Frankfurt’ta 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi

1 Mayıs ilk defa “gerçek sahiplerinin” eline geçti denebilir. Bunun daha da ileri taşınıp, işçi ve emekçi kitlelere mal edilmesi ise, gösterilecek çabaya, bu çabanın samimiyetine ve ciddiyetine bağlı olacaktır.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Mayıs 2020
  • 20:26

Frankfurt’ta KPD- Wiederaufbau ve BİR-KAR’ın önden yaptığı çağrıya uyun olarak, her seneki buluşma yeri olan Günthersburgpark’ta, bugün saat 10.00’dan itibaren toplanılmaya başlandı. Başlangıç yerinde, çoğunluğunu KPD-wiederaufbau kitlesinin oluşturduğu, BİR-KAR’ın da destek verdiği yaklaşık 50 kişilik bir kitle buluştu.

Bu kitlenin toplu olarak yürüme yönündeki talebi polis tarafından reddedildi. Bunun üzerine BİR-KAR’dan katılımcıların inisiyatifiyle ve diğer kitlenin de katılımıyla 1 Mayıs marşı okundu ve ardından günün ilk sloganı haykırıldı: “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!” Bu ilk çıkış buradaki kitlede bir coşkuya yol açtı. Ardından kitle 10’ar kişilik gruplara ayrılarak, mitingin yapılacağı Paulskirche’ye doğru yürüyüşe geçti. Gerekli mesafeye dikkat edilerek açılan bayraklar, müzik, sloganlar ve marşlar eşliğinde hareket eden yürüyüş kollarına polis herhangi bir müdahalede bulunmadı, sadece takip etmekle yetindi.

Her biri ayrı bir güzergah izleyen, özellikle emekçilerin ikametgah alanlarından geçen gruplar, yol boyunca yer yer ajitasyon konuşmaları da gerçekleştirdiler. Güzergah boyunca emekçiler yer yer pencerelerinden veya balkonlarından eylemi alkışlayarak selamladılar. Yürüyüş kolları saat 12.00’a doğru miting alanı olan Paulskirche’de buluştular. Açılan pankartlar ve bayraklar eşliğinde, dışarıdan gelen insanların da katılımıyla miting programı başlatıldı. Miting alanında polis yer yer maskesini çıkaran veya mesafeyi ihlal eden insanları uyarsa bile ciddi bir sorun ve müdahale yaşanmadı.

KPD-Wiederaufbau ile BİR-KAR’ın ortak olarak düzenledikleri mitinge, dışarıdan bazı duyarlı insanların da gelip katıldığı veya kenardan takip ettikleri gözlendi. Mitinge toplamında yaklaşık 70 kişi katıldı. Polis zaman zaman sayı sınırlamasına yönelik hatırlatmada bulundu, fakat ciddi bir engel çıkarmadı. 

Miting programı çerçevesinde konuşmalar ses cihazı ve pankartlarla donatılmış bir kamyonetin üzerinde gerçekleştirildi. KPD-Wiederaufbau ve BİR-KAR adına yapılan konuşmalarda kapitalizmin krizini daha da derinleştiren korona krizi ile birlikte, sermaye sınıfının bu krizin yükünü her bakımdan işçi sınıfı ve emekçilere çıkarma çabasına değinilerek, sendika bürokrasisinin sınıf mücadelesindeki işbirlikçi tutumu da teşhir edildi. Konuşmalar, saldırılara karşı birleşik devrimci mücadelenin yükseltilmesi çağrısı ile çözümün devrim ve sosyalizmde olduğu vurgusuyla sona erdi. BİR-KAR adına yapılan konuşmada ayrıca Türkiye’deki baskı ve yasaklamalara, sendikacıların gözaltına alınmasına ve sokağa çıkma yasağına değinilerek, enternasyonal dayanışma çağrısı yapıldı.

Miting programı, konuşmaların ardından, Türkçe 1 Mayıs marşı, Almanca Enternasyonal marşının hep bir ağızdan okunması ve Almanca, Türkçe ve Kürtçe olarak üç dilden “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganlarının atılmasının ardından sona erdi. Mitingde, “Kapitalizm işsizlik, ırkçılık ve savaş demektir! Yaşasın sosyalizm!” yazılı ve TKİP imzalı bir pankart ile BİR-KAR bayrakları taşındı. Ayrıca RJ imzalı “Taşeronlaştırmaya ve düşük ücrete karşı 1 Mayıs’ta mücadeleyi yükseltelim!” şiarlı bir pankartla RJ’li gençler de katıldılar.

Frankfurt’ta 2020 1 Mayıs’ı tüm zorluklara, engellemelere, yaratılmak istenen korku ve panik havasına rağmen, sınıfsal özüne uygun olarak, 135 yıllık devrimci geleneğe bağlı kalınarak, coşkulu ve devrimci bir atmosferde kutlandı. Bunda Alman dostların gösterdikleri ısrar ve çabanın büyük bir önemi var kuşkusuz. Tedbirlerin gündeme geldiği ilk günlerden başlayarak 1 Mayıs’a kadar kesintisiz bir faaliyet ortaya koydular. Gerek salgın ve gerekse de 1 Mayıs’a hazırlık çerçevesinde çıkarılan birkaç çeşit afişin yaygın olarak yapılması, aynı şekilde bildiri dağıtımı 1 Mayıs atmosferinin oluşmasına ciddi bir katkı sundu. Bütün bu anlamlı çabalar, başarılı bir yürüyüş ve miting organizasyonu ile taçlandırıldı.

Bütün bu faaliyetlere BİR-KAR da kendi gücü oranında, sürecin her aşamasında katılarak destek verdi. Özellikle 1 Mayıs ile ilgili yüzlerce afiş ve binlerce bildiri kullanıldı. Bunların dışında 1 Mayıs’a hazırlık anlamında ciddi bir çaba yansımadı sokağa

Hessen eyaleti çapında dokuz ayrı bölgede 1 Mayıs başvurusu yapılmıştı. Frankfurt’ta yürüyüş ve miting tarzındaki tek eylem Paulskirche’de düzenlenmiş oldu. Bunun dışında iki araba konvoyu şeklinde kutlama gerçekleştirildi. Bunlardan biri Die Linke ve DİDF tarafından, diğeri ise içinde MLPD ve Türkiyeli bazı grupların da yer aldığı “Enternasyonalist Birlik” tarafından organize edildi. Sendikal bürokrasi (DGB) ise Römer’de izni alınmış mitingi gerçekleştirmedi.

Sonuç olarak, 2020 1 Mayıs’ı, sendikal bürokrasinin devreden çıkmasıyla birlikte devrimci-demokratik inisiyatifi hem bir ihtiyaç haline getirdi hem de devrimci 1 Mayıs için gösterilen çabaları daha görünür hale getirdi. Yerlisi ve göçmeniyle sol güçler, henüz çok cılız ve yetersiz de olsa, tüm zorluklara rağmen asgari bir çaba göstererek 135 yıllık geleneğe sahip çıktılar. Sokakları terk etmeyerek, sembolik de olsa kutlamalar gerçekleştirdiler. Bu kadarı bile önümüzdeki 1 Mayıslar için önemli bir deneyim ve ders çıkarmaya adaydır. Deyim uygunsa 1 Mayıs ilk defa “gerçek sahiplerinin” eline geçti denebilir. Bunun daha da ileri taşınıp, işçi ve emekçi kitlelere mal edilmesi ise, gösterilecek çabaya, bu çabanın samimiyetine ve ciddiyetine bağlı olacaktır.

Kızıl Bayrak / Frankfurt