Büyük Britanya'da makinistler yeniden grevde
Tren makinistleri sendikası ASLEF ve Büyük Britanya'daki 16 demiryolu şirketi yaklaşık 18 aydır toplu sözleşme müzakereleri yürütüyor. TİS talepleri ise, yüksek enflasyon oranını (yüzde 10'un üzerinde) dikkate alan bir ücret artışı sağlamak ve şirketlerin makinistlerin çalışma koşullarını büyük ölçüde kötüleştirmeye yönelik tüm girişimlerinin son bulması.
Sendika, şirketlerin yüzde 4'lük ücret artışı teklifini tamamen yetersiz buluyor. Şirketler üzerindeki baskıyı arttırmak için 4 Nisan'dan bu yana fazla mesai boykotu yapan sendika, eylemlerin tüm gün süreceğini ve binlerce makinistin katılacağı grevlerle devam edeceğini açıkladı.
İtalya'da liman işçileri grevde
İtalyan işçi sendikaları ücret artışlarını ve daha iyi çalışma koşullarını içeren ulusal bir toplu sözleşme talep ediyor. Bu talebi dile getirmek için 3-5 Nisan tarihleri arasında ülke genelinde liman işçileri 24 saatlik greve çıktı.
Sendikalar temel maaşlara ayda en az 300 Euro zam talep ediyor. 5 Nisan'da diğer limanlardan gelen binlerce liman işçisi de ülkenin en büyük limanı olan Cenova'da toplanarak liman idaresi önünde gösteri yaptı.
Liman işçileri için toplu iş sözleşmesi 31 Aralık'ta sona ermişti. 27 Şubat'ta ilk kez ülke çapında taban sendikası USB’nin çağrısıyla bir grev gerçekleştirilmişti. Bu kez USB'nin yanı sıra Filt-Cgil, Fit-Cisl ve Uitrasporti çatı örgütlerine bağlı liman işçileri sendikaları da greve katıldı.
Fas’ta Binlerce kişi İsrail ile ilişkilerin kesilmesini talep ediyor
Gazze'deki soykırımı protesto etmek üzere 6 Nisan Cuma gecesi binlerce kişi Fas’ın Kazablanka kentinde sokaklara döküldü. Göstericiler "İsrail’le ilişkileri normalleştirme politikasına derhal son verilmesini” talep etti. Başkent Rabat ve Tanca kentlerinde de gösteriler düzenlendi. Eylemlerde "Normalleşme sahte!’" ve "Kahrolsun işgal!" sloganları atıldı.
Gerici Fas rejimi, 2020 yılının sonunda "İbrahim Anlaşmaları” kapsamında siyonist İsrail rejimiyle diplomatik ilişkiler kurmuştu. ABD emperyalizmi, rüşvet olarak Fas rejiminin Batı Sahra'yı işgalini tanımıştı.
Halkın geniş kesimleri İsrail’le ilişkilere karşıyken, pazartesi günü Rabat'ta bir mahkeme "normalleşmeyi" eleştiren bir kişiyi beş yıl hapis ve para cezasına çarptırdı.
Çiftçiler “İtalya'da sahtecilik”i protesto etti
Binlerce İtalyan çiftçi pazartesi gününden bu yana Brenner geçidinde Kuzey ve Doğu Avrupa'dan ithal edilen (Bavyera sütünden yapılan Parmesan peyniri, Danimarka domuzlarından elde edilen Parma jambonu gibi) ve İtalya'da işlenerek "İtalyan spesiyaliteleri" haline getirilen gıdaları protesto ediyor.
Pazartesi günü İtalya'nın dört bir yanından gelen yaklaşık 10 bin çiftçi, bu taklitleri engellemeyen AB düzenlemelerini protesto etti.
Avusturya-İtalya sınırında büyük trafik tıkanıklıklarına yol açan protesto, İtalyan çiftçiler birliği Coldiretti tarafından organize edildi. Eylemci çiftçiler bazı kamyonların yüklerini de kontrol ettiler.
Hollanda'da iklim aktivistlerine polis saldırısı
6 Nisan'da Extinction Rebellion'dan yüzlerce iklim aktivisti, fosil yakıtlara yönelik ısrarlı yüksek devlet sübvansiyonlarını protesto etmek için Hollanda'nın Lahey kentinde yol kapatma eylemleri düzenledi.
Kısa bir süre için A12 otoyolu da dahil olmak üzere birçok yol kapatıldı. Polis bu kez yoğun bir şekilde konuşlandırıldı ve daha uzun bir ablukayı engelledi. En az 400 gösterici geçici olarak gözaltına alındı. Bunlar arasında iklim krizinin çözümü için mücadele eden Greta Thunberg de vardı.
"Kriz tüm gezegeni etkiliyor ve insanların geçim kaynaklarını ve hayatlarını kaybetmelerine seyirci kalmayacağız" diyen göstericiler, sürekli olarak "Durdurmalıyız, başka bir dünya mümkün!" sloganını attılar.
İtalya üniversitelerinde savaş karşıtı protestolar
Taban sendikası Unione Sindacale di Base (USB) 9 Nisan Salı günü İtalya'daki üniversite öğrencilerine ve çalışanlarına başkent Roma'da siyasi grev ve protestolara katılma çağrısında bulundu. Aralarında Roma, Sienna, Bari ve Padua'nın da bulunduğu 25 üniversite greve katıldı.
Eylemlerdeki ana taleplerden biri İtalyan üniversite sisteminin İsrail üniversiteleri ile işbirliğini durdurması. Eylemlerde “Askeri amaçlar için üniversite araştırmalarını durdurun!” gibi sloganlar atıldı. Pazar günü Napoli'de NATO'nun kuruluşunun 75. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikte de öğrenciler militarizm karşıtı sloganlar atmışlardı.
Peru Las Bambas bakır madenine abluka
Peru'nun And dağlarındaki Las Bambas bakır madeni, açık ocak bakır madenciliğinin çevreye, insanlara ve hayvanlara büyük zarar vermesi nedeniyle yıllardır tartışılıyor.
Geçtiğimiz hafta, Cusco bölgesindeki Chumbivilcas ilinde yer alan küçük Velille kasabasının yüzlerce sakini Las Bambas madenine giden ana yolu kapatmaya başladı. Böylece bakır cevherinin taşınması için en kısa yol kapatılmış oldu.
İtalya'da ülke çapında grevler
11 Nisan Perşembe günü CGIL ve UIL sendikaları, işyerinde güvenliğin arttırılması amacıyla toplu taşımada dört saatlik bir grev çağrısında bulundu. İnşaat sektöründe ise grev sekiz saat sürdü. Enerji şirketi Enel işçileri de bu hafta Bologna yakınlarındaki bir hidroelektrik santralinde meydana gelen patlamada en az beş işçinin hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde greve çıktı.
İtalya'da 2024 yılının ilk çeyreğinde 119 ölümlü iş cinayeti meydana geldi.
Kenya'da hekimlerin grevi dördüncü haftasında
Kenya'da kamu sağlık sektöründe çalışan doktorlar 14 Mart'tan bu yana kapsamlı sağlık sigortası, asistan doktorların kalıcı olarak istihdamı, daha iyi ücret ve daha iyi çalışma koşulları için grev yapıyorlar.
Kenyatta Üniversitesi Sevk Hastanesi, grevin sona erdirilmesi gerektiğine dair mahkeme kararlarını gerekçe göstererek grevdeki 100 doktoru işten çıkardığını açıkladı.
Binlerce hekim ve onlara destek veren emekçiler 9 Nisan Salı günü parlamento önünde bir gösteri düzenleyerek hükümeti 2017 yılında verdiği iyileştirme sözlerini yerine getirmeye çağırdı.