Basel’de kitlesel, devrimci ve coşkulu 1 Mayıs

Sendikaların ve liberal kurumların katılım sağlamadığı, korona nedeniyle belirsizliğin yanı sıra korkunun da yaşandığı koşullarda katılımıyla, coşkusuyla, kararlılığı ve içeriğiyle devrimci bir 1 Mayıs kutlaması yapmak, tümüyle Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun başarısıdır.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Mayıs 2020
  • 23:27

Bu yıl olağanüstü koşullarda karşılanan 1 Mayıs, İsviçre Basel’de aralarında BİR-KAR’ın da bulunduğu İsviçreli ve Türkiyeli devrimci gruplarca oluşturulan “Devrimci 1 Mayıs Platformu” tarafından kitlesel katılım ve coşkuyla kutlandı. Gelenekselleşen ve kurumsallaşan Devrimci 1 Mayıs Platformu, hazırlık çalışmalarına önceden bir dizi toplantı örgütleyerek başlamıştı. Bu çerçevede ortak bir çağrı bildirisi hazırlanmış ve dağıtılmıştı. Miting ve yürüyüş haberi ayrıca sosyal medya etkili kullanılarak kamuoyuna duyurulmuştu. 

1 Mayıs günü saat 14.00’da Klybeckstrasse’nin çeşitli noktalarında toplanmaya başlayan kitle, çeşitli grupların pankartlarını açması ve coşkulu sloganları haykırmasıyla birlikte başlamış oldu. Caddenin birçok noktası önceden duvarlara asılan pankartlarla süslenmişti. Miting düzeninde başlayan ve nispeten uzun süren toplanma yerindeki etkinliğin ardından yürüyüşe geçildi. Örgütleyicilerin de beklemediği bir kitleselliğin sağlanmasıyla coşku daha da yükseldi. Balkonlarda ise dayanışmacı tepkilerle eyleme katılım sağlandı.

Dreirosenbrücke’den itibaren coşkulu sloganlarla başlayan yürüyüş izinsiz olmasına ve kentin en merkezi caddelerinden geçen uzun bir güzergah kullanılarak yürünmesine rağmen polisin hiçbir müdahalede bulunmaması dikkat çekti. Korona koşullarında küçük grupların bile bir araya gelmesine müsaade etmeyen polisin 500 kişiyi aşkın bir kitlesellikle yapılan eyleme müdahale etmemesi, kitleselliğin yanı sıra bir dizi başka faktöre bağlı yorumlansa da Basel’de Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun kazandığı mevziiyle ve 1 Mayıs’ın kutlanacağına ilişkin ortaya konulan kararlılıkla da açıklanabilir.

Devrimci marşların ve sloganların coşkuyla haykırıldığı yürüyüşe İsviçreli sol akımların ve anti-faşist grupların hemen tümüyle gençlik kitlesinden oluşan güçlü katılımı dikkat çekti. Türkiyeli sol gruplardan Halk Cephesi, MLKP, SYKP, Partizan, TKEP/L, PDD ile Kürt hareketine bağlı kurumlar bayrak ve pankartlarıyla katılım sağladılar. BİR-KAR ise Almanca olarak “Kapitalist sömürüye, işsizliğe ve sosyal hak gasplarına karşı mücadeleye!” pankartıyla yürüyüşe katıldı. 

Sendikaların ve liberal kurumların katılım sağlamadığı, korona nedeniyle belirsizliğin yanı sıra korkunun da yaşandığı koşullarda katılımıyla, coşkusuyla, kararlılığı ve içeriğiyle devrimci bir 1 Mayıs kutlaması yapmak, tümüyle Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun başarısıdır.

 Kızıl Bayrak / Basel