Wuppertal’da Engels evi önünde 1 Mayıs mitingi

Wuppertal 1 Mayıs'ı Engels’in doğduğu evin önünde gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2020
  • 00:16

İşçi sınıfının birlik dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs, Wuppertal’da MLPD’nin inisiyatifi ve Revolutionärer Jugendbund (Devrimci Gençlik Birliği) ile birlikte yaptığı çağrı üzerine bir mitingle kutlandı. Miting Engels’in doğduğu evin önünde gerçekleştirildi.

Her yılki görkemli gösterilerin yapılamadığı, değişik bahanelerle sokakların ıssızlaştırıldığı koşullarda ancak belli sayıda katılımla ve fiziksel mesafe korunarak yapılan mitinge, çeşitli sol gruplar temsil düzeyinde katıldılar. Sınıf devrimcileri ve genç komünistler eyleme TKİP pankartı, bayrak ve flamalarla katıldılar. Eylem boyunca “Teslim Demir, Devrime adanmış yarım asır” kitabının satışını yaptılar.

Saat 11.00’da başlayan ve 100’ü civarında insanın katıldığı mitingde her grup ve inisiyatif adına konuşmalar yapıldı. MLPD, BİR-KAR, Partizan, Özgür Gelecek, MLKP, Kürt hareketi temsilcileri, Frauenverband Courage, Linkes Forum, Kommunistischer Aufbau adına yapılan konuşmalarda ortak tema olarak, yaşanan krizin adı ne olursa olsun, bunun kapitalist sistemin krizi olduğu gerçeğine vurgu yapıldı. Ayrıca her bir konuşmacı tarafından farklı bir yanına değinilerek, özetle şu düşünceler dile getirildi:

- Dünyada korona bahanesiyle milyonlarca işçi ve emekçi işlerinden atılarak, açlıkla yüz yüze bırakılmıştır. Bu süreçte yine milyonlarca emekçi kısa çalışma bahanesiyle ya ücretsiz izne gönderildi veya normal izinleri gasp edildi.

- Kapitalistler bu kriz sürecinin bütün yükünü işçi ve emekçilerin sırtına yıkmak için bin türlü bahane uydurdular. Kapitalist devletler korona bahanesiyle dünya sokaklarını ıssızlaştırıp, bütün insanları evlerine hapsederlerken, fabrikaları ve işyerlerini işletmek için insanları gelecekle korkutmaya çalıştılar. Eğer korona bir tehdit oluşturuyorsa, bu, işçi ve emekçiler için de geçerlidir. Onlar en zor koşullarda çalıştırılırlarken, yetmiyormuş gibi ekonomik olarak zor durumda bırakılıyor ve sefalete terkediliyorlar.

- Kapitalistler bu süreçte ne savaşa sermaye aktarmaktan ne de silahlanmaktan vazgeçtiler. Dünyanın değişik coğrafyalarında savaş ve sömürü son hız devam ediyor.

- Türkiye gibi değişik birçok ülkede her türlü muhalefete ve özellikle ilerici-devrimci güçlere karşı, sokağa çıkma yasaklarıyla perdelenerek operasyonlar yapılmaktadır. 

- Egemenler kendi krizlerini, çok konuşulan bir deyimle “fırsata çevirmek” için hiçbir şeyden vazgeçmediler. Tam tersine, bütün dünyada emekçilere daha da yüklendiler, hem de onların ölümleri pahasına…

- Kapitalist dünyanın kalelerinde bazı noktalarda çatlaklar oluşmuştur bu süreçte. Dünya işçi sınıfının görev ve sorumluluğu daha da ağırlaşmıştır. Bu çatlaklardan başlanarak yıkılmalıdır bu kaleler.

- Emperyalist kapitalist sistemin artık insanlığa verebileceği zerrece bir şey kalmamıştır. Sistem ekonomik, siyasal, kültürel, moral değerler bakımından bir daha düzeltilemeyecek çöküntüler yasamıştır. Sağlık sistemleri iflas etmiştir. Dünya işçi sınıfının ve emekçilerinin görevi bunu onarmak değil, bunu sistemin yıkımına dönüştürmek olmalıdır.

Yapılan konuşmaların ardından, tüm bileşenlerin ortaklaştığı şekilde, aşağıdaki taleplerin acilen uygulanması için mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı:

  • Korona vesilesiyle isten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Bugüne kadar çıkarılanlar işlerine geri alınmalı ve ücretli izinli sayılmalıdırlar.
  • Kısa çalışma uygulamalarında tam ücret uygulanmalıdır.
  • Sağlık sistemi yeniden düzenlenerek kamusallaştırılmalı, ücretsiz ve herkes için ulaşılır olmalıdır.
  • Çalışma süresi günlük 6 ve haftalık 30 saate indirilmelidir!..
  • Savaşların ve lüks tüketimin finansmanları durdurulmalı, kaynaklar eğitime ve sağlık sistemine aktarılmalıdır.
  • Pandemi dolayısıyla ortaya çıkan hijyen malzemeleri parasız dağıtılmalı ve herkese virüs testi parasız yapılmalıdır…

1 Mayıs’a, mücadeleye ve dayanışmaya dair şiarlarla karşılanan konuşmaların ardından, ortak miting Enternasyonal marşıyla saat 12.30’da sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Wuppertal