüktür” vurgusunu yapan Pappe, “Uzun vadeli barış için tek bir devlette herkes için çok daha eşit haklara ihtiyaç vardır” diyerek konferansını tamamladı.

Gericiler daha önce de Pappe’yi susturmaya çalışmıştı

Ilan Pappe’nin konuşması daha öncede de çeşitli şekillerde engellenmeye çalışılmıştı. “Salam-Shalom Filistin-İsrail Çalışma Grubu” tarafından 18 Eylül'de yapılan toplantıya Ilan Pappe konuşmacı olarak katılmıştı. Pappe’nin konuşmasını sabote etmek için harekete geçen CSU’lu bir belediye meclis üyesi ve gerici bir dernek, Belediyeye ait olan salon anlaşmasını iptal ettirerek toplantıyı engellemeye çalışmıştı. Konferansın başlamasına kısa bir süre kala Münih Bölge Mahkemesi, muhafazakar-gerici CSU’nun salon anlaşmasını iptal etme girişimini bozan bir karar alınca toplantı yapılabilmişti.

Pappe'ye 2009 yılında da Münih Belediyesi tarafından bir etkinlik için yer verilmemiş. Bunun üzerine Pappe sahte Yahudi dostu siyonizmin tahrikçi ve destekçilerine tarihsel suçlarını hatırlatan bir mektup yazarak SPD'li Belediye başkanını sert bir şekilde protesto etmişti. Pappe protesto mektubunda şu ifadeleri kullanmıştı; “1930'larda bir Alman Yahudisi olan babam benzer bir şekilde susturulmuştu ve 2009'da da aynı sansürü görmekten üzüntü duyuyorum.” (Münih Belediye başkanlığı bir dönem dışında 1948 yılından bu yana (Sosyal Demokrat Parti/SPD) yönetimindedir.)

***

Halkları birbirine kırdırmak için faşizmin değişik biçimlerini (Bazen siyonizm, bazen dinci-milliyetçilik veya ırkçılık gibi) değişik kılıklar altında hortlatarak destekleyen batı emperyalist bloku emrindeki medya gibi, belediyelerin salonlarını da Pappe gibi siyonizme ve her türlü milliyetçi-dinci gericiliğe karşı duran, tutumlarıyla insanlığın vicdanını temsil eden tarihçi, sanatçı ve aydınlara kapatıyorlar. Pappe gibi tarihçilerin aynasında vahşi-ırkçı suratları yansıdığı için iğrenç oyunlara baş vurarak konuşmalarını engellemeye çalışıyorlar. Onlar kin ve düşmanlıktan beslendikleri için halkların dostluğundan korkuyorlar.

(*)Afrikalı köle bir kadının çocuğu olarak dünyaya gelen Nathaniel Turner Kasım 1831'de Amerika'daki köle isyanına önderlik etmiş, kölelerin isyanı onun adıyla özdeşleşti.