Köln’de 1 Mayıs kutlamaları

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Köln'ün birçok noktasında kutlandı...

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Mayıs 2020
  • 23:10

Almanya’da sendika bürokratlarının iptal kararına rağmen, Köln kentinin birçok yerinde işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs kutlamaları yapıldı. Gösterilerde sıkı önlemler alan polis önceden isimleri belirlenmiş 20 kişiye 1,5 metrelik mesafeyi koruyarak ve yerlerinde durarak gösteri yapma izni vermişti.

1 Mayıs gösterilerinde her grup farklı şiarlarla alanlardaydı. Bir grup kiraların yüksek olması ve ev sıkıntısını protesto ederken, bir başka grup Alman hükümetinin göçmen politikasını eleştirerek, başta Yunanistan’daki Moria olmak üzere çeşitli kamplarda yaşayan göçmenlerin durumuna değinen pankart ve flamalar taşıdı. Bir başka yürüyüşte sağlık emekçilerine daha fazla ücret talepleri yükseltildi.

Bizler İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) olarak bayraklarımızla geleneksel yürüyüşlerin başladığı sendika binasının önünde buluştuk. Burada yapılacak eylemlerin yasaklandığının açıklanması üzerine Heumark alanında gerçekleşecek 1 Mayıs etkinliğine katılmak üzere oraya gittik.

Heumark’ta fahiş kiraları ve evsizliği protesto eden 20 kişilik grubun gösterisi sürerken, korona virüsünün olmadığını iddia eden ırkçı faşist bir grup da sloganlar atıyordu. Alanda dağınık da olsa toplanan 100 kişilik ilerici kitle “Naziler dışarı!”sloganları atarak faşistleri susturmaya çalıştı. Faşist grubun provokatif tavırlarını uzunca bir süre izleyen polis daha sonra faşist grubu koruma altına alarak başka bir alana götürdü. Heumark alanını ise boşalttırdı.

Dom Kilisesi’nin önünde göçmen sorununa dikkat çekmek üzere bir araya gelen grup da polis tarafından dağıtıldı.

Saat 14:00’da Heumark’ta “Enternasyonal Birlik” oluşumunun 1 Mayıs etkinliği için yeniden toplanıldı. MLPD’nin izin aldığı etkinlikte Türkiyeli sol gruplar da vardı. 20 kişinin 1,5 metre ara ile duracağı bir daire çizildi ve bu dairenin içindekilerin bayrak veya pankart taşımasına izin verildi.

Polis ve belediyenin bekçileri çizilen yuvarlağın dışındaki kitleyi sürekli taciz etti, bayrakların indirilmesini istediler. Bize de BİR-KAR bayraklarını indirmemizi söylediklerinde, önce belediyenin bekçileri ile daha sonra polis ile nedenleri üzerine tartıştık. Onlara bunun keyfi bir uygulama olduğunu ve hangi hukuksal dayanağa göre bayraklarımızı indirmek zorunda olduğumuzu sorduk. Bize cevap veremiyorlar, bizi bir süre rahat bırakıyorlar ve tekrar geliyorlardı. Onlara bayraklarımızı üzerimizde taşıyacağımızı söyledik ve öyle de yaptık. Eylemin sonuna yakın sadece biz kalmıştık bayrağını taşıyan.  

Halk Cephesi’nin Grup Yorum flamaları taşıyan müzik grubu ile Rebel müzik grubunun birlikte söylediği 1 Mayıs marşı ve Gel ki şafaklar tutuşsun türkülerine tüm kitle tarafından coşku ile eşlik edildi.

Eylemdeki konuşmalarda kapitalizm teşhiri yapılırken, sosyalizm şiarları yükseltildi. Korona salgını nedeniyle Alman emperyalistlerinin sosyal haklara, gençliğe, sınıfa yönelik saldırılarını artırdığına değinildi ve tek yolun mücadeleden geçtiği vurgulandı. Sık sık uluslararası dayanışma sloganları haykırıldı.

BİR-KAR Köln