Dünyadan haberler…

Birçok ülkede işçi sınıfı ve emekçiler, temel talepleri için eylem ve grevler gerçekleştirdiler.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Nisan 2024
  • 19:00

Arjantin'de çelik işçilerinden eylem

11 Nisan Perşembe günü Arcindar'dan yüzlerce çelik işçisi Villa Constitucion'da enflasyon oranının üzerinde ücret artışı talebiyle gösteri yaptı. Arcindar, ArcelorMittal Grubu’nun bir parçasıdır ve Arjantin'in en büyük çelik üreticilerinden biridir.

Kasım 2023'ten bu yana Arjantin'de aylık enflasyon oranı çift haneli olmasına rağmen, çelik işçileri için herhangi bir ücret artışı yapılmadı. Çelik işçileri, faşist Başbakan Milei'nin ücret tavanı dayatan politikasına da doğrudan karşı çıkıyorlar.

ABD'de kürtaj yasağı protestosu

Geçtiğimiz hafta ABD'nin Arizona eyaletindeki bir Yüksek Mahkeme, 1864'ten kalma ve kürtajı gebe kalındığı andan itibaren neredeyse tamamen yasaklayan bir yasayı eski haline getirme kararı aldı.

Yüzlerce kadın bu kararı protesto etmek için Scottsdale kentinde sokaklara döküldü. Kadınlar öfkelerini taşıdıkları pankartlarla ve "Benim bedenim, benim seçimim!", "Kürtaj yasağına hayır!" sloganlarıyla dile getirdiler.

Daha önce Arizona'da kürtaj hamileliğin 15. haftasına kadar yasaldı.

Galler'de Tata Steel işçileri grevden yana

Çelik grubu Tata Steel, çelik üretiminin yeniden düzenleneceğini ve Port Talbot ile Llanwern'deki İngiliz çelik endüstrisinde yaklaşık 3.000 kişinin işine son verileceğini duyurdu ve sürecin "sosyal olarak yumuşatılacağı" sözünü verdi. Tata Steel kapitalisti ile işçi sendikaları arasında müzakereler devam ediyor. Müzakerelere Unite, Comunity ve GBM sendikaları katılıyor.

Geçtiğimiz hafta Unite sendikası, grev oylamasının sonuçlarını yayınladı: Buna göre işçilerin yüzde 66’sı (857 katılımcıdan 568'i) grev lehinde oy kullandı. Unite toplam 1,366 çelik işçisini temsil ediyor. Tata yönetimi ise “grev olursa sosyal paket kesilecek” tehdidiyle karşılık verdi.

Diğer iki sendikada oylama halen devam ediyor.

Yunanistan'da medya çalışanlarından bir günlük grev

16 Nisan Salı günü gazeteciler sendikası ESIEA, tüm medya kuruluşlarında çalışan basın emekçilerini çarşamba günü Yunanistan genelinde yapılacak 24 saatlik greve çağırdı.

Gazeteciler, düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı kendilerini savunuyor. Özellikle özel medya sahibi kapitalistler toplu iş sözleşmelerini reddediyor. Basın emekçileri, reel olarak düşen ücretlerle geçinemez duruma düştü. Enflasyon yükselirken son iki yılda durum daha da ağırlaştı. Greve çıkan gazeteciler, uğradıkları kayıpların giderilmesini talep ediyor.

Paraguay'da öğrenci gösterileri

Sağcı Colorado Partisi’nin şefi ve Devlet Başkanı Santiago Pena yönetimi Nisan ayı başında çıkardığı bir kanunla eğitim hakkına saldırı başlattı. Ulusal Kamu Yatırım ve Kalkınma Fonu'nu (Fonacide) lağveden iktidara tepki gösteren üniversite gençliği iki haftan beri eylemde. Üniversitelerde gösteriler düzenleyen öğrenci gençlik bazı üniversitelerde işgaller de gerçekleştiriyor.

Gerici iktidarın lağvettiği fon, diğer şeylerin yanı sıra ücretsiz yüksek öğrenimi ve bilimsel programların geliştirilmesini finanse etmek için kullanılıyordu. Fonun kaldırılmasına yönelik öfke tüm üniversitelere yayıldı. 12 Nisan'da birçok üniversitede boykot eylemleri yapıldı. 17 Nisan'da ise 20 bini aşkın öğrenci Asuncion'da haklarının gasp edilmesini protesto ettiler. Öğrencilerin büyük bir bölümü lağvedilen fondan sağlanan finansman sayesinde eğitim görebiliyor.

Yunanistan'da ülke çapında grev

17 Nisan Çarşamba günü Yunanistan'ın en büyük işçi sendikası, yaşam koşullarındaki kötüleşmeyi protesto etmek ve Mitsotakis hükümetinin kesinti politikasına son vermesini talep etmek için ülke çapında 24 saatlik grev çağrısında bulundu. Temel talepler arasında KDV'nin düşürülmesi, asgari ücretin arttırılması ve sektörel toplu sözleşmelerin yeniden yürürlüğe konulması yer alıyor.

Grev çağrısına öğretmen örgütleri, emekliler, öğrenciler ve diğer örgütler katıldı. Sağlık ve eğitim sektörlerinde etkili olan grev, ulaşımı da felç etti. Metrolar, demiryolları ve feribotlar çalışmadı. Bu arada Atina ve Selanik'te binlerce kişinin katıldığı büyük gösteriler de düzenlendi.

Güney Kore'de Samsung işçilerinden eylem

17 Nisan Çarşamba günü yaklaşık 2 bin Samsung işçisi, daha iyi çalışma koşulları ve daha yüksek ücret talebiyle başkent Seul’un güneyindeki Hwaseong'da bulunan şirket merkezi önünde protesto gösterisi düzenledi.

Protesto, toplam 124 bin 800 işçiden 26 bininin örgütlü olduğu Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU) tarafından düzenlendi. Eylem yapan işçiler ücretlerin yükseltilmesini, ikramiyelerini ve ücretli tatil talep ediyor. Eyleme katılan işçiler "İşçilere saygı gösterin!", "Sendikacılara baskıyı durdurun!" sloganlarını attılar. Söz konusu eylem bir grev olmasa da Samsung için alışılmadık bir eylemdi. Eylemi örgütleyen sendika henüz çok genç ama üye sayısı giderek artıyor.

Arjantin Devlet Başkanı Milei'nin korkusu

Geçen yıl aralık ayında göreve geldiğinden bu yana yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerinde popülizm yapan faşist Javier Milei'nin artık özel uçaklarla seyahat edeceği açıklandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan hükümet sözcüsü Manuel Adorni, Milei’nin bundan böyle ticari uçuşları kullanmayacağını duyurdu. Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich ise daha önce verdiği bir röportajda şunları söylemişti: ,

"Paramız olmayabilir ama başkanı korumak zorundayız. İçinde çok sayıda insan, çok sayıda bagaj ve ortaya çıkabilecek çok sayıda durum olan bir yolcu uçağı ile tamamen ve kesinlikle bizim tarafımızdan, cumhurbaşkanlığı güvenlik servisi ve hava kuvvetleri pilotları tarafından kontrol edilen bir uçak aynı şey değildir."

Milei rejimi tarafından uygulanan ultra-liberal ekonomi politikaları nedeniyle binlerce kamu çalışanı işten çıkarıldı, sübvansiyonlar azaltıldı ve sosyal programlara son verildi. Ekonomik kriz derinleşirken, enflasyon yüzde üç yüzlere çıktı. Milei sözde kişisel "tutumluluğunun" bir sembolü olarak şimdiye kadar ticari uçaklarla yolculuk yapıyordu. Ancak durum değişmiş görünüyor.

ABD'de iklim gösterileri

Yüzlerce öğrenci Chicago ve New York'ta sokaklara dökülerek Joe Biden yönetiminden küresel ısınmaya karşı kararlı adımlar atmasını talep etti.

FFF göstericileri, ABD Başkanı Biden'ın “iklim acil durumu” ilan etmesini ve fosil yakıtların kullanılmasına karşı harekete geçmesini talep ediyor. Öte yandan, gösterilerde Biden'ın Teksas kıyısında yeni bir petrol ihracat terminaline onay vermesi ağır bir şekilde eleştirildi.

"Gezegen, insanlar, her zaman kârdan üstündür!" pankartı arkasında yürüyen öğrenciler, Biden yönetiminin sürdürülebilir ulaşım sistemlerine, temiz enerjiye ve sağlık sistemine yatırım yapmasını talep ettiler.

Hindistan'da liman işçileri grevde

Hindistan'ın Andrah Pradesh eyaletindeki liman kenti Visakhapatnam'da bulunan Gangavaram limanı işçileri geçtiğimiz hafta eylemdeydi. Adani grubuna ait olan limanda oturma eylemleri ve blokajlarla düzenlenen protestolar beş gün sürdü.

Eylemler, asgari ücretin 36 bin Rupi’ye yükseltilmesi talebiyle gerçekleştirildi. İşçiler ayrıca ağırlaştırılmış ödenek ve ölümcül kazalar durumunda daha iyi tazminat talep ediyor.

AITUC, CITUC ve INTUC sendikaları tarafından desteklenen protestolar bu hafta da devam etti. Eylemler, kömür tedarikine bağımlı olan devlete ait çelik şirketi Vizak Steel için sorunlara neden oldu.