Mart ayında Avrupa’ya yayılan koronavirüs, iş dünyasını ve ekonomik yaşamı büyük ölçüde durdurdu ve ekonomik krizi ağırlaştırdı. En güçlü ekonomiler bile “durgunluk”la karşı karşıya kaldılar.
Börsen-Zeitung’un haberine göre Almanya ekonomisinde, korona öncesi başlayan durgunluk, salgınla birlikte daha da derinleşti. Federal İstatistik Bürosu’nun açıklamasına göre, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ilk çeyrekte yüzde 2,2 küçüldü. Bunun, 2008-2009 küresel mali krizinden bu yana görülen en keskin daralma, Almanya’nın yeniden birleşmesinden sonra ise ikinci büyük düşüş olduğu söyleniyor.
2019’un dördüncü çeyreğine kıyasla dış ticaret açısından hem ihracatın hem de ithalatın “keskin bir şekilde azaldığını” belirten Federal İstatistik Bürosu, hükümet harcamalarının ve inşaat yatırımlarının GSYİH’de daha büyük bir düşüşü engellediğini de belirtiyor. 2020 yılının ilk çeyreğinde keskin bir düşüş gösteren kalemlerden birini de özel tüketici harcamaları oluşturuyor. Yanı sıra makina, ekipman ve araçlara yapılan yatırımlar da önemli ölçüde azaldı.
Diğer büyük euro ülkelerine kıyasla Almanya hala en iyi durumdaki ülke konumunda. Almanya’dan sonra euro bölgesindeki ikinci büyük ekonomi olan Fransa yüzde 5,8, üçüncü büyük ekonomi olan İtalya ise yüzde 4,7 düşüş yaşadı.
Alman Federal Hükümeti, 2020’nin toplamı için savaş sonrası tarihinin en kötü durgunluğunu bekliyor. Bu nedenle, ekonominin yılın ikinci yarısında tekrar toparlanacağı öngörülmesine rağmen, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Alman ekonomisinin yüzde 6,3 oranında küçülmesi bekleniyor. 2009 yılında yaşanan küresel ekonomik ve mali krizde, Almanya’nın gayri safi yurtiçi hasılası yüzde 5,7 azalmıştı.