“Siyonizmle normalleşme” toplantısına tepkiler

“İsrail’le normalleşme” kapsamında Erbil’de düzenlenen konferans Bağdat hükümeti ve Güney Kürdistan yönetimi tarafından tepkiyle karşılandı. Siyonist karşıtı “direniş koordinasyonu” da yaptırım çağrısında bulundu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Eylül 2021
  • 22:00

New York merkezli “Barış İletişimi Merkezi” tarafından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de düzenlenen “İsrail’le normalleşme” konferansı, farklı güçler tarafından tepkiyle karşılandı. Siyonistlerin organize ettiği konferansa Bağdat yönetimi, Erbil hükümeti ve “Siyonizme ve Normalleşmeye Karşı Direniş Koordinasyonu” tarafından tepki gösterildi. “Direniş komitesi” düzenleyici ve katılımcılara yaptırım uygulanması çağrısında bulunurken, Bağdat yönetimi İsrail’le işbirliğini net bir şekilde reddetti. Erbil hükümeti ise, toplantının kendilerini bağlamadığını beyan etti.

Siyonistlerden küstahça girişim

Siyonistlerin paravan örgütlerinden “Barış İletişimi Merkezi”nin Erbil’de düzenlediği “İsrail’le normalleşme” konferansı provokatif ve küstahça bir girişim niteliğindedir. Bazı işbirlikçiler ile farklı aşiretlere mensup kişilerin katıldığı konferansta Irak hükümetine, “siyonist İsrail’le normalleşme sürecine girmesi” çağrısında bulunuldu.

Bağdat yönetimine yapılan bu küstahça çağrı, siyonistlerle işbirlikçilerinin ortalığı karıştırmaya devam ettiğine işaret ediyor. Zira bazı istisnalar dışında Irak’taki siyasal güçler, Filistin halkının haklı/meşru mücadelesini desteklediğini söylüyor. Hal böyleyken Erbil’de düzenlenen konferans, ancak halklar arasında gerilimi tırmandırma çabası olarak değerlendirilebilir.

“Organizatör ve katılımcılar cezalandırılmalıdır”

Konferansla ilgili açıklama yapan “Siyonizme ve Normalleşmeye Karşı Direniş Koordinasyonu”, konferansı kınayarak organizatörlerle katılımcıların cezalandırılmasını istedi.

Erbil’de düzenlenen “İsrail’le normalleşme” konulu konferansı kınayan Koordinasyon, “organizatörlere ve katılımcılara ağır yaptırımların uygulanması” gerektiğini vurguladı. Dünya genelinde 20’den fazla Arap ve İslam örgütünün yer aldığı Koordinasyon, siyonistlerle işbirliği yapanların teşhir edilmesi çağrısında bulundu. İsrail işbirlikçilerinin faaliyetlerinin tecrit edilmesi ve siyonist sızmaların engellenmesi için Irak’ta bilinçlendirme çalışmalarının arttırılması gerektiğini vurgulayan Koordinasyon, bu amaçla konferanslar düzenlenmesi ve medyanın etkin bir şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Açıklamada “Irak’ın her zaman ilkeli duruşu ve Filistin davasına verdiği desteğiyle bilindiği, bu konferansın Irak’ın aşiretlerini ve halkını temsil etmediği” belirtildi. Açıklamada, “Normalleşme büyük bir ihanettir ve onun için çağrı yapanlar da haindir” denildi.

Bağdat’tan İsrail’le ‘normalleşmeye’ bir ret daha

Erbil’de yapılan konferansı Bağdat hükümeti de yasa dışı ilan etti. Hükümetin açıklamasında, “Normalleşme çağrısının yapılması yasal, anayasal ve siyasi olarak kabul edilemez. Irak hükümeti Filistin davasını, Filistin halkının haklarını savunuyor ve başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasından yanadır” denildi ve bunun “değişmez bir tavır” olduğu vurgulandı. Bu arada Irak Cumhurbaşkanlığı da açıklama yaparak toplantıyı protesto etti. Bağdat’ın “Filistin davasına verdiği desteğe sadık olduğu ve İsrail’le normalleşmeyi kategorik olarak reddettiği” vurgulandı. Irak Yüksek Mahkemesi ise, konferansı düzenleyen ve siyonistlerle işbirliği çağrısında bulunan bazı kişiler hakkında tutuklama kararı çıkarttı.

IKYB: Konferans hiçbir şekilde bizi ifade etmiyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı açıklamasında da, siyonist konferansa destek verilmedi. IKYB yönetimi konferansın kendilerinden habersiz organize edildiğini iddia etti ve “konferansın nasıl düzenlendiğinin takipçisi olmak için gerekli önlemleri alacağını” belirtti.

Kürdistan Yönetimi İçişleri Bakanlığı ise toplantının bölge hükümetinin bilgisi, onayı ve katılımı olmadan yapıldığını ve “hiçbir şekilde hükümetin tutumunu ifade etmediğini” dile getiren bir açıklama yaptı.