Güney Afrika’da eşit ücret için protesto eylemi
Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal eyaletindeki sahil kenti Thekwini/Durban’da yüzlerce kişi, ücretlerinin benzer kentlerdeki ile eşit seviyeye çıkarılması talebiyle gösteri yaptı.
SAMWU sendikasına göre, Durban'daki işçiler sadece 10,000 R kazanırken, birçok şehirde 13,900 R kazanıyorlar. Şehir yönetiminin yasadışı ilan ettiği protesto eylemleri ikinci gün de devem etti
Gine, askeri rejime karşı süresiz genel grev
Pazartesi günü, Gine'de Eylül 2021'de bir darbeyle iktidara gelen askeri cuntaya karşı süresiz bir genel grev başlatıldı. Sendikalar, gıda fiyatlarının düşürülmesi ve ücretlerin arttırılmasının yanı sıra tutuklananların serbest bırakılmasını da talep ediyor. Grev bankaların ve marketlerin kapanmasına yol açtı ve boksit madenciliğini de etkiledi.
Grevden dolayı başkent Conakry'de caddeler büyük ölçüde boş kalırken bazı mahallelerde polis kötü yaşam koşullarını protesto eden gençlere saldırdı. Pazartesi günü iki genç polis tarafından vurularak öldürüldü. Darbe rejimi 2022 yılında tüm gösterileri yasaklamış ve çok sayıda muhalif aktivist, sendikacı ve gazeteciyi tutuklamıştı.
İtalya’da gençler Gazze'de barış için yürüdüler
Cuma günü Floransa ve Pisa'da aralarında çok sayıda öğrencinin de bulunduğu yüzlerce genç, İsrail’in Gazze’ye dönük saldırısında ateşkes sağlanması için barış bayraklarıyla gösteri yaptı.
Soykırım suçu işleyen İsrail’e destek veren faşist hükümet, tamamen barışçıl olan gösterilere kolluk kuvvetlerini saldırttı. Eyleme saldıran polisin göstericileri coplarla döverek kan/revan içinde bıraktığını gösteren videolar sosyal medyada yer aldı.
Polisin saldırganlığına kamuoyundan sert tepkiler yükseldi. Tepkileri yatıştırmak için açıklama yapan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, "Gençlere karşı cop kullanmak başarısızlığın işaretidir" demek zorunda kaldı. Mattarella, suçu polislerin üstüne yıkmaya çalışsa da Giorgia Meloni'nin Başbakan olmasından bu yana İtalya'da anti-faşist güçlere yönelik baskılar artarken, faşistlerin yürüyüşlerine ise göz yumuluyor.
Mısır’da tekstil merkezinde grev ve eylemler
Kadın işçilerin greviyle başlayan eylemler üçüncü gününde Gezla al-Mahalla tekstil fabrikaları merkezine taşındı. Protesto eylemi yapan grevdeki yaklaşık 7,000 işçi yüksek enflasyonu ve düşük ücretleri protesto ediyor.
Grevciler ücretlerinin kamu sektörü çalışanlarıyla eşitlenmesini istiyorlar. Ayrıca yüksek enflasyonla birlikte şu anda bir litre süte ancak yeten günlük gıda yardımının arttırılmasını talep ediyorlar. Mısırda şu aralar resmi enflasyon oranı yüzde 30 civarında.
Devlete ait Mısr İplik ve Dokuma Şirketi'ne bağlı Gezla al-Mahalla'daki on binlerce işçi, son on yıllarda sosyal ve siyasi haklar için verilen mücadelede her zaman önemli bir rol oynamış, Hüsnü Mübarek diktatörlüğünün yıkılmasında da belirleyici olmuştu.
Bangladeş’te grev ve polis saldırısı
Cocola Food Products Limited işçileri, hükümet tarafından açıklanan asgari ücretin uygulanması için grevdeler.
Mouchak upazila bölgesinden işçiler taleplerinin duyurmak için Dakka-Tangail otoyolunda gösteri yaparak otoyolu trafiğe kapattı. Grevci işçiler, polisin göz yaşartıcı gaz ve şok bombalarıyla yaptığı saldırıya karşı direndiler. Yaralanan iki işçi ve sekiz polis ilk yardım için farklı yerel hastanelere götürüldü.
Madrid’de öğretmenler çalışma koşullarının düzeltilmesi için mücadele ediyor
İspanya'nın başkent Madrid bölgesinde binlerce eğitim emekçisi, öğretmenlerin ders saatlerinin azaltılması ve sınıf mevcutlarının düşürülmesi için bu hafta üç günlük bir grev gerçekleştirdiler. Öğretmenler, 2010 yılından bu yana reel ücretlerde yaşanan düşüşü telafi edecek bir ücret artışı da talep ediyor.
Grev CGT, STEM ve CNT sendikaları tarafından düzenlenirken, büyük sendika federasyonları CCOO ile UGT greve katılmadı.
Ortaokullarda her 50 öğrenci için en az bir öğretmenin mevcut olmasını öngören grev kırıcı yasaya rağmen yaklaşık 5,000 öğretmen greve katıldı
ABD’de otobüs şoförlerinin grevi 2. haftasında
ABD'nin Virginia eyaletine bağlı küçük bir kasaba olan Fairfax'te, Transdev otobüs şirketinin otobüs şoförleri, teknisyenler ve ofis personelinden oluşan 638 çalışanı bir haftayı aşkın bir süredir grevde.
Fairfax, ABD'nin başkenti Washington’unun bir banliyösü ve grev bölgedeki yaklaşık 90 otobüs güzergahını felç etti. Grevciler emeklilik planları ve sağlık sigortası için daha iyi koşullar talep ediyor. Çalışanlar, özellikle taşeron işçiliğinin yaygınlığından, düşük ücretlerden ve hayat pahalılığından şikayet ediyor.
İspanya’da Acerinox çelik işçileri dört haftadır grevde
İspanya'nın Cadiz'in Los Barrios kasabasında bulunan çelik üreticisi Acerinox'ta çalışan yaklaşık 1.800 işçi 5 Şubat'tan bu yana grevdeler. İşçiler ücretlerinin yükseltilmesinin yanı sıra çalışma koşullarının iyileştirilmesini de talep ediyor.
Geçtiğimiz hafta A7 Cadiz - Malaga otoyolunu trafiğe kapatan grevci işçiler Algaciras limanını da abluka altına aldı. Şirketin açıkladığı "yeniden yapılanma" saldırısına karşı ortak bir eylem koyamayan sendikaların tutumu grevin etkisini zayıflatsa da grev Avrupa'da ekonomik bir etki yaratmış bulunuyor.
İş konseyinde temsil edilen dört sendika işçilerin üretimden gelen güçlerini birleştirerek ortak talepler için mücadele etmek yerine grev çağrısını ayrı yaparak grevin etkisini zayıflatıyorlar.