Trump fiyaskoyu itiraf etti

Trump’ın Covid-19 konusundaki tutum değişikliği seçim hesaplarıyla ilgili olsa da, bir geçeğin itirafı oldu; dünyanın en büyük emperyalist gücü korona salgınıyla mücadelede başarısız olmuştur.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Temmuz 2020
  • 19:27

Amerikan emperyalizminin başı Donald Trump, Beyaz Saray'da Covid-19’la ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Gündemi Covid-19 olmasına rağmen yanında hiçbir sağlık uzmanı bulundurmayan Trump, konuşması süresince Covid-19 yerine “Çin Virüsü” tabirini kullanarak küstahlığını sürdürdü. Trump salgının başladığı ilk günden itibaren suçu Çin'e yüklemeye çalıştı.

Trump, en son Nisan ayında Covid-19 ile ilgili bir basın toplantısı düzenlemiş ve bu toplantı tam bir fiyaskoyla sonuçlanmıştı.

3 ay aradan sonra ilk kez önceki gün basın toplantısı düzenleyen Trump, Amerikan halkını kalabalıklardan uzak durmaya, sosyal mesafenin olmadığı durumlarda maske takmaya çağırdı ve koronavirüs pandemisinin daha da kötüleşeceği konusunda uyardı.

Bu ifadeler, koronavirüs pandemisi ile mücadele konusundaki fiyaskonun bizzat Trump tarafından itirafıdır. Trump'ın açıklaması, sorunun ne kadar kötü hale geldiğine dair yönetimin ilk itirafı olarak da dikkat çekiyor.

Trump, salgının erken evrelerinden itibaren virüsü küçümsedi, salgın ile alay etti, insanlara dezenfektan enjekte etmeyi önerdi, “hijyenik değil” diyerek maskelere karşı çıktı, maske takmamak konusunda direndi.

Kısa süre önce bir askeri hastaneyi ziyareti sırasında Trump'ın ilk kez maskeyle görüntülenmesi büyük bir şaşkınlık yaratmıştı. Bu son toplantısında memnuniyetle maske taktığını söyleyen Trump maske için, "potansiyel olarak yardımcı olabilecek bir şey" ifadelerini kullandı.

Trump'ın yaklaşan seçimler öncesinde salgın ve maske konusunda sergilediği tutum değişikliği seçim odaklı bir hamle olarak değerlendiriliyor.

"Sanırım kısa bir süre sonra aşıyla ilgili güzel haberler göreceksiniz" gibi iyimser mesajlar vermeye çalışan Trump, “ölüm oranlarımız düşmeye devam ediyor. Ölüm oranlarımız, Avrupa Birliği ve dünyada neredeyse diğer her yerden daha düşük." ifadelerini kullandı.

Bu değerlendirme gerçekten çok uzak. Zira Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre, ABD'de şu an Covid-19 ölüm oranı, en kötü etkilenen 20 ülke arasında 10. sırada bulunuyor. Ayrıca, 3,9 milyon COVID-19 vaka sayısı ve 142 binin üzerindeki ölümlerle ABD dünyada kayıpları en yüksek olan ülkedir.

Trump yönetiminin pandemiye karşı önlem almaması, salgının bugünkü korkunç boyutlara gelmesiyle sonuçlandı. Normalleşme adımlarının hızlı bir şekilde atılması sonucu olarak tüm dünyada olduğu gibi Amerika'da da bazı eyaletlerde virüs vakaları hızla artarken, ölümlerin de arttığı gözlendi.

Son günlerde ABD basınında yer alan haberlerde, son seçim anketlerinde, virüsü ele alma biçimi ve pandemi krizini yönetememesi nedeniyle Trump'a verilen kamuoyu desteğinin düştüğü ve yeniden seçilme umutlarının azaldığı ifade ediliyor. Bu arada danışmanlarının liderliğine olan güveni artırmak için Trump'a baskı yaptıkları aktarılıyor. Trump’ın Covid-19 konusundaki tutum değişikliği seçim hesaplarıyla ilgili olsa da, bir geçeğin itirafı oldu; dünyanın en büyük emperyalist gücü korona salgınıyla mücadelede başarısız olmuştur.