Frankfurt’ta 1 Mayıs öncesi etkinlik

Yaratılmak istenen korku ve panik havasına, sayı dayatmalarına karşın Frankfurt 1 Mayıs'ı öncesi anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Mayıs 2020
  • 00:27

Frankfurt’ta 30 Mayıs Perşembe günü KPD- Wiederaufbau tarafından bir etkinlik gerçekleştirildi. Her sene geleneksel olarak 1 Mayıs’tan bir gün önce gerçekleştirilen bu seneki etkinliğe Bir-Kar da katılarak destek verdi. Gündemdeki kısıtlamalardan ötürü hiçbir salon etkinliğine izin verilmediği için bu seneki etkinlik DGB bahçesinde yapıldı.

Toplamında 35 kişinin katılım gösterdiği etkinlikte KPD-Wiederaufbau adına, kendilerinin “devrimci cephe” olarak isimlendirdikleri oluşumda yer alan iki devrimci işçi ile Bir-Kar adına birer konuşma gerçekleştirildi.

KPD-Wiederaufbau adına söz alan konuşmacı, DGB binasını gösterip, “Yarın 1 Mayıs. Sözüm ona işçi sınıfının temsilcilerinin kapıları sıkı sıkı kapalı. 1 Mayıs’a yönelik hiçbir çağrı ve hazırlık yok. Aksine insanların sokağa çıkmasını engellemek için, erken bir tarihte bu sene 1 Mayıs’ın yapılamayacağını ilan ettiler. Ve ne gariptir ki bu beyler bütün bunları biz işçilerin parasıyla yapıyorlar!” diyerek, sendika bürokrasisini teşhir etti. Temsilci, sözlerinin devamında kapitalizmin krizini, onu daha da ağırlaştıran korna krizini ve bunun işçi sınıfı ve emekçiler için ne anlama geldiğini özetleyerek, işçi ve emekçilerin örgütlenmek ve mücadele etmekten başka çaresi olmadığına değindi. İşçi sınıfının grev gibi bir silaha daha fazla başvurması gerektiğini vurgulayan konuşmacı, sözlerini mücadelenin ve örgütlenme çabasının her zamankinden iki-üç kat daha fazla arttırılması gerektiğini belirterek noktaladı.

Ardından ver.di bünyesinde mücadele yürüten devrimci bir işçi söz alarak, somut gelişmeler ve bazı rakamlarla, özellikle hizmet işkolunda sınıfın yaşadığı sorunlara değindi. Önümüzdeki dönem bu sorunların katlanarak süreceğini belirterek, mücadelenin de aynı oranda yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bu konuşmayı, Mercedes Daimler’de çalışan başka bir devrimci işçinin konuşması izledi. Kamyon üreten bir fabrikada çalıştığını belirten işçi, sözüm ona alınan önlemler eşliğinde her zamankinden daha fazla çalıştıklarını, patronların korona krizini bahane ederek işçiler üzerindeki maddi ve manevi baskıyı arttırdıklarına değindi. İşyerinde virüse karşı önlemleri bahane ederek işçilerin bir araya gelmesini ve hatta birbirleriyle konuşmasını bile engellemeye çalıştıklarını söyledi. Son bir yılı aşkın zamandır Alman ordusuna askeri tipte kamyon ürettiklerini (resimle göstererek) dile getiren işçi, bunun da Alman devleti ile diğer emperyalist devletlerin yoğun bir silahlanma ve savaş hazırlığı içinde olduklarının kanıtı olduğuna vurgu yaptı. Önümüzdeki Mayıs ayında Hitler faşizminden kurtuluşun 75. yılına girileceğini hatırlattı ve bu vesileyle faşizme, militarizme ve savaşa karşı mücadelenin yeniden gündemleştirilmesi gerektiği çağrısıyla bitirdi konuşmasını.

Bir-Kar adına yapılan konuşmada ise, daha ziyade Türkiye’deki gelişmeler, 1 Mayıs vesilesiyle daha çok devrimci-demokratik çevrelerin ortaya koyduğu çabalara değinildi. İşçi sınıfının salgına rağmen çalışmaya zorlanmasını, sendika bürokrasisinin sermayeye suç ortaklığını teşhir eden Bir-Kar temsilcisi, tüm engelleme ve baskılara rağmen işçi sınıfının bu güçlü tarihsel mirasına sahip çıkıldığını, 1 Mayıs’ın bugünden başlanarak fabrikalarda, sokaklarda ve mahallelerde kutlandığını belirterek, Türkiye’de havanın olumlu olduğunu söyleyerek sözlerini bağladı.

Etkinlik enternasyonal marşının hep bir ağızdan söylenmesi ve yarınki 1 Mayıs’a herkesi katılmaya çağıran bir açıklama ile sona erdi. Bir-Kar’ın da katılacağı Frankfurt 1 Mayıs mitingi, saat 12.00’de Römer alanının yanındaki Paulskirche’de yapılacak.

Bugünkü etkinliğin, özellikle 1 Mayıs öncesi, burjuvazinin salgını bahane ederek sokakları işçi ve emekçilere kapatmaya çalıştığı, bunun için panik ve korku havası yaratmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleştirilmesi oldukça anlamlıdır. İşçi ve emekçiler, yaratılmak istenen bu korku ve panik havasına karşı, inadına 1 Mayıs’ta sokaklara çıkmalıdırlar. Düzenlenen etkinliklerde katılıma konan sınırlamalara takılmadan, bayraklarımız, dövizlerimiz, sloganlarımız ve marşlarımızla sokaklara çıkalım. Yaşamımıza, geleceğimize ve dahası işçi sınıfının 135 yıllık devrimci mirasına sahip çıkalım. 

Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek Gulan! Yaşasın proletarya enternasyonalizmi ve sosyalizm!

Kızıl Bayrak / Frankfurt