Belçika’da sokağa çıkma yasağı

Koronavirüsün yayılmasını engellemek için sert önlemler alan Avrupa ülkelerine Belçika da eklendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Mart 2020
  • 16:34

Belçika, koronavirüs salgını nedeniyle üç hafta sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Belçika Başbakanı Sophie Wilmès, Salı akşamı çok sayıda AB kurumunun da yer aldığı Bürüksel’deki Ulusal Güvenlik Konseyi'nin bir saatlik toplantısının ardından kararı açıkladı. Kararın, Çarşamba öğleden sonra yürürlüğe gireceği  ve 5 Nisan’a kadar uygulanacağı duyuruldu.

Bu süreçte sadece markete, eczaneye veya bankaya gidişlere izin verilecek. Açıklanan uygulamaya göre, sadece doktor ziyaretleri ve market alışverişi gibi önemli aktivitelere izin verilecek. Eczaneler, hayvan yemi mağazaları ve kitapçıların yanı sıra süpermarketler de açık kalacak. Toplu taşıma araçları çalışmaya devam etse de “evde çalışmanın mümkün olmadığı” koşullarda bunların kullanılmasına izin verilecek. 

Ulusal Güvenlik Konseyi 12 Mart Perşembe günü zaten tüm kafe ve restoranları kapatmaya karar vermişti. Hafta sonu boyunca çok sayıda dükkan kapalı kaldı ve okullarda derslere üç hafta süreliğine ara verildi. Ayrıca kamusal yaşamda daha fazla kısıtlamaya gidildi. İddia edilene göre tüm şirketler mümkün olan her yerde uzaktan çalışmayı tanıtmak zorundadır, aksi takdirde yüksek para cezaları olacaktır.

İnsanlara 1,5 metre mesafenin korunması şartıyla açık hava etkinlilerine izin verilmekte. Başbakan Wilmès, “Vatandaşların evde kalmalarını ve mümkünse dış dünya ile herhangi bir temasta bulunmamaları” gerektiğini dile getirdi. İzin verilen tüm faaliyetler için “sosyal mesafe kurallarına uyulması ve  temas olmaması” şartı öne sürülüyor. Bununla birlikte, temiz havada fiziksel faaliyetlere izin verildiği ve bunların tavsiye edildiği belirtildi.

Koronavirüsün yayılmasını engellemek için sert önlemler alan Avrupa ülkelerine Belçika da eklenmiş oldu. Virüsten en fazla etkilenen ülkelerden İtalya, 11 Mart Çarşamba günü virüsün sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Bunu İspanya, Avusturya ve Fransa izlemişti. Belçika yetkililerine göre Pazartesi itibarıyla 1243 enfeksiyon ve on ölüm kaydedilmişti.