İngiltere’de “iflas faturalarını ödemiyoruz” eylemleri
İngiltere'nin Birmingham şehrinin yanı sıra dokuz yerel yönetim iflas ettiğini açıkladı. İflasın yükünü emekçilere yıkmak için hareket geçen belediye meclisleri, büyük kesintilere gitme kararı aldı. Buna göre 600 kişi işten çıkarılacak, harcamalar toplam 150 milyon sterlin azaltılacak, belediye vergisi ise toplamda yüzde 21 oranında artırılacak.
Kütüphaneler, çocuklar ve yetişkinler için diğer tesislere ayrılan payı azaltmayı amaçlayan saldırı programına göre yol onarımları ve sel savunmaları için yapılan harcamalar da azaltılacak. Faturayı ödemeyi reddettiğini dile getiren emekçiler, Belediye meclislerinin toplantı yaptığı sırada belediye binalarının önünde protesto gösterileri düzenlediler.
Protesto gösterilerine kültür örgütlerinin yanı sıra Unison ve GMB’den sendikacılar da katılarak destek verdi.
Büyük Britanya’da stajyer doktorların eylemleri sürüyor.
İngiltere ve Galler'in ardından Kuzey İrlanda'daki hastanelerde çalışan stajyer doktorlar da geçtiğimiz çarşamba günü 24 saat süreyle greve gitti.
Ücretlerinin yükseltilmesi ile çalışma koşullarının iyileştirilmesi taleplerinde ısrarlı olduklarını dile getiren hekimler, "Ya ödeyin ya da bizi kaybedin" yazılı pankartla sokaklara çıktı.
Daha önce yapılan oylamaya katılanların yüzde 97'si greve devam yönünde oy kullanırken, greve katılım oranı ise yüzde 63.7 oldu. Hekimleri temsil eden BMA'ya göre, doktorların maaşları son 15 yılda yüzde 30 oranında düştü. Bazı durumlarda, genç hekimler 13 sterlinden düşük saat ücretiyle işe başlıyor. Grev nedeniyle hastanelerde hizmetler aksarken, birçok tedavi de iptal edilmek zorunda kaldı.
Endonezya’da Widodo hanedanına karşı protestolar
Endonezya'da 14 Şubat'ta yapılan başkanlık seçimlerinin ardından başlayan protestolar devam ediyor.
Geçen hafta pazartesi günü yüzlerce kişi başkent Cakarta'daki parlamentonun önünde toplanarak görevdeki Başkan Joko Widodo hakkında görevden alma davası açılması çağrısında bulundular.
Widodo, kötü şöhretli eski general Prabowo Subianto ile ittifak kurmuş ve büyük oğlu Gibran Rakabuming Raka'yı başkan yardımcısı adayı olarak atamıştı. Göstericiler, seçimlerde hile yapmakla suçladıkları Widodo'nun derhal istifa etmesini talep ediyorlar.
Kenya’da sağlık emekçilerinin protestoları devam ediyor
Sağlık çalışanlarının Kenya'da başlattığı protesto gösterileri devam ediyor.
Çalışma koşullarının iyileştirilmesi talep eden sağlık emekçileri, sağlık alanında daha çok personelin istihdam edilmesini de istiyor. Emekçiler 28 Şubat ve 4 Mart tarihlerinde de eylem yaparak taleplerini dile getirmişti. Ancak talepleri karşılamayan rejim, polisi eylemcilerin üzerine sürmüştü. Asistan hekimlerin istihdam edileceği sözü veren hükümet, bu sözünü halen tutmuş değil.
Doktorlar sendikası, hükümetin sağlık harcamalarındaki kesintilerinden ve özelleştirmelerin artmasında, IMF ve Dünya Bankası tarafından yapılan baskının da rolü olduğunu dile getiriyorlar.
Gine’de uzun yıllardan sonra genel grev
Gine’den Rothe Fahne’ye yazan bir gazeteci, genel greve dair durumu şöyle özetliyor.
"On üç sendika ortaklaşa genel grev çağrısında bulundu. Grev 26 Şubat'tan bu yana devam ediyor. Uzun yıllardan sonra ülkemde ilk kez bir genel grev yapılıyor! Geniş bir katılım var: Boksit madenlerinde çalışan işçiler grevde, hastanelerde sadece acil servisler çalışıyor, öğretmenler grevde, bankalar, marketler ve benzin istasyonları kapalı.
Özellikle günlük tüketim mallarının fiyatlarındaki muazzam artışa karşı büyük bir öfke var. Ancak medyadaki sansüre karşı da grevler var. İki yıl kadar önce iktidarı ele geçiren askeri cunta internet ve televizyonu engelledi. İki genç adam kalabalığa ateş açan güvenlik güçleri tarafından öldürüldü ve gazeteciler sendikasının rejimi eleştiren genel sekreteri Sekou Jamal Pendessa tutuklandı. Pendessa’nın özgürlüğüne kavuşması için mücadele edildi. Buradaki medya grevin sona erdiğini bildirse bile grev devam ediyor, çünkü halkın iktidardakilerle hala görülecek çok hesabı var.''
Güney Kore’de genç hekimlerin eylemi sürüyor
Güney Kore'de 13.000 asistan doktordan 9.000'i iki haftadan beri grevde. Hekimler, sosyal durumları iyileştirilmeden tıp fakültesine kabul edilen asistanların sayısının arttırılmasını protesto ediyor.
Talepleri karşılamayan hükümet, grevin 29 Şubat'a kadar sona erdirilmesi için ültimatom vermişti. "Biz suçlu değiliz!" sloganı altında binlerce hekim pazar günü başkent Seul’de gösteri düzenleyerek hükümetin ültimatomuna meydan okudu.
Hükümet tehdit/şantaj politikasına devam ederek daha önce ilan ettiği cezaları uygulamak ve grevcilerin doktorluk lisanslarını geri almakla tehdit ediyor. Greve katılmayı ‘cezalandırılacak suç’ kapsamına almaya çalışan hükümet, hak arama mücadelesini kriminalize etmeye çalışıyor.
Güney Kore yasalarına göre grevciler üç yıla kadar hapis ve ağır para cezalarıyla karşı karşıya bırakılabiliyor. Hekimler mücadeleye devam ederken, hükümet ise kliniklerde devamsızlıkları izlemeye ve yaptırımlar uygulamaya başlayacağını ilan ederek tehditleri sürdürüyor.
ABD'de grevler
4 Mart 2024 Pazartesi günü ABD'nin Minnesota eyaletindeki Minneapolis-St. Paul kentinde 4.000’e yakın temizlik personeli üç günlük bir greve başladı. Grevden dolayı yaklaşık 100 ofis kompleksi etkilendi.
Grevi örgütleyen SEIU sendikası ücretlerin yükseltilmesini ve emekli maaşlarının iyileştirilmesini talep ediyor.
Minneapolis-St. Paul'de halen devam eden başka eylemler de var: 5 Mart'ta 1.000 huzurevi çalışanı düşük ücretleri protesto etmek için bir günlük greve gitti. Paul'de öğretmenlerin 11 Mart'ta başlatacakları grev için ise oylama devam ediyor.
İrlanda’da Filistin'le dayanışma gösterisi
Cumartesi günü Dublin'de sendikalar, Özgür Filistin için Dayanışma Hareketi ve ırkçılık karşıtı gruplar tarafından düzenlenen "Birlikte Duralım" gösterisine binlerce kişi katıldı.
Gösteride sendika bayrakları ile Filistin bayrakları taşındı. Gazze'deki savaşın derhal durdurulması için ateşkes ilan edilmesi talebi eyleme damgasını vurdu. Gösteri çağrısı, artan faşist ve ırkçı kışkırtmalara ve göçmenlere yönelik şiddet eylemlerine bir tepkiydi. Konuşmacılar arasında Travellers (gezginler, çingeneler) temsilcisi de vardı ve artan saldırılardan bahsetti. Nefret söylemine karşı etkili bir program çağrısında bulunuldu.
Tunus’ta binlerce kişi yoksulluk ve baskıyı protesto etti
Cumartesi günü Tunus'taki sendika federasyonu UGTT'nin çağrısıyla binlerce kişi hükümet merkezinin önündeki Kaşbah Meydanı'nda protesto gösterisi düzenledi.
Tunusluların çoğu alım gücünün düşmesi, yüksek enflasyon ve temel ürünlerde artan kıtlık nedeniyle büyük sıkıntılar çekiyor. Resmi işsizlik oranı şu anda yüzde 16.4 seviyesinde. Başkan Said yönetimi 2021'den bu yana giderek otoriterleşirken Uluslararası Para Fonu ile yapılan anlaşmaya karşı protestolar da artıyor. UGTT, hükümeti ücret artışları konusundaki anlaşmayı bozmak ve demokratik hakları giderek daha fazla kısıtlamakla suçluyor.
Endonezya’da tekstil işçilerinden protesto
Pemalang'daki PT Cahaya Timur Konfeksiyon fabrikasında çalışan 400’den fazla işçi, 7 Mart’ta kapatılan fabrikanın önünde eylem gerçekleştirdi. Çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler ücretlerinin ödenmesini talep etti.
Şirket sahibi kapitalist fabrikayı kapatıp Koreli bir firmaya satmıştı. İşçilerin şubat ayı ücretleri ve yıllık ikramiyenin bir kısmı henüz ödenmedi. Yasal haklarına saygı gösterilmesini talep eden işçilerin kararlı protestosu nedeniyle fabrika çevresindeki yol trafiğe kapatıldı.