Mor Dayanışma 3. Türkiye Kadın Konferansı başladı

Mor Dayanışma’nın “Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için şimdi bir adım daha atma zamanı!” şiarı ile örgütlediği 3. Türkiye Kadın Konferansı’nın ilk günü bugün gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 11 Haziran 2022
  • 21:45

Mor Dayanışma’nın “Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için şimdi bir adım daha atma zamanı!” şiarı ile örgütlediği 3. Türkiye Kadın Konferansı’nın ilk günü bugün gerçekleşti.

Konferans sinevizyon gösterimi ve katledilen, tutsak edilen kadınlar için saygı duruşu ile başladı. Ardından Mor Dayanışma adına açılış konuşması gerçekleştirildi. Konuşmada iktidarın gerici, baskıcı, kadın düşmanı politikaları anlatıldı. Buna karşı kadınların tüm baskı ve saldırılara karşı mücadele ettiği söylendi. Kadın ve LGBTİ+ hareketini vurgulayarak, Alevi kadın hareketinden Kürt kadın hareketine, İkizdere’den direnen köylü kadınlara, işçilere fabrikalardan mutfaklara, sahnelerden sokaklara taşıyan her mücadele selamlandı.

Açılış konuşmasının ardından Kampüs Cadıları, Liseli Kampüs Cadıları ve katılımcı kurumlar konuşmalar gerçekleştirdi.

Kürsü kısmında Sinbo, SML, CarrefourSA Direnişçisi kadın işçiler “Kadın işçiler direniyor! Mücadele büyüyor!” ozaliti ile sahneye çıktı. Kadın direnişçilerin sahneye çıkışı salonda coşku ile karşılandı. İlk olarak CarrefourSA Direnişçisi konuşma gerçekleştirdi. CarrefourSA Direnişçisi kadın işçilerin direnişlerde en ön safta kadınların olduğunu söyledi, kendi deneyimini aktardı. Sadece CarrefourSA sermayesine karşı değil sarı sendika Tez-Koop-İş’e karşı da mücadele verdiklerini anlattı.

SML Etiket Direnişçisi sendikalı oldukları için işten atıldıklarını, 3 kadın işçi olarak direnişe geçtiklerini anlattı. SML Etiket Direnişçisi konuşmasında kadın işçilerin mücadele taleplerine değindi. Sinbo Direnişçisi de o konuşmasında pandemi sürecinde gerçekleşen hak gasplarını anlattı. Ücretsiz izin ve kod 29’a karşı gerçekleştirdikleri direnişi anlattı. Ankara Yürüyüşü sırasında karşı karşıya kaldıkları keyfi engellemeleri ve polis şiddetini aktardı. Sinbo Direnişi’nde sınıf bilinci ile güçlü durduklarını ifade etti.

Kürsü kısmında İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları adına da konuşma yapıldı. Konuşmada tek adam rejiminin saldırılarına karşı kadınların boyun eğmediği tüm mücadele alanlarında en ön safta mücadele ettikleri vurgulandı. Kadınların karşı karşıya kaldıkları tüm sorunların kaynağında bugün için AKP-MHP iktidarının olduğu, ancak sorunların temelinde kapitalist sömürü düzeni olduğu bilinci ile hareket edilmesi gerektiği söylendi. Kadın hareketinin başta sınıf hareketi olmak üzere mücadele eden tüm kesimlerle birleşik mücadeleyi örgütlenmesinin ihtiyaç olduğu ifade edildi. Konuşmada son olarak kadınların gerçek ve kalıcı kurtuluşu için devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı.

Konferansın ilk günü konser programı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece