Obama, Trump’ın seçilmemesini istedi

ABD eski başkanı, seçimlere kısa süre kala Trump’a yönelik sert eleştirilerde bulunarak Biden’e oy istedi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Ekim 2020
  • 18:46

ABD eski Başkanı Barack Obama, halefi Donald Trump’ı koronavirüs salgınını kontrol altına alamamakla suçladı ve seçilmemesi için çağrıda bulundu. 

Obama, Philadelphia’de katıldığı bir panelde böyle bir salgının üstesinden gelmenin herhangi bir başkan için zor olacağını söyledi. Ama “beceriksizliğin ve yanlış bilginin” sorunu ağırlaştırdığını, bu kadar çok insanın ölümünün engellenebileceğini belirterek “Gevezelik etmek veya bir şeyler icat etmek sorunları çözmez” dedi. Güney Kore veya Kanada’nın ölümlerinin sayısını önemli ölçüde düşük tutmanın mümkün olabileceğini gösterdiğini söyledi. 

Trump’ın, Amerika’daki insanlara yardım etmeye “hiç ilgi göstermediğini” ve başkanlığı sadece bir “realite şovu” olarak kullandığını söyleyen Obama, Trump’ı büyük başarısızlıkla suçladı. 

Obama şimdiye kadar Trump eleştirisinde isteksizdi

Biden’ın durumu kontrol altına alacağından emin olduğunu söyleyen Obama, “Bu, her şeyin yarın çözüleceği anlamına gelmez. Yine de mücadele edeceğiz, ancak daha iyisini yapabileceğimizi biliyorum” dedi.

Görevden ayrıldıktan sonra, kamuoyu önünde Trump’a yönelik eleştirilerden geri duran Obama’nın, aynı tutumunu George Floyd’un bir polis tarafından öldürüldüğü ve ülke çapında ırkçılığa ve polis şiddetine karşı dev eylemlerin yapıldığı döneme kadar sürdürdüğü, seçim kampanyasının son aşamalarına gelindiğinde Obama’nın Trump’a yönelik eleştirisinin keskinleştiği ifade ediliyor.

“Derin bir çukurdayız”

Tüm eleştirilerine ve beceriksizlikler sergilendiği inancına rağmen Obama; Trump’ın, Çin ve Avrupa’dan gelen insanlar için giriş yasakları da dahil olmak üzere bazı şeyler yaparak salgında milyonlarca ölümü önleyebildiğini iddia etti. Biden ise onu korona krizinde başarısız olmakla suçluyor ve onu on binlerce ABD vatandaşının ölümünden sorumlu olmakla suçluyor.

Trump’a oy vermemeyi şiddetle savunan Obama, seçimi tekrar kazanırsa, ülkenin önümüzdeki dört yıl içinde “bu delikten kaçmanın gerçekten zor olacağını”, dahası daha da gerilere gideceğini savundu. “Derin bir çukurdayız.’’ diyen Obama, seçmenlere seslenerek “Sizden Joe’nun yeteneğine ve Kamala’nın ülkeyi bu karanlık zamanlardan çıkarıp onu daha iyi inşa etmemize yardımcı olacağına inanmanızı istiyorum.” dedi.