Dünyada eylem ve grevler…

Birçok ülkede işçi ve emekçiler iklim sorunu, Gazze işgali ve temel sosyal-iktisadi talepleri için eylem ve grevler düzenlediler…

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Nisan 2024
  • 08:00

Yeni Zelanda’da iklim ve Gazze için gençlik gösterisi

İklim için Okul Grevleri, Maori Hakları Hareketi ve Palestine Solidarity Network Aotearoa örgütlerinden oluşan bir ittifak 5 Nisan günü Yeni Zelanda'nın çeşitli şehirlerinde hükümetin iklim politikasına ve siyonist İsrail’in Gazze’de işlediği soykırıma karşı gösteriler düzenledi. 

Göstericiler hükümeti çevreyle ilgili düzenlemeleri gizlice iptal etmek ya da azaltmakla suçlayarak protesto ettiler. Başkent Wellington'da yüzlerce öğrencinin katıldığı gösteri parlamento önünde gerçekleştirildi. Auckland ve Christchurch kentlerinde de gösteriler düzenlendi. 

Gençlik gösterilerinde oy kullanma yaşının 16'ya düşürülmesi ve İsrail Büyükelçisi’nin sınır dışı edilmesi gibi talepler de dile getirildi.

Kahire'de Sisi’nin Gazze savaşındaki rolü protesto edildi

3 Nisan'da Kahire'deki Basın Kulübü önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, Sisi hükümetini yıllardır İsrail rejimiyle birlikte Gazze'ye uygulanan ablukayı organize etmekle suçladı. 

Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, Gazze'deki açlığa dikkat çekmek için ekmek parçaları da taşıdılar. Sisi hükümetini, İsrail'in Mısır'ın Refah sınır kapısından Gazze'ye yapılan sevkiyatı kontrol etmesine izin verdiği için eleştirdiler. Göstericiler ayrıca Refah sınır kapısının açılmasını, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini ve siyonist büyükelçinin sınır dışı edilmesini talep ettiler.

Şili’de liman işçileri 24 saatlik grevde

Liman işçileri sendikaları perşembe günü Şili limanlarında 24 saatlik grev çağrısında bulundu. Sabah saatlerinde Valparaíso, San Antonio, Ventanas, Coronel ve Concepción dahil olmak üzere birçok şehirde liman ve yol blokajlarının yanı sıra gösteriler düzenlendi. 

İşçiler limanlarda daha fazla güvenlik ve artan işsizlikle mücadele programları talep ediyorlar. Protestolar aynı zamanda kömür terminallerinde son dönemde yaşanan işten çıkarmalara karşı da düzenleniyor. Eylemi gerçekleştiren işçiler gemilerin yükleme ve boşaltma işlemlerini engelledi ya da geciktirdi.

ABD Alaska: Valinin vetosuna karşı öğrenci protestoları

ABD'nin Alaska eyaletinde perşembe günü çeşitli okullardan lise öğrencileri, Alaska valisini protesto etmek için sokaklara çıktılar. 

Vali, devlet okullarının iyileştirilmesi için hazırlanan mali paketi (SB140) veto ederek, eğitim alanındaki sorunların çözümü için kaynak aktarılmasını engellemişti. SB140, devletin öğrenci başına yaptığı harcamalarda önemli bir artış öngörüyordu. 

Öğrenciler, kötü çalışma koşulları nedeniyle giderek daha çok öğretmenin okullardan ayrılmasından da şikayetçi. Eyaletin Juneau, Eagle River, Anchorage gibi kentlerinde eylemler düzenleyen öğrenciler "Eğitim önemlidir!", "Geleceğe fon sağlayın!" şiarlı pankartlar taşıdılar.

Arjantin’de işten atmalara karşı direniş!

Geçtiğimiz hafta Arjantin'in çeşitli şehirlerinde yüzlerce kişi işlerini geri almak için bakanlıkları ve diğer devlet kurumlarına baskın düzenlediler. Hafta başında faşist Milei hükümeti 15 bin kişiyi işten çıkardığını duyurmuştu. 

Vahşi neo liberal politikaları hayata geçirmeye çalışan hükümet, bazı bakanlıkları feshettiğini ilan ederek binaların kapatılmasını emretti ve çoğuna tebligat bile yapmadan çalışanları pervasızca sokağa atmıştı. Protesto çağrısı Arjantin Devlet Çalışanları Derneği (ATE) tarafından yapıldı.

Fas’ta grev dalgası sürüyor

Fas'ta eğitim emekçileri ile diğer kamu çalışanları haftalardır belli aralıklarla grevler gerçekleştiriyor. 

Geçen hafta sendikalar, yerel yönetimlerde çalışanlara ülke çapında üç günlük bir grev çağrısında bulundu. Sendikalar her şeyden önce 2 bin Fas Dirhemi (yaklaşık 180 Avro) tutarında ücret artışı talep ediyor. 

Sağlık emekçileri sendikası ise, çarşamba ve perşembe günleri için sağlık sektöründe grev çağrısı yaptı. Sendika, hekim ve hemşirelerin sabit maaşlarının arttırılmasını ve güvencesiz çalıştırılan işçilerle kalıcı iş sözleşmesi imzalanmasını talep ediyor.

Endonezya’da uçak imalatı işçileri greve çıktı

Endonezya'da devlete ait PT Dirgantara uçak fabrikasında çalışan binlerce işçi 2 Nisan’da greve gitti. 

Ülkenin metropolü Bandung'da bulunan Dirgantara Indonesia şirketinin genel merkezinde gösteri düzenleyen işçiler, ücretlerinin zamanında ödenmemesini protesto etti. 

İşçilerin mart ayı ücretleri ve yıllık ikramiyeler hala ödenmedi. Grev karşısında geri adım atan yönetim, 3 Nisan'da ücretleri derhal ödeme sözü verince grev sona erdirildi. 

Dirgantara Indonesia sivil ve askeri uçaklar üretiyor.

Danimarka’da Filistin'le büyük dayanışma gösterisi

30 Mart 2024 Cumartesi günü, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelik soykırıma karşı bugüne kadarki en kitlesel gösteri gerçekleştirildi. Başkent Kopenhag’da düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı. 

Filistin halkıyla dayanışmak için benzer gösteriler Londra, Berlin, Amsterdam gibi başkentlerde de düzenlendi.

Londra’da yüzbinler Gazze’de ateşkes çağrısında bulundu 

Geçtiğimiz hafta 200 binden fazla kişi Gazze savaşında derhal ateşkes sağlanması talebiyle İngiltere’nin başkenti Londra’da sokaklara çıktı. 

Filistin Dayanışma Kampanyası, Stop the War ve Campaign for Nuclear Disarmament tarafından düzenlenen gösteride, soykırım suçuna ortak olan İngiliz hükümetinin İsrail'e yaptığı tüm silah yardımlarını derhal durdurması da talep edildi.