ABD’de Cumhuriyetçi Parti Kongresi

Joe Biden’ın başkan adaylığının resmiyet kazandığı Demokratik Parti Kurultayı’nın ardından, dört gün sürecek Cumhuriyetçi Parti Kongresi de dün başladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Ağustos 2020
  • 07:50

Joe Biden’ın başkan adaylığının resmiyet kazandığı Demokratik Parti Kurultayı’nın ardından, dört gün sürecek Cumhuriyetçi Parti Kongresi de dün başladı. Parti kongresinin başlangıcında Cumhuriyetçilerin liderinden Ronna McDaniel’in “3 Kasım’da kazanalım. Donald Trump’ı yeniden seçelim” çağrısını, izleyiciler ve delegeler “Dört yıl daha, Dört yıl daha!” biçiminde yanıtladı. Kuzey Carolina eyaletine bağlı Charlotte kentinde gerçekleşen kongrenin ilk gününde, Trump, beklendiği gibi delege oylarının çoğunluğunu alarak resmen başkan adayı ilan edildi. Trump’ın resmi adaylık kabul konuşmasını perşembe günü Beyaz Saray’dan yapması bekleniyor.

ABD’de 3 Kasım’da yapılacak seçimler için resmen başkan adayı ilan edilmesinin ardından sürpriz bir şekilde kongreye katılan Trump, delegelere hitaben “Bu ülke tarihimizdeki en önemli seçimler” ifadesini kullandı. Parti kongresi ayrıca Trump’ın Başkan Yardımcısı Mike Pence’i de ikinci dönem için aynı göreve aday olarak gösterdi. “ABD’yi yeniden büyük yapacağız” diyen Pence, parti kongresinde Trump’ı “Tek bir nedenden dolayı buradayım, sadece Cumhuriyetçi Parti değil, Amerika’nın Beyaz Saray’da dört yıl daha Başkan Donald Trump’a ihtiyacı var. … Joe Biden ve Demokratik Parti radikal sol tarafından ele geçirildi” ifadeleriyle militanca savundu.

Aday gösterildikten hemen sonra bir konuşma yapan Trump, Demokratlara yönelik ağır suçlamalarını burada da sürdürdü. Rakiplerinin mektupla seçim yoluyla oyları “çalacaklarını” iddia ederek, çok çok dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Kasım ayında yapılacak olan seçimin “hileli” olacağı iddiasını yineleyen Trump, “Bu seçimi bizden alabilmelerinin tek yolu, hileli bir seçim olması” dedi. Bu, Trump’ın bir süredir fırsat buldukça tekrarlamaktan bıkmayıp etrafında dans ettiği bir cümledir. Yenilginin mutlaka sahtekarlık anlamına geleceğini tekrarlayıp durmaktadır. Fakat konuşmasında gangsterlere özgü bir üslupla, kaybederse seçimin sonucunu tanımayacağını açıktan söyleyerek, daha ileri gitti.

Seçim kampanyası için bir rüzgar etkisi yaratacağı iddia edilen kongredeki konuşmalar, çok keskin, acı, öfke ve komünizm korkusu yayma yüklüydü. Trump’ın 3 Kasım’da dört yıl daha iktidarda olması onaylanmadıkça, ABD’nin kaosa, şiddete ve ekonomik gerilemeye, sosyalizme veya komünizme batacağı, ABD’nin işinin biteceği vb. gibi söylemler, konuşmaların özünü oluşturuyordu.

Kongre konuşmalarından…

2017’nin başından 2018’in sonlarına kadar eski ABD BM Büyükelçisi olan ve Trump için kampanya yürüten Nikki Haley, Başkan Trump’ı Çin’e karşı sert bir tavır almakla, IŞİD teröristlerini mağlup etmekle ve dünyaya duyması gerekenleri söylemekle övdü. Birleşmiş Milletler’i ise “diktatörlerin, katillerin ve hırsızların Amerika’yı kınadıkları ve sonra onlara ulaşıp faturalarını ödememizi talep ettikleri bir yerdir” biçiminde suçlayarak Trump’ın buna son verdiğini dile getirdi.

Kongrenin ikinci başrol oyuncusu Trump’ın oğluydu. Oğul Trump, Biden’ı kastederek, “Bizi ekonomik olarak ve dünya sahnesinde zayıflatmak istediğini biliyorsunuz” dedi. Biden’ın çok zayıf bir kişilik olduğunu ileri süren oğul Trump, “gizli servisler Çin Komünist Partisi’nin onu tercih ettiğini varsayıyor” iddiasında bulunarak, Biden ile “Pekin Biden” olarak alay etti. “Bizi karanlığa sürüklemek isteyen radikalleri reddetmek” ve herkes için parlak bir geleceği temsil eden Trump’ı desteklemek için çağrıda bulundu.

Milletvekili Matt Gaetz ise, Biden başkanlığının bir “korku filmi” gibi olacağını söyleyerek, “Onlar (Demokratlar) sizi silahsızlandıracak, hapishaneleri boşaltacak, sizi eve kilitleyecek ve (Orta Amerika çetesi) MS-13’ü yan tarafa taşınmaya davet edecek” iddialarını ileri sürdü. “Tehlikeli sol”un ABD’yi zayıflatmak istediğini ve “Amerika’yı kurtarmak için şimdi savaşmalıyız yoksa ülkeyi sonsuza kadar kaybedebiliriz” diyerek korkularını dile getirdi.

Joe Biden’ın ve başkan yardımcısı adayı olan Kamala Harris’in “kültürel devrim” istediğini iddia eden Tim Scott da Demokrat başkan adayı Joe Biden’ı Amerika Birleşik Devletleri’ni “sosyalist bir ütopyaya” dönüştürmek istemekle suçladı

İkinci dönem hedefleri yayınlandı

Trump’ın kampanya ekibi, parti kongresinin başlamasından kısa bir süre önce Trump’ın ikinci dönemi için hedefler yayınladı. Bu nedenle dış politikada “Önce Amerika” sloganına dayalı perspektif korunacak ve yeni adımlar atılacak. Trump’ın kampanya ekibi, önceki “inanılmaz başarılar”dan hareketle ikinci dönem için 50 “temel öncelik” yayınladı. Bunların bazıları şunlar:

İlk on ayda on milyon yeni iş yaratılacak. Vergiler düşecek. Yıl sonuna kadar koronavirüse karşı bir aşı geliştirilecek. Gelecek dönemde ABD’de önemli ilaçlar üretilecek. Çin’den bir milyon imalat işi ABD’ye geri getirilecek. Korona virüsünün yayılmasından Çin sorumlu tutulmaya devam edilecek. İlaç fiyatları düşürülecek. Bürokrasi azaltılacak. Yasadışı yollardan giriş yapan göçmenlerin sosyal yardımlara erişimleri engellenecek. Ay’da kalıcı bir ABD varlığı oluşturulacak ve ilk insanlı görev aracı Mars’a gönderilecek. ABD’nin “bitmeyen savaşları” sona erecek ve ABD askerleri eve getirilecek. Müttefikler savunma harcamalarından “adil paylarını” ödeyecek. Yasadışı göçe karşı harekete geçilecek. Polis güçlendirilecek ve “Antifa gibi şiddet yanlısı gruplar” yargılanacak vb…