Köln’de Filistin'e özgürlük yürüyüşü

Almanya Köln’de “Filistin'e özgürlük! Politik tutsaklara özgürlük!" şiarlarıyla gerçekleştirildi. Eylem sonunda RJ’den ve Filistinli iki kişi gözaltına alındı ve serbest bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Aralık 2023
  • 08:00

Siyonist İsrail Gazze’de soykırım suçu işlemeye devam ederken, dünyanın farklı ülkelerinde Filistin halkıyla dayanışma eylemleri de sürüyor. Bu eylemlerden biri de 9 Aralık Cumartesi günü Almanya’nın Köln kentinde “Filistin'e Özgürlük! Politik Tutsaklara Özgürlük!" şiarlarıyla gerçekleştirildi.

Göstericiler, yoğun yağmur altında merkezi tren garının önünde toplandı. Burada yapılan konuşmalarda, siyonist İsrail’in haftalardır Filistin topraklarını bombaladığı, sekiz bini çocuk 13 binden fazla kişiyi katlettiği ifade edildi.  

Kitle burada “Çocuk katili İsrail!”, “Genozid/Soykırım!”, “İsrail ellerinizde kan var, ellerinizde çocuk kanı var!”, “İsrail sen vazgeç, biz Filistin özgür olana değin vazgeçmiyoruz!” gibi sloganlar attı. Konuşmada “dünyanın tüm kıtalarında halkların İsrail’in saldırılarını protesto ettiği, Filistin ile dayanışmayı yükselttikleri, bunun için yaygın ve kitlesel eylemler gerçekleştiklerine” değinilen konuşmalarda, halkların kardeşliğine vurgu yapıldı. “Yaşasın enternasyonal dayanışma, Dayanışma direniştir!” “Siyonizm’e karşı tüm dünyada savaş!” sloganları atıldı.

Alman hükümeti başta olmak üzere, batılı emperyalistlerin siyonist İsrail’e destek verdiğine vurgu yapılan konuşmada, Alman devletinin binlerce kişiyi öldüren siyonistlere verdiği destek teşhir edildi, devamında “Alman Devleti finanse ediyor, İsrail bombalıyor!” sloganları haykırıldı.

***

Polis, toplanma alanı etrafında büyük bir yığınak yapmıştı. Neredeyse eyleme katılan her kişiye birkaç polis düşecek yoğunluktaydı. Polis, toplanma anından bitiş anına kadar saldırgan bir tutum içindeydi. “Soykırım” sözünün kullanılmaması için birçok kez uyarı anonsu yaptılar, aksi halde şiddet kullanacakları tehdidini savurdular. Ancak kitlenin öfkesi o denli büyüktü ki, polisin bu tacizleri her defasında, “soykırım” sözü daha güçlü ve dakikalarca tekrarlanarak karşılandı.

Toplanma alanında yapılan konuşmalar ve atılan sloganlar yoğun yağmur altında yapılan yürüyüş boyunca da sürekli tekrarlandı. Yürüyüş kolu Yeşiller Partisi binasının önüne geldiğinde kitle burada kısa bir ara miting yaptı. Devrimci Gençlik Birliği’nden (RJ) bir gencin yaptığı kısa bir konuşmada, çevre örgütü olarak kurulan Yeşiller Partisinin hükümet ortağı bir savaş partisine dönüştüğü ve İsrail Siyonizmi’nin destekçilerinden biri olduğuna dikkat çekilerek teşhir edildi.

Tüm yürüyüş boyunca kitlenin canlılığı/öfkesi hız kesmeden sürdü, sloganlar hiç susmadı. Yürüyüş boyunca halka çağrı yapıldı. “Kölnlüler, Alman devleti yalan söylüyor, medya manipüle ediyor, kanmayın!” sloganları haykırıldı. Yürüyüş kolu göçmenlerin yoğun olduğu bir sokaktan geçerken, sokakta oturanlar ve işletmelerde bulunanlar sokağa çıkarak, eyleme büyük ilgi gösterdi, sloganlara eşlik ederek destek verdiler. O esnada “Yaşasın uluslararası dayanışma” sloganı atıldı.

***

Yürüyüşte Filistin bayrakları taşındı. Eylemi örgütleyen ve destek veren örgüt ve gruplar da kendi bayraklarıyla katıldılar. Bir önceki yürüyüşte Türkiye ve Fas bayraklarının da taşınması, yürüyüşü örgütleyen İttifak içinde tartışılmış ve alınan kararlar bu kez devletlere ait bayrakların taşınmayacağı, taşıyanların uygun bir dille uyarılacağı, ulusal kurtuluş mücadelesi veren halkların bayraklarının taşınabileceği kararlaştırılmıştı. Eyleme katılanlar alınan karara uygun davrandı.

Yürüyüş izni alındığında, polisten yürüyüş rotasının gizli tutulması talep edilmişti. Buna rağmen polis bir kez daha yürüyüş güzergâhını sızdırmış olmalı ki, Siyonistler yürüyüş güzergâhında iki noktada kaldırım üzerinde durarak bayraklarını açıp, eylemcileri provoke etmeye çalıştılar ancak başarılı olamadılar.

Yürüyüş kolu, başlangıçtaki miting alanına geri döndü. Hız kesmeden yağan yağmur altında yapılan konuşmalarda bir konuşmacı İsrail hapishanelerinde tutsak edilen Filistinli' tutsaklarla dayanışma örgütü olan Semidoun'un Alman devleti tarafından yasaklandığını hatırlatarak kitleyi politik tutsaklar için slogan atmaya çağırdı ve hep birlikte “Tüm politik tutsaklara özgürlük!” sloganı atıldı.

Konuşmalardan sonra, toplu bir şekilde gidilmesi önerilerek yürüyüşün bitirildiği açıklandı. Kitlenin dağılma anında polis birden azgınca saldırdı,  RJ (Devrimci Gençlik Birliği) ve Filistinli bir arkadaşımızı gözaltına alındı. Kitle, gözaltına alınanlar serbest bırakılana değin orayı terk etmedi. Gözaltına alınanların serbest bırakılmasından sonra kitle alanı toplu bir şekilde terk etti.

Kızıl Bayrak / Köln