Dünyadan haberler

Avusturalya, Finlandiya, Filipinler, Çin, Güney Kore ve Kanada’da işçiler ve emekçiler eylemler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Nisan 2024
  • 19:00

Avusturalya, Finlandiya, Filipinler, Çin, Güney Kore ve Kanada’da işçiler ve emekçiler eylemler gerçekleştirdi.

Avustralya ormanların korunması lehine eylemler

Avustralya'nın birçok kentinde ormanların korunması için eylemler düzenlendi. Yapılan eylemlerde yerli ormansızlaşmanın tamamen durdurulması talep edildi. Sydney, Adelaide ve Canberra'daki eylemcilerin birçoğu, ormanlara ve yerli flora ve faunaya yönelik tehdidi vurgulamak için koala ya da ağaç kostümleri giydi. Eylemlere yaklaşık 4,000 kişi katıldı. Bir önceki hafta sonu Hobart'ta (Tazmanya) 3.000 kişi aynı taleplerle sokaklara çıkmıştı. Koala nüfusu, özellikle son yıllarda çıkan orman yangınları nedeniyle büyük ölçüde azaldı.
Finlandiya SAK grevi bir hafta daha uzatıldı.
Finlandiya'da 7.000 işçi, Finlandiya hükümetinin sektörel toplu sözleşmelerin baltalanması da dahil olmak üzere işçi haklarını büyük ölçüde kısıtlama planlarına karşı 11 Mart'tan bu yana grevde. Grev esas olarak limanları ve demiryolu yük taşımacılığını etkilemektedir. Ancak grevin etkisi sanayinin büyük bölümünü ve ülkenin ihracat ve ithalatını da etkiliyor. Grev, kağıt endüstrisinin yanı sıra çelik şirketi Outokumpu'yu da vuruyor. Hükümet ile sendika çatı örgütü SAK arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından sendika grevi 31 Mart'a kadar uzattı.

Filipinler, Nexperia çalışanları işten çıkarmaları protesto etti

Yarı iletken üreticisi Nexperia Philippines'in 300'den fazla işçisi, yönetimin 54 çalışanın "geçici" olarak işten çıkarılacağını duyurmasının ardından 22 Mart'ta şirketin Laguna eyaletindeki Cabuyao City merkezinin önünde protesto gösterisi düzenledi. Merkezi Hollanda'da bulunan Nexperia'nın çoğunluk hissesi şu anda Çinli Wingtech Technology şirketine ait. NPIWU-NAFLU-KMU sendikası işten çıkarılan işçilerin tamamının sendika üyesi olduğunu ve şirketin mevcut toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendikayı zayıflatmak istediğini açıkladı.

Çin Yunnan: Göçmen işçiler çalışma koşullarını protesto etti

Myanmarlı yaklaşık 1.000 işçi 17 Mart'ta Çin'in güneyindeki Yunnan eyaletinin Yingjiang şehrinde gösteri yaptı. Burası doğrudan Myanmar ile sınır komşusu. Göçmen işçiler Shangcheng ve Xinjiahao hazır giyim fabrikalarında çalışıyorlar ve öncelikle daha kısa çalışma saatleri ve Pazar günü tatil talep ediyorlar. Protesto aynı zamanda daha yüksek ücretlerle ilgili, zira kendilerine vaat edilen 1.000.000 kyat, yani 380 ABD dolarına eşdeğer ücreti çoğu zaman alamıyorlar. İki ülke arasında herhangi bir anlaşma olmadığı için Çin'de büyük ölçüde haklardan yoksunlar. Bir gösterici Myanmar'a sınır dışı edildi.

GÜNEY KORE Seul: Tüm otobüs şoförleri kısa süreli greve gitti

28 Mart'ta Seul'deki otobüs şoförleri 12 yıl sonra ilk kez greve giderek sabah yoğun saatlerdeki otobüs seferlerini durma noktasına getirdi. Toplam 18,000 otobüs şoförünü temsil eden sendika yüzde 12.7'lik bir ücret artışı talep etmiş, ancak otobüs şirketleri sadece yüzde 2.5'lik bir ücret artışı teklif etmişti. 2023 yılı enflasyonu yüzde 3.6'nın üzerindeydi. Birkaç saat süren grev eyleminin ardından yüzde 4.48'lik bir ücret artışı konusunda anlaşmaya varıldı.

Kanada, McGill Üniversitesi öğretim görevlileri süresiz grevde

Montrela'deki ünlü McGill Üniversitesi'nde çalışan 1.600 öğretim görevlisi daha iyi bir ücret için süresiz greve başladı. Benzer üniversiteler 46.36 dolar öderken, saatlik ücretlerinin 33 ABD dolarında kalmasını artık kabul etmek istemiyorlar. Geçtiğimiz hafta AGSEM sendikası üyeleri yapılan oylamada yüzde 87.5 oranında grev eylemi lehinde oy kullandı. Bunun arka planında enflasyon ve yetersiz sağlık sigortası yatıyor. Mart ayının başından bu yana Toronto'daki York Üniversitesi'nde çalışan 3.000 öğretim görevlisi de daha iyi ücret için grevde