Kadınlardan “Katil aranıyor” eylemi

İzmir'de katledilen 2 kadının katillerinin haftalardır bulunmamasına tepki gösteren kadınlar, katillere cezasızlık politikası uygulayanların potansiyel failleri yarattığını vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 01 Kasım 2022
  • 09:30

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), İzmir’de katledilen 2 kadının katillerinin halen bulunmamasına ilişkin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Kadınlar adına açıklamayı okuyan KCDP üyesi Esra Akın, Türkiye'nin dört bir yanında Ezgi ve Hülya'nın katilleri bulunsun diye afişler astıklarını söyledi. İzmir 16'ncı Aile Mahkemesi'nin öldürülen Hülya Şellavcı'nın Kaffar Yeğin hakkında istediği “zorlama hapsi” talebini ancak Hülya öldürüldükten sonra kabul ettiğini kaydeden Akın şöyle devam etti:

“Aynı mahkeme daha önce katil için istenen ‘zorlama hapis’ talebini reddetmişti. Hülya’nın ailesi ihmali olan yargı mensuplarını Hakimler ve Savcılar Kuruluna şikayet etti. Yalnızca Kaffar Yeğin değil, ihmali olan yetkililer de yargılansın.Ezgi de Hülya da defalarca uzaklaştırma kararı aldırmalarına, tehdit altında olmalarına rağmen göz göre göre öldürüldü. Kadınları korumakla yükümlü olan devlet yetkilileri görevlerini ihmal ettikleri için Ezgi ve Hülya şu an hayatta değil. Şu an bizimle değil. Eylül ayı raporumuza göre yalnızca eylül ayında erkekler tarafından 26 kadın öldürüldü, 19 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadınların yüzde 65’i evli oldukları erkekler tarafından öldürüldü. Tıpkı Ezgi ve Hülya gibi.”

İstanbul Sözleşmesi’ni etkin uygulamayarak potansiyel faillerin sırtını sıvazlayanların bu cinayetlerin sorumlusu olduğunu vurgulayan Akın şunları ifade etti:

“Bakın biz buradayız! Ne yaparsanız yapın mücadelemizden geri adım atmıyoruz. Ezgi’nin ve Hülya’nın katilini arıyoruz. Bizimle uğraşacağınıza işinizi yapın ve katilleri bulun. Kadınlar yetkililer görevini ihmal ettiği için öldürülüyor. Mücadelemizle katiller bulunacak, Ezgi ve Hülya için adalet sağlanacak. Bizler İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacak kadın cinayetlerini durduracağız.”

Daha sonra konuşan Ezgi Zerkin'in annesi Ziynet Zerkin ise 95 gündür kızının katilinin bulunmadığını belirtti. Eylem sloganlarla sona erdi.