Dünyanın dört bir yanında işçiler ve emekçiler, hakları ve gelecekleri için eylem ve grev gerçekleştirdi.
Brezilya’da kamu emekçilerinden grev ve protestolar
Perşembe günü Brezilya'nın başkenti Brasilia'da düzenlenen "İşçi Sınıfı Yürüyüşü"nde kamu hizmetlerinde çalışan emekçiler ve öğretmenler "Eğitim meta değildir" şiarını yükseltti. "İşçi Sınıfı Yürüyüşü" için geniş bir sendika ittifakı harekete geçti. Örgütler, hükümetten kamu sektöründe tam istihdam, daha iyi ücret ve daha yüksek emekli maaşı talep ediyor. Sendikaların açıkladığı rakamlarına göre Brezilya’da nüfusun yaklaşık üçte biri yoksulluk içinde yaşıyor.
Meksika’da öğretmenler sürüyor
Meksika’da Eğitim Çalışanları Ulusal Koordinasyon Komitesi (CNTE) sendikana üye eğitim emekçileri maaş artışı ve daha iyi sosyal haklar talebiyle yedi gündür ülke genelinde grev ve eylemler düzenliyor. Öğretmenlerin grevi 15 Mayıs'tan bu yana ülke çapında yayılarak sürüyor. Öğretmenler iş bırakma eylemleri gerçekleştiriyor, bazı kentlerde yürüyüşlerle önemli yolları bloke ediyorlar. Tuxtla Gutierrez kentinde 1 haftadan bu yana grevde olan öğretmenler, kentte bulunan 11 benzin istasyonunu kısa süreliğine işgal ederek sürücülere ücretsiz yakıt dağıttı. Bu benzin istasyonlarının etrafında uzun araç kuyrukları oluştu.
Öğretmenlerin talepleri arasında, eski Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’nun “Eğitim Reformu”nun tamamen yürürlükten kaldırılması, Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’un hiçbir öğretmenin ayda 16 bin pesodan az kazanmaması talimatını verdiği ancak çoğu yerde uygulanmayan 15 Mayıs 2023 tarihli başkanlık kararnamesinin uygulanması ve temel maaşlara zam yapılması, iş güvencesi ve eski hükümet döneminde protestolar gerekçesiyle işten çıkarılan öğretmenlerin görevlerine iade edilmesi bulunuyor. Öğretmenler ayrıca 10 yıl önce kaybedilen Ayotzinapalı 43 öğrencinin aileleriyle görüşmelerin yeniden başlatılması ve Yanqui Kothan Gómez isimli öğrencinin Guerrero’da polis memurları tarafından öldürülmesi olayının aydınlatılmasını da istiyorlar.
Hindistan’da çiftçilerin protestoları sürüyor
Hintli çiftçilerin tarım ürünlerine ilişkin asgari üretici fiyatlarına ilişkin protestoları 100 gününe ulaştı. Çiftçiler diğer şeylerin yanı sıra 100 gündür süren protesto yürüyüşünün sona ermesini kutlamak için, perşembe günü kuzey Hindistan eyaleti Haryana sınırı yakınında toplandı. Çiftçiler burada haziran başındaki mevcut seçimler bitene kadar protestolarını sürdürmek istediklerini açıkladılar. Gerici faşist Başbakan Narendra Modi'nin miting yapacağının duyurulduğu Pencap eyaletine yürümek istiyorlar.
2020’de yüz binlerce kişi Modi hükümetinin ‘üç tarım yasası’ adıyla giriştiği saldırılara karşı ülke çapında sokaklara dökülmüş ve bir yıla yayılan mücadeleler hükümeti yasaları geri çekmek zorunda bırakmıştı.
Fransa’nın başkenti Paris'te demiryolu işçileri greve gitti
Fransız demir yolu şirketi SNCF işçileri, Sartrouville kentinde Olimpiyat Oyunları için ücretlerinin artırılmasını talebiyle greve çıktı. Grev nedeniyle tren seferleri aksadı.
SNCF, çarşamba günü sendikalarla bir araya gelerek Olimpiyatlar sırasında çalışma koşulları ve ikramiye ödemeleri konusunda bir anlaşma imzalayacak. Paris'teki bazı havaalanında örgütlü sendikalar da salı günü "acil işe alım planı" ve ücret görüşmeleri talebiyle grev çağrısı yaptı
Hükümet, geçen yıldan bu yana 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek Olimpiyatlar için kamu hizmeti işçilerinin örgütlü olduğu sendikalarla görüşüyor.
Yunanistan’da memurlardan 24 saatlik grev
Yunanistan'da Memur Sendikaları Konfederasyonu'nun (ADEDY) çağrısı üzerine memurlar 24 saatlik greve gitti. Çağrıya karşılık veren memurlar Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Maliye Bakanlığı önünde bir araya gelerek protesto gösterisi düzenledi. Memurlar, maaşlarının yükseltilmesini, vergiden muaf gelir tutarının artırılmasını ve memur sayısının artırılmasını talep ediyor.
ADEDY, ülkede yaşanan hayat pahalılığına dikkati çekerek, memurların ekonomik koşullarının iyileştirilmesini istiyor.
Kuzey İrlanda’da okul destek çalışanları greve gidiyor
Kuzey İrlanda’da pazartesiden Çarşamba gününe değin binlerce devlet okulu çalışanı, ücretlerin iyileştirilmesi talebiyle greve yaptı. Greve idari personel ve teknisyenler de katıldı.
Grev çağrısı NIPSA, GMB ve Unite sendikaları, sınıf destek personeli, okul otobüsü şoförleri ve mutfak ve temizlik personeli tarafından yapılmıştı. Haziran ayında yeni grevlerin yapılması planlanıyor.
Greve giden bu meslek grupları, eğitim sistemindeki en düşük ücret alanlar arasında yer alıyor. Tatillerde bu emekçilere ücret ödenmiyor.
Mozambik’te 50.000 sağlık emekçisi üç haftadır grevde
Mozambik'te yaklaşık 50.000 devlet sağlık çalışanı, üç haftadır daha iyi çalışma koşulları ve ekipman talebiyle grev yapıyor. Ülkedeki pek çok sağlık tesisinde doktor olmamasına rağmen doktorlar henüz greve katılmadı. Hemşirelerin yanı sıra şoförler, temizlikçiler ve psikologlar da grevde. Grevciler fazla mesai ücreti, iş kıyafetleri ve ilaç, bandaj ve yakıt sıkıntısının sona ermesini talep ediyor. Sağlık Bakanlığı sendikanın sorunu abarttığını iddia ederek talepleri karşılamaktan kaçınmaya çalışıyor.
İngiltere’de traktör üreticisi CNH'de grev
Basildon Essex'teki Traktör üreticisi CNH'de çalışan yaklaşık 500 işçi salı günü maaş zamları için greve gitti. Grevin bu hafta üç gün ve takip eden iki hafta boyunca gerçekleştirilmesi planlanıyor. Fabrika, günde 73 traktör üretiyor ve her birinin perakende değeri 100.000 £ ile 200.000 £ arasında.
Unite sendikası, CNH tekelinden ücretlerin ortalama enflasyon oranına paralel olarak artırılacağı yönündeki anlaşmaya bağlı kalmasını talep ediyor. Sendika işverenin yüzde 4'lük ücret artışı teklifini reddederek yüzde 7,4 ücret artışı talep ediyor.
Brezilya’da çevre yaptırım yetkililerinin grevi sürüyor
Brezilya'daki farklı eyaletlerde çevre uygulama kurumlarında çalışan 4.000'den fazla işçi, daha iyi çalışma koşulları ve ücret artışı talepleriyle başlattıkları grev 5 aydır sürüyor.
Grevin ekonominin çeşitli sektörleri üzerinde net bir etkisi var: Grev nedeniyle on binlerce ithal araba limanlarda boşaltılmayı bekliyor ve birçok enerji üretim projesi izin eksikliği nedeniyle sürdürülemiyor. Çevre suçlularına karşı çıkarılan cezai emirler ise neredeyse yok. Çevreciler, saha personelinin denetimleri gerçekleştirememesi nedeniyle çevre korumasının tehlikeye girmesinden korktuklarını açıkladılar.
Pakistan’da çiftçiler düşen buğday fiyatlarını protesto
Pakistan’da buğday üreticisi çiftçiler, artık geçimlerini karşılamayan buğday fiyatlarındaki büyük düşüşten dolayı mağdur durumda. Buna karşı nisan ayının sonundan bu yana yerel ve bölgesel protestolar düzenliyor ve hükümetin müdahalesini talep ediyorlar.
Şubat ayına kadar görevde olan geçici hükümet, yurt dışından büyük miktarda ucuz buğday ithal etmişti. Bu buğday fiyatlarının düşmesine neden oldu ve çiftçileri zor durumda bıraktı. Pakistanlı çiftçiler hasadın yalnızca bir kısmını devlete satabildiler; çoğunluğunu ise çok düşük fiyatlarla elden çıkarmak zorunda kaldılar.
Çiftçilerin sendikası Kissan Ittehad, ülke çapında bir çiftçi protestosu düzenlemeği planlıyor.