Dünyadan haberler…

Yunanistan, Arjantin, ABD, Hırvatistan, Hindistan ve Macaristan’da işçi ve emekçiler eylemler ve grevler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Şubat 2024
  • 08:00

Yunanistan’daki sağcı Miçotakis hükümeti ile AB'nin ekonomik ve sosyal saldırıları 20 Şubat’ta Atina'da yapılan birleşik kitlesel eylemlerle protesto edildi. Eyleme katılan işçiler, öğrenciler ve çiftçiler yükselttikleri şiarlarla taleplerinin dile getirdiler. 28 Şubat'ta Yunanistan'da genel grev için gerçekleştirdi.

Arjantin faşist Javier Milei’nin saldırı paketine karşı grevler

Arjantin'de işçiler Başkan Milei'nin emek düşmanı kriz programına boyun eğmiyorlar. 22 Şubat Çarşamba günü 24 saatlik greve çıkan demiryolu işçileri sefalet dayatmasını kabul etmeyeceklerini gösterdiler. Ocak ayında enflasyon aylık yüzde 20'nin üzerinde yıllık bazda ise yüzde 251 olmasına rağmen işçi ücretlerine yüzde 16 zam yapıldı. İşçiler, iktidarın bu küstahlığına grevle karşılık verdiler.

Perşembe günü hem kamu hem de özel sektörde sağlık merkezleri, klinikler, bakım tesisleri, poliklinikler ve evde bakım çalışanları da 24 saatliğine greve gitti. Kamu sektöründe 26 Şubat'ta grev yapılacağı duyuruldu ve çeşitli öğretmen sendikaları, önümüzdeki hafta çeşitli illerde başlayacak olan yeni eğitim-öğretim yılı dolayısıyla grevlere hazırlanıyor.

Küstahça saldırılarda ısrar eden faşist Milei’nin işi kolay görünmüyor. Zira iktidara karşı işçi sınıfı ile geniş emekçi kesimlerin başlattığı eylemlerin kitlesel/militan bir boyut kazanma ihtimali giderek yükseliyor.

Joe Biden’in savaş politikaları protesto ediliyor

Seçim kampanyasını sürdüren ABD emperyalizmin ele başı Joe Biden'ın savaş ve saldırganlık politikaları protesto ediliyor.

San Francisco'da Biden’ın yaptığı seçim mitingi yakınındaki Alta Plaza Park'ta toplanan yüzlerce gösterici, Amerikan rejiminin İsrail politikasını sert bir şekilde protesto etti.

Protesto eylemi, Filistin Gençlik Hareketi ile Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi tarafından organize edildi. Eylemciler ABD'nin İsrail'e verdiği tüm desteğin derhal sona erdirilmesini talep etti ve Gazze'de halk ABD silahlarıyla katledilirken Biden'ın kokteyl partisinde katılımcı başına 100.000 dolar bağış toplamasını ‘sapkınlık’ olarak nitelendirdiler. 

Hırvatistan’da yolsuzluğa tepki

 Sol muhalefet partilerinden oluşan geniş bir ittifak, Başbakan Andrej Plenković hükümetinin yozlaşmış, rüşvet ve yolsuzluğa batmış güçlere çok yakın olmakla suçlanan Ivan Turudic'i savcı olarak atamasını protesto etti.

Muhalefet partilerinin protesto eylemini ‘seçimlere gidilmesi’ çağrısıyla sınırlama çabalarına karşın, ülkenin dört bir yanından gelen binlerce kişi hükümete tepki gösterdi. Hükümet binasının önüne yürüyen kitle “Yolsuzluğu durdurun!”, “Yeni seçimler hemen şimdi!"  sloganları arttı.

Hırvatistan’da 2024 yılında yapılması beklenen parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihi henüz ilan edilmedi.

Macaristan pedofili suçlusunun affına karşı eylemler sürüyor

"Yeter artık" sloganıyla Macaristan’ın başkenti Budapeşte'nin Kahramanlar Meydanı ve çevresindeki sokaklarda toplanan 50,000 kişi Cumhurbaşkanı Katalin Novák’ın bir pedofili suçlusunu affetmesini protesto etti. Cumhurbaşkanı'nın istifasını yeterli görmeyen kitle, kapsamlı bir soruşturma başlatılması ve çocukların korunmasına yönelik somut adımlar atılmasını talep ediyor.

Katalin Novák ile Viktor Orban hükümetine karşı düzenlenen kitlesel protesto eyleminin çağrısı sosyal medya üzerinden yapıldı.

Hindistan’da Apple tedarikçisi Flex'te grev

Apple tekelinin tedarikçisi olan Flex'in Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletindeki üretim tesisinde çalışan yüzlerce işçi 16 Şubat'ta bir günlük greve gitti.

İşçiler, önümüzdeki üç yıl için ücret artışı ve sendika seçme haklarının tanınmasını talep ediyor. Sendika tarafından verilen bilgiye göre 750 daimi çalışan CITU sendikasında örgütlenmiş durumda. Fabrikada çoğunluğu geçici işçi olmak üzere toplamda 4.000’e işçi çalışıyor. Flex, Apple için şarj cihazları üretiyor. 

Sendikalaşma düzeyinin çok düşük olduğu elektronik endüstrisinde çalışanlar örgütlendikleri sendikanın tanınmasını talep ediyorlar.

İtalya'da İş cinayetine karşı grev ve eylemler

İtalya'nın en büyük iki sendika federasyonu CGIL ve UIF iş cinayetlerini protesto grevi gerçekleştirdiler. Geçtiğimiz hafta14 Şubat Cuma günü Floransa'da bir şantiyede meydana gelen kazada beş işçi hayatını kaybetmişti. Cinayetlere tepki gösteren inşaat sektöründe örgütlü sendikalar, 21 Şubat Çarşamba günü ülke çapında iki saatlik bir grev düzenlediler.

İşçiler, düşen bir çimento sütununun altında kalarak yaşamını yitirmişti. İş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerden ikisi Faslı, biri Tunusluydu.

Çarşamba günü Floransa'da düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı. Ülke genelinde inşaat işçilerinin çok büyük bir bölümü grevlere ve diğer protesto gösterilerine katıldılar.

Sendikalar, iş cinayetlerinin son derece yüksek olmasından öncelikle inşaat sektöründe yaygın olan taşeronluk sistemini sorumlu tutuyorlar.