Koronaya rağmen Nürnberg’de coşkulu 1 Mayıs

Alman devletinin yasaklarına ve engellemelerine rağmen Nürnberg’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Mayıs 2020
  • 17:03

Nürnberg’de Bir-Kar, Wiederaufbau ve FDJ tarafından koronaya rağmen 1 Mayıs öncesi bir etkinlik düzenlendi. Kapalı alanda toplantı yasağı olduğu için, katılımcılar, Hitlerin tarihi olarak önemli bir konuşma alanı olan Zeppelinfeld’de bir araya geldi. İzinsiz olan etkinlikte her grup tarafından konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda kapitalizmin sınırlarına dayandığı ve yıkılmayı beklediği, onu yıkacak işçi sınıfının bu görevi gerçekleştirmesi için örgütlenmesi gerektiği temaları öne çıktı. Etkinlik coşkulu söylenen devrimci marşlarla son buldu.

Almanya Sendika Birliği (DGB) bürokratlarının 1 Mayıs’ı iptal etmiş olması nedeniyle, 1 Mayıs günü kutlaması için de KPD-Wiederaufbau, Bir-Kar ve FDJ tarafından izin başvurusu yapılmıştı. Diğer sol örgütlere çağrı yapılarak 1 Mayıs ittifakı oluşturuldu. İttifakta, çağrı yapanların yanı sıra AGEB, AGİF, SYKP, KAZ, Alevi Derneği, Anadolu Federasyonu, Mezopotamya Derneği, ATİK ve DİDF yer aldılar. 

İttifak bileşenleri 1 Mayıs kutlaması için bugün saat 10.00, Aufsess Platz’ta toplandılar. Sadece 50 kişilik eyleme yasal izin verildiğinden katılım sınırlı tutuldu. Buna rağmen coşkulu geçen eyleme 100’e yakın emekçi katıldı. Bir saat süren eylem Enternasyonal marşıyla başladı. Yürüyüşe izin verilmediği halde eylemin bitiş alanı olan sendika binasının önüne kadar yaya yolundan yürünerek gelindi. Buradaki konuşmalarda sendikaların oynadığı rezil tutum eleştirildi. Korona döneminde işçi sınıfı ve emekçiler çalıştırıldıkları halde 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanması veya sınırlandırılması üzerinden sermaye devletinin saldırıları teşhir edildi. Hep birlikte 1 Mayıs ve Enternasyonal marşlarının söylenmesinin ardından eylem başarılı bir şekilde son buldu. 

Ardından DİDF’liler Die Linke ile ayrı bir eylem gerçekleştirmek üzere alandan ayrıldılar. MLPD ve ATİK de ayrı bir eylem gerçekleştirdiler. Otonomcular’ın her sene ayrı yaptıkları 1 Mayıs eylemi ise bu yılki yasaklara rağmen yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Kızıl Bayrak / Nürnberg