Hamburg’da 1 Mayıs kutlaması

Hamburg’da korona sınırlamalarına rağmen 1 Mayıs kutlandı. BİR-KAR da mitingde yerini aldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2020
  • 01:26

Bu yıl işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs, MLPD parti örgütünün çağrısını yaptığı, aralarında BİR-KAR ve Avrupa Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin de yer aldığı kurumların katıldığı bir mitingle kutlandı. 

Etkinlik için sabah saat 10’da DGB Haus önünde toplanıldı. Polis toplanma alanına 50’den fazla kişinin alınmayacağını söyledi. Sınırlama nedeniyle toplanma alanında parti ve demokratik kurumlardan 10’ar kişi yerlerini aldı. Katılan kurumlar gereken fiziki mesafeye riayet ederek standlar açtılar. Standların yanında parti bayrakları, 1 Mayıs pankartları ve kurum flamaları kullanıldı. Alanda TKİP bayrakları da dikkat çekti.

Miting programı MLPD müzik grubuna eşlik eden tüm kitlenin, Enternasyonal Marşı’nı söylemesiyle başladı. Ardından parti ve demokratik kurumlar adına 1 Mayıs’ın anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Her konuşmacıdan sonra bir müzik dinletisi sunuldu. 

1 Mayıs etkinliği süresince polis aralarda dolaşarak hem yakınlaşmalara müdahale etti hem de mitinge sonradan katılanları alanın dışına çıkarmaya çalıştı. Dışarı çıkmayanları, miting tertip komitesi kanalıyla anons ettirerek çıkarmaya çalıştı. Fakat hiç kimse dışarı çıkmayarak polise geri adım attırıldı. Böylece, eyleme katılım yaklaşık 80 kişiye ulaştı. 

BİR-KAR olarak miting alanına bir saat önceden giderek, miting alanını 1 Mayıs afişlerimizle süsledik. Afişlerin yanı sıra BİR-KAR flamalarını alana astık. Eylem sırasında da BİR-KAR’ın Almanca ve Türkçe olarak hazırlamış olduğu, “2020 1 Mayıs: Krizin ve salgının faturası kapitalistlere!” başlıklı bildirilerin dağıtımını yaptık. Alanda ayrıca TKİP bayrakları da asılmıştı. Yaklaşık olarak iki saat süren 1 Mayıs kutlaması, Enternasyonal marşı eşliğinden tekrardan toplu olarak söylendikten sonra etkinlik sona erdi. 

Bu yıl Covid-19 salgınının tüm dünyada devam ettiği olumsuz koşullarda 1 Mayıs’ı kutlamaktayız. Sermaye sınıfı da salgını fırsata çevirerek tüm demokratik hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmış durumdadır. Sermaye iktidarları 1 Mayıs’ın zayıflatılması için bir dizi sinsi planı uygulamaya geçirdiler. Sendika bürokratlarını arkasına alan sermaye sınıfı, içine düşmüş olduğu ekonomik ve siyasi krizden elindeki devlet aygıtını da harekete geçirerek, işçilere ve emekçilere yönelik baskı ve zorbalıkla çıkmaya çalışmaktadır. Ama nafile! Kapitalist sistem baştan aşağıya tamamen çürümüştür. Onun topluma vereceği hiçbir şey kalmamıştır. Bu sistemin tek alternatifi, sömürünün olmadığı, eşit ve özgür bir sistem olan sosyalizmdir. Sosyalizm uğruna mücadeleyi yükseltmek, 1 Mayıs’ın tüm dünyada işçi sınıfına ve emekçilerine en güncel çağrısıdır. 

BİR-KAR Hamburg