IMF'den ekonomi yorumu: “Büyük Buhran’dan daha kötü”

Emperyalist kapitalist devletlerin yaşadığı ekonomik bunalım devam ederken, IMF Başkanı ekonomideki verilerin Büyük Buhran’dan daha kötüye işaret ettiğini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Mayıs 2020
  • 23:07

Emperyalist-kapitalizmin salgın karşısındaki çaresizliği salt sağlık alanında yaşanmıyor. Dünya çapında işçi-emekçileri açlık-yaşam ikilemi arasında kalmaya mahkum eden kapitalistler emek-gücü sömürüsü üzerine kurulu sistemlerini ayakta tutmakta zorlanıyor.

Bunca teknolojik gelişmeye, bilimsel atılımlara, “yatırmlara” rağmen, kapitalist ekonomilerini ayakta tutamıyorlar. Zira ücretli kölelik düzeni, işçileri sömüremediği ve kârları ekseninde kurulan üretim birimlerini işletemediği oranda, üretimde yaşanan daralmayla ekonomik iflasa ve toplumu geleceksizliğe sürüklüyor.

Sermaye sınıflarını kurtarma derdine düşen emperyalist-kapitalist devletler, salgının etkisiyle kendi iktidarlarını korumaya çabalarken, kapitalizmin sömürü çarkları dönmedikçe “büyük” ekonomilerdeki bunalım derinleşiyor.

IMF'nin önceki tahminine göre daha fazla küçülecek

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise küresel ekonominin bu yılına ilişkin küçülme tahminlerinin beklediklerinden daha kötü olacağını açıkladı. IMF bir önceki raporunda yıl boyunca yüzde 3 küçülme olacağını tahmin etmişti. Georgieva ayrıca 2021 yılında kısmi bir toparlanma beklediklerini açıkladı ve yüzde 5,8 olan tahminlerinin gerçekleşmeyeceğini ifade etti.

Reuters’e konuşan Georgieva, salgının başlarında yapılan Büyük Buhran kıyaslamalarına atıfla şöyle konuştu:

“Nisan ayında, küresel borç verenlerin görüşü, virüsün yayılmasını durdurmak için iş yerlerinin kapanmasının ve karantinanın dünyayı 1930’lardaki Büyük Buhran’dan sonraki en büyük durgunluğa sokacağı yönündeydi. Ancak o günden beri gelen veriler, daha kötü haberlere işaret ediyor.”

Almanya ve Japonya'dan yansıyanlar da IMF Başkanı Georgieva'nın küresel bunalıma dair bu yorumlarını destekler nitelikte.

Dünyanın en büyük 3. ülke ekonomisi olan Japonya’da 2019’un son çeyreğinde yaşanan daralma bu yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Ekonomi geçtiğimiz yılın son 3 ayında yıllık yüzde 7,3 daralırken, bu yılın ilk 3 ayında yüzde 3,4’lük daralma yaşandı. Art arda iki çeyrekte yaşanan daralma, Japon ekonomisinin 2015 yılından bu yana yaşadığı en sert küçülme oldu.

Almanya’da ise Merkez Bankası (Bundesbank), ekonominin 2. çeyrekte de ekonomik daralmanın devam edeceğine dair açıklama yaptı. 2020’nin ilk 3 ayında, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2,2 küçülen ekonomi, bu ay tedbirler gevşetilmeye başlasa da 2. çeyrekte de küçülecek. Bankanın Mayıs ayı raporunda, belirsizliklerden söz edilirken, tablonun karamsar olduğu ve ancak 3. çeyrekte toparlanma beklendiği ifade edildi.