Koronavirüse karşı “farklı yol” izleme kararı alan İngiltere ve Hollanda da karantina düzenine geçiyorlar. Virüsün Avrupa’ya yayıldığı ilk günlerde önlem almak yerine, pandemiyi küçümseyip “doğal bir bağışıklık kazanma süreciyle atlatacaklarını” iddia eden İngiltere’deki sermaye hükümeti, şimdi salgını kontrol altına almanın telaşına düşmüş durumda.
Hastalığın ilk görüldüğü Çin ve kitlesel salgını ambargo altında atlatmaya çalışan İran gibi ülkelerden çok sonra ve sınırlı etkileşimle karşılayan İngiltere, en çok ölümün yaşandığı ilk 6 ülke içinde yer alıyor. Hasta sayısında da ilk 10 içindedir. Hastalık için karantina önlemleri alan diğer ülkelere göre daha küçük bir ülke olması gibi bir dizi teknik avantajla birlikte düşünüldüğünde, bu sayı çok daha yüksek bir orana işaret etmektedir. 6 Mart’taki ilk ölüm gerçekleştiğinde toplam hasta sayısı 116 idi. Fakat bugün sayı diğer birçok ülkeyle kıyaslanamaz derecede artmış bulunuyor.
Şu anda 5 binin üzerine çıkmış vaka ve 230’u geçen ölüm sayısı ile İngiltere’de, “sürü bağışıklığı” denemesi on gün sürmeden çöktü. Vaka ve ölüm sayısı her geçen gün orantısız bir şekilde artıyor. “Sürü bağışıklığı taktiği” denemesinin ağır bilançosu ise kitlelere kaldı. İlk günden eleştirilen fakat sermaye hükümetinin kulaklarını kapayıp sürdürdüğü kontrollü yayma politikasının nereye varabileceği görüldüğü için zorunlu olarak bundan vazgeçildi. İngiltere’ye paralel bir politika izleyen Hollanda hükümeti de şimdi daha sıkı önlemlere başvuruyor.
Geçtiğimiz günlerde 200’den fazla bilim adamı açık bir mektup yayımlayarak, hükümetin, salgını önlemeye dönük “radikal tedbirler” alması gerektiğini yazmıştı. Mektupta, özellikle diğer ülkelerde de uygulanan sosyal mesafelendirme ve toplantıların önlenmesi gibi tedbirlerin önemi vurgulanmıştı. Bar ve restoranların hala açık tutulması nedeniyle hastalığın bulaşma potansiyelinin çok daha fazla arttığı bilinen bir gerçek.
Virüsle ilgili özel önlem dönemine geç de olsa geçilmesine karşın hala sermaye odaklı hareket edildiği için işçi ve emekçiler adına önlemler birçok boşluk barındırıyor. İngiltere’de sendikalar da bir açıklama yaparak şoförler, vatmanlar, hostesler, havalimanı ve belediye işçileri için özel önlemler alınması gerektiğini vurgulamışlardı. Okulların kapanmasıyla birlikte ebeveynlere izin verilmezse çocuk bakımının da ciddi bir sorun haline geleceğine dikkat çekmişlerdi.
Kraliyet koruma altında!
İngiltere’de virüsün işçi ve emekçilere yayılmasını, böylece bağışıklık kazanılmasını amaçlayanlar dünyanın çürümüş monarşi geçmişini yaşatmak için önlemler almaya devam ediyorlar. Yetkililer Londra’daki sarayı yeteri kadar güvenli bulmayarak, Kraliçe 2. Elizabeth’i İngiliz kraliyet ailesinin daimi konutlarından biri olan ve 35 kilometre uzaklıkta bulunan Windsor Kalesi’ne götürdüler. Halka seslenen bir açıklama yapan 2. Elizabeth, geçmiş kral ve kraliçelerin izinden giderek kendi hayatı için ek önlemler alırken, halka sadece hükümetin önerilerine uyma çağrısı yapıyordu.