Paris'te kadın konferansı tanıtımı

3. Uluslararası Kadın Konferansı'nın tanıtımı ve kararlarının somut mücadeleye taşınması için Fransa'da ilk adım atılarak tanıtım toplantısı düzenlendi, başta işçi ve emekçi kadınlar olmak üzere mücadele çağrısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Ekim 2022
  • 15:30

Paris'te 3. Uluslararası Kadın Konferansı'nın tanıtım toplantısı Fransa delegelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Dün saat 15.00'te Dersim Kültür Derneği'nde gerçekleştirilen etkinliğin hazırlık ve duyuru çalışmaları haftalar önce başlatıldı.

Etkinlik salonu kolektif bir emekle hazırlandı. Çeşitli kadın direnişlerine vurgu yapan gerilla, tutsak, işçi ve isyan eden kadın figürlü bir pankart ve Uluslararası kadın konferansının afişleri salona asıldı. Girişte konferans bileşenlerinden Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu (PİT) Fransa Girişimi'nin İran'daki Mahsa Amini eylemlerine ilişkin bildirisi, ZORA ve ADHK'nin broşür ve bildirilerinin yer aldığı bir stant açıldı.

Konferans kararları Fransa'ya taşınıyor

Etkinlik Konferans görüntülerinden oluşan tanıtım sinevizyonu ile başladı. Sinevizyon eşliğinde Tunus'taki konferansa dair detaylar paylaşıldı. Ardından delegelerin ve konferansa Fransa'dan katılanların tanıtımına geçildi. Konferans tarihi ve genel tartışmaları aktarılarak birinci bölüm tamamlandı. Konferansta emperyalist savaş konusundaki kararlardan kadın mücadelesinde sınıfsal vurguya kadar bir dizi detay aktarıldı. Ardından soru cevap kısmına geçildi. Katılımcılar, konferansın amacı ve Fransa'da yapılmak istenenlere dair anlamlı sorular sordu. CGT sendikasına üye bir metal işçisi kadın sunumlardan etkilendiğini ve kendisinin de çalışmalara katılmak istediğini ifade etti. Başka bir kadın da sınıf vurgusu üzerine soru yöneltti. Emperyalist-kapitalist sistemi yıkmak için kadın konferansının sınıf mücadelesiyle gücünü nasıl birleştireceğine dair tartışmalar aktarıldı. Konferans kararlarının arasında kadın işçilerin koordinasyonu kurularak sınıf mücadelesi içindeki kadınların daha organize olmasına yönelik adımlardan bahsedildi.

Konferansın dayanışma kültürü ve kolektivizm başarısı

Tunus'taki konferansla önceki konferansların karşılaştırmaları da yapıldı. Ev sahibi kadın örgütlerinin çabası ile Tunus'taki konferansın altyapısının daha iyi hazırlandığı aktarıldı. Burada konferansa sayılı günler kala Tunus sermaye hükümetinin konferansı boşa düşürmek için organize edilen salonu iptal etmesine rağmen alternatif bir yer bulunduğu, teknik sorunların çözüldüğü ve onlarca delegenin rahat çalışmasına olanak sağlandığı ifade edildi. Enternasyonal bir konferansta iletişim sorununun nasıl çözüldüğüne dair teknik bir soruysa konferansın başka bir önemli yönünü vurgulama şansı verdi. Konferansta çok sayıda kadının inisiyatif aldığı ve neredeyse tüm temel dillerde çeviri yapıldığı, konferans ana programındaki etkinliklerde ise kulaklıklarla Fransızca, İspanyolca, İngilizce, Almanca, Türkçe, Kürtçe, Arapça çevirilerin olduğu, atölye çalışmalarında daha birebir çevirilerle sorunun çözülmesi için harcanan emek ve dayanışma aktarıldı.

Delegelerin ve katılanların konferans gözlemlerini paylaşmasının ardından İran'daki eyleme dair dayanışma mesajı katılımcıların da onayına sunuldu. Fransa'daki kadınlar için mücadele marşı “L'hymne des femmes” hep birlikte okunarak etkinlik tamamlandı.

Son olarak emekçi kadınların hazırladıkları yiyecekler hep birlikte yenip daha küçük gruplar halinde sohbetler gerçekleştirildi.

Yaklaşık 65 kişinin katıldığı etkinlik hem konferansın başarılı tanıtımı hem katılımcılardaki olumlu muhtevasıyla amacına ulaşmış oldu. Etkinlik Fransız, Türk ve Kürt kadın ve erkek emekçileri bir araya getirerek de amacına ulaştı. İki dilli etkinlikte simultane çeviri yapıldı. Katılımcılardan iletişim bilgileri toplanarak program sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Paris