Filipinler’de ABD askerleri ve Gazze soykırımı protest edildi
19 Mart Salı günü Filipinler'in başkenti Manila’da ABD askerlerinin ülkede konuşlandırılması ve İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırım protesto edildi.
Başkentin Mendiola Caddesi'nde gerçekleştirilen eylemin nedeni Filipinler Devlet Başkanı (bir dönem Filipinlerin faşist diktatörü Ferdinand Marcos'un oğlu) Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in görüşmeydi. Protestolardan dolayı trafikte önemli aksamalar olurken, Manila’da Polisiye önlemler sıkılaştırıldı.
Adını İspanyol Kralı Philip II'den alan Filipinler, 1898'den 1946'ya kadar ABD'nin kolonisiydi. Ülkede halen çok sayıda Amerikan askeri üssü bulunuyor.
Hindistan'da "Silikon Vadisi"nde eylem
Hindistan'ın Karnataka eyaletinin başkenti Bengaluru'da (eski adıyla Bangalore) yüzlerce sendikacı Çalışma Bakanlığı önünde gösteri düzenledi. Sendikacılar, bilişim sektörünün de bağlayıcı çalışma yasalarına uymasını talep etti.
Bilişim sektörü son beş yıldır çalışma saatleri, fazla mesai ücreti, işten çıkarılmaya karşı koruma ve benzeri düzenlemelerden muaf tutuluyor.
Gösteriyi düzenleyen KITU sendikası, birçok kişinin uzun çalışma saatleri, keyfi işten çıkarmalar, ödenmeyen fazla mesai ve işyerinde cinsel tacizden şikayetçi olduğunu belirtiyor.
Karnataka hükümeti muafiyetin uzatıldığını duyurmuştu. Bangalore Hindistan'ın "Silikon Vadisi" olarak kabul ediliyor. Ancak son iki yılda büyük çaplı işten çıkarmalar yaşandı
Mısır’da El Sisi yönetimi protesto edildi
Cuma günü İskenderiye'nin lüks bir banliyösü olan Dekheila'da Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'ye karşı nadir görülen bir protesto eylemi düzenlendi.
Yüzlerce gösterici Mısır'da giderek kötüleşen yaşam koşulları karşısında "Bizi aç bırakıyorsunuz" sloganları atarak El Sisi’yi protesto etti. Protesto eylemine saldıran polis düzinelerce göstericiyi tutukladı.
2013 yılında Müslüman Kardeşler rejimine karşı gelişen halk ayaklanması dalgasına binerek yönetime el koyan El Sisi baskıcı yöntemlerle iktidarını sürdürüyor.
Mısır’da yıllık yüzde 35 olan enflasyon ve artan devlet borçları yaşam koşullarını giderek ağırlaştırıyor.
ABD’de silah tekeline Gazze protestosu
16 Mart Cumartesi günü Minnesota eyaletinin Bloomington kentinde yaklaşık 400 genç, General Dynamic'in İsrail’e silah göndererek Gazze’deki soykırımda oynadığı rolü protesto etti.
Ağırlığını liselilerin oluşturduğu gençler yerel yetkililerden, silah şirketine ve savunma araştırmalarına verilen mali desteğin durdurulmasını istediler.
Protesto, "Filistin için Öğrenciler" ile "Minnesota Barış Eylem Koalisyonu" tarafından organize edildi. Eylemde taşınan birçok pankartta “Minnesota'yı Apartheid İsrail'den temizle” yazıyordu.
Bir gün önce ise Portland Oregon'da 300'ü aşkın öğrenci dersten çıkmış ve "Çocukları öldürmek meşru müdafaa değildir" şiarını yükselterek okul merkezine yürümüştü.
Öğrenciler okul bölgesinin Gazze'ye karşı yürütülen soykırım savaşıyla arasına net bir mesafe koymasını talep ediyorlar.
ABD’de öğrenci protestosu
19 Mart Salı günü, ABD'nin Washington eyaletine bağlı Vancouver kentindeki Fort Vancouver Lisesinden yüzlerce öğrenci okullarını terk ederek bölge yönetimini protesto etti.
Öğrenciler, Clark County'nin 2024/25 öğretim yılı için harcamalarında 35 milyon USD kesinti yapılması kararını protesto etti. Bu kararın özellikle 100'ü öğretmen, diğerleri kütüphaneci, sosyal hizmet uzmanı vb. olmak üzere 262 kişinin işten atılacağı anlamına geliyor.
Fort Vancouver Lisesi, 11 öğretmen açığının olmasından dolayı özellikle zor durumda. Bu okul, bölgede sosyal açıdan dezavantajlı öğrenci oranının en yüksek olduğu yerlerden biridir.
İngiltere Amazon'da iki günlük grev
19 Mart Salı günü GMB sendikasında örgütlü 1.400 işçi Coventry'deki Amazon dağıtım merkezinde greve gitti.
Hem sabah hem akşam vardiyalarındaki işçilerin katıldığı grev iki saat sürdü. Çarşamba günü de tekrarlanan greve katılan işçiler saat ücretinin 15 pounda yükseltilmesi ve her şeyden öncede GBM'nin bir sendika olarak tanınmasını istiyorlar.
Birleşik Krallık’ta 75.000 çalışanı olmasına rağmen Amazon tekeli toplu iş sözleşmesi yapmak istemiyor. ABD merkezli tekele, dünya genelinde toplu iş sözleşmeleri imzalaması için uygulanan baskı artıyor. Şirketin Birmingham şubesinde de ay sonunda grev yapılması bekleniyor.
Tunus’ta baskıcı Said yönetimi protesto ediliyor
16 Mart Cumartesi günü Tunus'un sekiz şehrinde Cumhurbaşkanı Kays Said’in sendikal ve demokratik hakları baskı altına alan politikalarına karşı protestolar düzenlendi.
Protesto çağrısı sendikaların çatı örgütü UGTT tarafından yapıldı. Gösteriler son dönemde sendikacıların ve gazetecilerin tutuklanmasına karşı bir tepki niteliği taşıyor.
Tunus'un güneyindeki Sfax kentinde sokaklara dökülen binlerce kişi "Said korkaktır, sendikalar sindirilemez!" sloganları attı. Ülkenin Jendouba, Tozeur, Monastir, Bizerte, Kasserine, Kairouan ve Nabeul kentlerinde de gösteriler düzenlendi.
Panama’da sendikacılar grevde
Panama'daki inşaat işçileri sendikası SUNTRACS (Sindicato Unico Nacional de Trabajadores de la Industria de la Construccion y Similares), 19 Mart'ta ülke çapında 24 saatlik grev çağrısında bulundu.
Devlet bankası Caja de Ahorros'un SUNTRACS sendikası ve bağlı kolektiflerin 18 şubedeki banka hesaplarını bloke etti. Ardından First Quantum Minerals'in Minera Panama bakır madeninin kapatılması için verilen başarılı mücadelede aktif rol oynayan ilerici güçlere karşı saldırı kampanyası başlatıldı.
Hızını alamayan gerici rejim, çok sayıda çevre aktivisti ile SUNTRACS sendikasını "terörizmi desteklemek” ya da “finanse etmekle” suçlanıyorlar. Grev bu gerici baskı ve zorbalığı protesto etmek için örgütlendi.
İspanya’da Banka çalışanları grevde
İspanya'da binlerce banka çalışanı, ücret artışı konusunda yaşanan anlaşmazlığı protesto etmek için 22 Mart Cuma günü iş bıraktı.
Sendikalar, önümüzdeki üç yıl için en az yüzde 13 ücret artışı talep ederken, bankacılık birliği AEB sadece yüzde 8.25 artışı öneriyor. Birçok banka geçen yıl yüksek karlar elde etti. CCOO sendikasına göre, 80 bine yakın banka çalışanının yüzde 70'inden fazlası greve katıldı.
İspanya’da çelik işçileri süresiz grevde
Cádiz bölgesindeki Los Barrios şehrinde bulunan Acerinox'ta çalışan 1.800 çelik işçisi, yeni bir toplu sözleşme talebiyle yedi haftadan beri süresiz grevdeler.
Grevciler yüzde üçlük ücret artışı ile enflasyona paralel bir ücret ayarlaması talep ediyor. Ayrıca şirketin esnekleştirme saldırısına karşı kendilerini savunuyorlar.
Yaklaşık 700 işçi salı günü başkent Madrid'e giderek şirket merkezinin önünde gösteri yaptı. Acerinox işçileri ayrıca, otoyol kapatma eylemlerine katılan meslektaşlarına yönelik azgın polisin saldırısını da protesto ettiler.