Düsseldorf’ta “kadın grevi” gündemli yürüyüş

8 Mart etkinlikleri çerçevesinde Düsseldorf’ta “kadın grevi” gündemli yürüyüş düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Mart 2019
  • 15:11

Almanya’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde bir yürüyüş de dün Düsseldorf’ta gerçekleştirildi. Kuzey Ren Vesfalya eyaletinin Düsseldorf kentinde çeşitli uluslardan kadın işçi ve emekçilerin bir araya geldiği yürüyüşe sendikalar, çeşitli sol parti ve kadın grupları çağrı yapmıştı. Kadın işçi ve emekçiler bir mücadele günü olan 8 Mart’ta eşitlik ve daha fazla söz hakkı taleplerinin yanında 219a maddesinde yer alan kürtaj yasasına karşı protestoya çağrıldı.

Alman Sendikalar Birliği DGB’nin önünde başlayan yürüyüş uzun bir güzergâhtan geçilerek belediye binasının önünde yapılan mitingle sonlandırıldı. Çarşı merkezinden geçen yürüyüşe ilgi büyüktü. Yürüyüşte kadınların çantalarına, omuzlarına astıkları kurutma bezlerine yazdıkları cinsiyetçi uygulamaları protesto eden sloganlar, güvenli, parasız legal kürtaj hakkını simgeleyen yeşil fularlar, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!” diyerek yüzlerine siyah çarpı işareti çizen kadınlar dikkat çekiyordu. Dikkat çeken bir diğer nokta da genç kadın kitlesinin yoğunluğu ve coşkusuydu.

Yürüyüş enternasyonal havada geçti

Yapılan konuşmalarda kadınların toplumsal yaşamda karşılaştıkları eşitsizliklere, kadına karşı şiddete vurgu yapıldı, ırkçılık, kürtaj yasası vb. protesto edildi.

Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu “Sömürüye, eşitsizliğe ve şiddete karşı, sosyalizm için birlikte mücadeleye!”” şiarlı bir pankart taşıdı, bildirilerini dağıttı. Avrupa Devrimci Gençlik Birliği de “Kadın sorunu sınıf sorunudur!” şiarlı pankartı ile yürüdü.

Yürüyüşte Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) taşıdığı dövizlerde Abdullah Öcalan’a yönelik tecrite karşı sürdürülen açlık grevi eylemlerine ve direnişçilerine Leyla Güven şahsında dikkat çekildi. Tecrite karşı açlık grevi gerçekleştiren Kürt kadınlarının fotoğraflarının olduğu “Kadın direnişi özgürleştirir” yazılı bir pankart taşıyan kadınlar “Jin, jiyan, azadi!” sloganları attı.

Kızıl Bayrak / Düsseldorf