Dünyadan grevler ve eylemler

Geçtiğimiz hafta dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler, gasp edilen hakları için grevler ve eylemler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Aralık 2020
  • 08:00
Kolombia

Kolombia

Kolombia

Kolombia

Kolombia

Kolombia

Kolombia

Kolombia

Paraguay

Paraguay

Paraguay

Paraguay

Şili

Şili

Şili

Şili

ABD

ABD

Tayland

Tayland

Hindistan - Toyota

Hindistan - Toyota

Güney Afrika

Güney Afrika

Tunus

Tunus

Yunanistan

Yunanistan

Kolombiya’da hükümetin korona politikasına karşı yeni grev

Kolombiya'da korona salgını döneminde hükümete ve politikalarına karşı protestolar 19 Kasım'dan beri sürüyor. Sendikalar, çiftçi dernekleri ve sosyal örgütler, çeşitli büyük şehirlerde ve kırsal alanlarda gerçekleşen grev ve gösteriler için yeniden grev çağrısı yaptı.

Binlerce kişi, başta Bogota olmak üzere, Medellin ve Cali'de sokaklara çıktı ve gösteriler yaptı.

Gösterilerin temel talebi, Başkan Iván Duque hükümetinin korona salgınıyla bağlantılı acil durum önlemleri hakkında görüşme masasına oturması. Bu talepler arasında sağlık ve eğitimde iyileştirmeler, işsizler ve emeklilik geliri olmayanlar için temel bir gelir ve küçük işletmelere destek gibi maddeler yer alıyor.

Merkezi İşçi Sendikası (CUT) başkanı Diógenes Orjuela, yaptığı açıklamada “Duque diğer görüşlere karşı sağır, kör ve dilsiz bir başkan” diyerek hükümetin taleplere ilgisizliğine dikkat çekti.

Kolombiya’da geçen yıl Dilan Cruz adlı bir öğrencinin ESMAD üyesi tarafından vurulmasının ardından büyük protesto gösterileri yaşanmıştı. Bu yıl da, avukat Javier Ordoñez’in gözaltında öldürülmesiyle ilgili dava gibi toplumda öfkeyi arttıran çeşitli olaylar oldu. Başkentte polis şiddetine karşı gerçekleşen protestolarda, polisin sivillere karşı yasadışı silah kullanması nedeniyle 13 kişi katledildi.

Madencilerin grevi 2 aya yaklaşıyor

Öte yandan ülkede El Cerrejón’daki madenciler 80 gündür grevde. Grev, kömür madeninin tarihindeki en uzun grev oldu.

Kapitalist tekel yönetimi, her ne pahasına olursa olsun on iki saatlik vardiya uygulamasını dayatması üzerine madenciler ve sendikaları Sintracarbón, kendi deyimleriyle “ölüm vardiyası”nı reddederek greve gittiler. Madenciler; sağlıklarını kötü etkileyeceği, aileleri ile normal bir yaşam sürdürmenin mümkün olmayacağı ve vardiyaların uzatılmasıyla iptal edilen vardiya nedeniyle 1200 işyerini yok edeceği için “ölüm vardiyası”na karşı çıkıyor.

Uluslararası Cerrejón tekeli, “ölüm vardiyası” dayatmasıyla krizden kazançlı çıkmayı ve bunu da madencilerin haklarını gasp ederek yapmayı amaçlıyor.

Müzakerelerin ve Çalışma Bakanlığı'nın müdahalesinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, Cerrejón maden tekeli, hükümetin zorunlu arabuluculuğuna güveniyor. Sintracarbón zorunlu arabuluculuğa karşı çıkıyor.

Paraguay’da çiftçilerin protestoları

Paraguay'da iki hafta önce çağrı yapıldığı üzere Ulusal Sektörler Arası Koordinasyon (CNI) ve Çiftçiler, Yerli ve Halk Derneği'nden (Articulación Campesina, Indígena y Popular) yaklaşık 7.000 çiftçi, üretici ve topraksız insan geçen Salı günü başlattıkları protesto gösterilerini sürdürüyor. Başkent Asuncion'da süresiz olarak bir araya geldiklerini söyleyen protestocular hükümetin mevcut anlaşmalara saygı göstermesini talep ediyorlar.

Şehir merkezinde ve Tarım Bakanlığı önünde süren blokaj eylemleri ve gösteriler sonucu Temsilciler Meclisi, aile çiftçiliği yasa tasarısını yeniden özel gündeme almak zorunda kaldı. Tasarı daha önce ertelenmişti. Hükümet, Ekim ayı sonundaki protestoların ardından çiftçilere aile çiftliklerine 25 milyon dolara kadar transfer sağlama sözü vermişti.

Söz verilen fonların yaklaşık yüzde 70'i -yaklaşık 16 milyon dolar- doğrudan çiftçilere aktarılacak. Fonların tahsisiyle birlikte, CNI üyelerinin borç yüklerinde küçük bir rahatlama anlamına geleceği belirtiliyor.

Yasa ayrıca vergi indirimleri, topraksızlar için arazi tapuları ve üreticiler için sübvansiyonları da içeriyor.

Öte yandan, 25 Kasım Çarşamba günü ise kadınlar, kendilerine yönelik yapısal ve kurumsal şiddete dikkat çekmek için sokaklara çıktı.

Şili’de cumhurbaşkanına karşı gösteriler

Şili'de binlerce kişi sağcı Cumhurbaşkanı Sebastián Piñera'nın istifası talebiyle protesto gösterisi düzenledi. Başkent Santiago de Chile'de Cuma günü düzenlenen yürüyüşe yaklaşık 10.000 kişi katıldı. Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanırken, göstericiler polise taş attılar, otobüs duraklarını ateşe verdiler.

Birkaç gün önce gerçekleşen gösteride de polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşanmıştı. Protestocular, ülkedeki adaletsizlik ve polis şiddetinden sorumlu oldukları Piñera'nın istifasını talep ediyorlar.

ABD’de yaşlı bakımevlerinde grev

Chicago bölgesinde Pazartesi sabahı on bir Infinity Healthcare bakım tesisinde yaklaşık 700 işçi greve başladı. Yaşlı bakımında çalışanların yanında, temizlik işçileri ve yardımcı personel daha yüksek ücret ve daha fazla hijyen talep ediyor.

Tesislerden birinde 200 Covid-19 enfeksiyonu meydana geldi. Çalışanlardan bazıları saatte sadece 13 dolar kazanıyor. En az iki dolar daha fazla ücret talep ediyorlar.

Tayland’da monarşiye karşı protestolar

25 Kasım Çarşamba günü 15 bin kişi Tayland'ın başkenti Bangkok'ta monarşiye karşı gösteri yaptı. Eylemlerde, diğer taleplerin yanı sıra kralın kişisel mülkleri ile sarayın diğer mülkleri arasında ayrım yapılmasını talep ederek bu mülklerin yeniden Maliye Bakanlığı’na verilmesi istendi. Bu gösteri aynı zamanda monarşiye hakaret suçundan 12 eylemcinin mahkemeye çağrılmasına bir yanıt niteliğindeydi.

Hindistan'da Toyota işçileri grevde

Hindistan'ın Karnataka eyaletindeki Bidadi fabrikasında 3.500 kadar Toyota Kirloskar Motors işçisi 9 Kasım'dan bu yana grevde. Grev, bir sendikacının ve ardından 49 işçinin işine son verilmesi üzerine başladı. Toyota, greve giden işçilere lokavtla yanıt verdi. İşçiler yoğun iş koşullarına karşı direniyorlar.

Güney Afrika'da kalıcı istihdam için ülke çapında grevler

Güney Afrika'da binlerce yerel sağlık çalışanı bu hafta ülke çapında 8 ilde greve gitti ve Sağlık Bakanlığı'ndan kalıcı istihdam, tehlike ödemesi ve pandemide koruyucu ekipman talep etti.

Grevler NEHAWU sendikası tarafından düzenlenirken, Cape Town, Durban, Port Elizabeth gibi kentlerde kitlesel gösteriler gerçekleşti.

Tunus’ta istihdam için eylemler

Tunus'ta, ülkenin dört bir yanında istihdam için mücadele sürüyor. Tataouine'de Kasserine'de petrol alanlarında blokaj eylemleri düzenlenirken, Gabes'te kentin sanayi bölgesinin önünde oturma eylemleri yapıldı.

Ayrıca, Gafsa'da devlet için önemli bir gelir kaynağı olan fosfat şirketinde de hava kirliliğine neden olduğu için blokaj eylemi sürüyor.

Yunanistan’da genel grev

Yunanistan’da işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve toplu sözleşme talebiyle greve gitti. Ulusal sendika federasyonları ile bölgesel sendika merkezlerinin çağrısıyla ülke genelinde yüzlerce işyerinde işçiler greve çıktı.

Grev çok sayıda işyerlerinden, fabrikalardan ve toplu taşımadan neredeyse tam katılım sağlandı. Grevdeki işçiler kamu hastanelerinde ve birçok kentte protesto eylemleri düzenledi. İşçiler Atina'da Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaptı. Ülkedeki karantina nedeniyle gösteriler sınırlı sayıda katılımla gerçekleşti.

Sendikaların ve PAME’nin Yanya’da düzenlediği eylemde grev gözcülerine müdahale eden polis 7’si sendikacı onlarca işçiyi gözaltına aldı, greve katılan işçi ve sendika temsilcilerine yüzlerce avro para cezası kesildi.