Stuttgart’ta 1 Mayıs eylemleri

Almanya’da 1 Mayıs, birçok kentin yanı sıra Stuttgart’ta da miting ve yürüyüşlerle kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2020
  • 01:44

İlk 1 Mayıs eylemi, Stuttgart 21 projesinde çalışan işçilerin de katılımıyla sabah saatlerinde gerçekleştirildi. Eylemde, onlarca milyar euroluk bir proje olan S21 şantiyelerinde çok düşük ücretle, çok ağır sömürü altında ve kötü çalışma koşullarında çalışmak zorunda bırakılan inşaat işçilerinin sorunları dile getirildi. Tespitlere göre 19 işçiye koronavirüs bulaşmasının sorumluluğunun da salgına rağmen işçileri ağır koşullar altında, açlık ücretine çalıştıran inşaat firmalarında olduğu vurgulandı. İşçiler 7 euroluk saat ücretiyle, günde 12 saat çalıştırılıyorlar. 

Saat 12’de ise otonom grupların yanı sıra Sol Parti (Die Linke) içinde yer alan ve kendilerini “sosyalist” olarak tanımlayan inisiyatiflerin, ilerici sendikacıların, Türkiyeli ve Kürdistanlı bazı dernek ve federasyonların katılımıyla bir miting yapıldı. Saat 14 civarında sona eren mitingden sonra ağırlıklı olarak otonom grupların gerçekleştirdiği yürüyüşle eylem bitirildi. 

Otonom grupların ağırlıkta olduğu ve kuralları belirlediği kutlama eyleminin bitmesinden sonra, saat 14:30’da kitlelerin toplanmasıyla başlayan, programı 15:30’dan 17:30’a kadar süren ikinci bir eylem gerçekleştirildi. 

Kent yönetimi, sözlü olarak 24 Nisan günü onayladığı Schlossplatz miting iznini 28 Nisan Salı günü geri çekerek, daha sakin olan bir başka alanı gösterdi. Bu duruma itiraz eden komite, son ana kadar mücadele ederek, en azından mitingin başlangıç alanı olarak Schlossplatz’ı geri kazandı. Zira Schlossplatz çok daha işlek ve merkezi bir konuma sahip. Miting ve yürüyüşe 300 kişi katıldı. 

MLPD, ilerici sendikacılar, Courage, Sİ, İranlı ve Filistinli komitelerin yanı sıra BİR-KAR, ATİF, ADHK, SYKP ve Anadolu Kültür Derneği bu eylemde yer aldılar. Politik etkinliğin yanı sıra kültürel etkinliklerin sunulduğu eylemde örgüt, parti ve derneklerin yanı sıra Mercedes ve şehir toplu taşımacılık işletmesi işçileri de konuşmalar yaptılar. Açılışı 1 Mayıs Marşı’yla yapılan eylem, Enternasyonal Marşı'nın hep birlikte söylenmesiyle bitirildi. 

Bu arada Stuttgart yakınlarındaki Waiblingen gibi bazı küçük sanayi kasabalarında da 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirildi. 

Sendikal bürokrasinin ihanetine uğrayan 2020 1 Mayıs’ının Stuttgart ve çevresinde de kutlanması, Almanya işçi ve devrimci hareketi için şüphesiz bir kazanım olarak kayıtlara geçti. 

Kızıl Bayrak / Stuttgart