Dünyadan grev ve eylemler

Dünyanın birçok ülkesinde hak arama eylemleri ve grevler devam ediyor…

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Ekim 2024
  • 19:30

Zimbabve

Zimbabve'de RZM Murowa elmas madeninde çalışan ve iki aydır ücret alamayan 300'ün üzerinde işçi greve başladı.

Grevi başlatan Zimbabve Elmas ve Müttefik Maden İşçileri Sendikası (ZDAMWU), yaptığı açıklama ile madende tam kapasite üretim yapıldığını ancak şirketin işçilerin ücretlerini ve diğer haklarını ödemediğini bildirdi.

Uzun bir şikayet listesinin bir parçası olarak, işçiler ödenmemiş maaş ve ikramiyelerinin tam olarak ödenmesinin yanı sıra yeterli kişisel koruyucu ekipman talep eden bir dilekçe yazdılar.

Toplam 820 kişinin çalıştığı madende açık ocak ile yeraltı madenciliği bir arada yapılıyor.

Almanya

Almanya’da 4 milyona yakın metal ve elektrik işçisini kapsayan metal sektöründe Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ediyor. İkinci tur görüşmelerinin yapıldığı 15 Eylül Salı günü binlerce metal işçisi ülkenin çok sayıda kentinde yürüyüş ve miting yapmıştı. Eylemlere katılımın geçmiş yıllara nazaran daha kitlesel olması dikkat çekmişti.

Güney bölgesindeki en büyük eylem, müzakerelerin yapıldığı Ludwigsburg’da gerçekleştirildi. 6 bin kişinin katıldığı yürüyüşte en önde genç işçi ve çırakların yer alması dikkat çekti.

Kapitalistlerin temsilcileri 27 aylık sözleşme ve yüzde 3,6 zam önerisiyle toplu sözleşme masasına oturarak hem düşük zam hem uzun süreli bir sözleşme dayattı.

Kapitalistlerin önerisini kabul etmeyen IG Metall, on iki aylık süreli sözleşme, yüzde 7 ücret artışı ve çıraklar için 170 Euro artış talep ediyor.

Ludwigsburg’un yanı sıra Villingen-Schwenningen, Friedrichshafen-Singen, Mannheim, Ulm gibi kentlerde yapılan eylemlere on binden fazla işçi katıldı.

Toplu sözleşme sürecinde üçüncü tur görüşmeleri 31 Ekim’de devam edecek. Sendika için “barış sorumluluğu” dönemi ise 28 Ekim’de sona eriyor.

Baden-Württemberg (güney bölgesi) eyaletinde bir milyona yakın metal işçisi bulunuyor.

Hindistan maden ve Samsung’da grev

Hindistan’ın Vadodara eyaletinde devlete ait 1.600 taş ocağı ve madende yaklaşık 10 bin işçi 1 Ekim'de süresiz greve çıktı. Grevden dolayı eyaletin tüm madencilik sektörü durma noktasına geldi. İşçiler, hükümetin daha önce kapattığı tüm taş ocaklarını yeniden açmasını ve uzun süredir devam eden şikayetlerini çözmesini talep ediyor. Gujarat'taki taş ocakları ve madenlerde neredeyse yalnızca gündelik işçiler çalışıyor.

Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde bulunan Chennai'de Güney Koreli elektronik tekeli Samsung’a ait fabrikalardan birinde çalışan bin 800 işçiden yaklaşık üçte ikisi, daha yüksek ücret, sekiz saatlik iş günü, daha iyi çalışma koşulları ve yeni kurdukları Samsung Hindistan İşçileri Sendikası'nın (SIWU) tanınması talepleriyle greve başlamıştı. Grev bir aydır sürüyor. Dünya çapında sendikal örgütlenmeyi engellemeye çalışan Samsung tekeli, “ticari marka yasasını” ihlal edeceği gerekçesiyle sendikayı tanımayı reddediyor.

Güney Kore'de Ulusal Samsung Elektronik Sendikası'nın (NSEU) halen 30 bin üyesi var. NSEU Chennai fabrikasındaki grevcilerle dayanışma içinde olduğunu açıkladı.

Hindistan İşçi Federasyonu CITU’da grevcileri destekliyor.

Peru

Peru'da taşımacılık sektöründe çalışan emekçiler ile hükümet arasında başlayan gerginlik tırmanmaya devam ediyor. “Peru Multimodal Taşımacılık Örgütleri Birliği” 12 Kasım'da ülke çapında greve çıkacağını ilan etti.

Amerika 21 portalında yer alan habere göre, ana anlaşmazlık noktası, suçla mücadele için 32108 sayılı yasanın yürürlükten kaldırılması ve sözde “kentsel terörizmi” suç sayacak yeni bir yasanın reddedilmesi talebi. Taşımacılık sendikalarına göre bu yasalar toplumsal protestoları suç haline getirmekte ve suç şebekelerini teşvik etmektedir.

Grev, nakliyeciler ile Kongre'deki çeşitli parlamento gruplarının üyeleri arasında yapılan görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından ilan edildi.

Peru’da mevcut siyasi ortam daha da sertleşiyor. Emekçiler, Amerikancı Cumhurbaşkanı Dina Boluarte hükümetinin baskısı altında. Boluarte'nin göstericilerin “tirapiedras” (taş atanlar) olduğu yönündeki açıklaması işçi, emekçi ve halk kitlelerinde büyük bir öfke yarattı ve hükümet ile nakliye örgütleri arasındaki uçurumu derinleştirdi.

Protestolar sırasında şu ana kadar birçok kez polisle çatışma yaşandı, gösteriler vahşi şiddetle bastırıldı. Çatışmaların daha da tırmanma ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor.

Ulaşım sektöründe planlanan grevin ülkenin tedarik zincirini felç etmesi, bunun ise Peru ekonomisi için geniş kapsamlı sonuçlara neden olması bekleniyor. Gıda perakendecileri şimdiden dükkânlarını kapatacaklarını açıkladılar. Madenciler de işi durdurmayı planlıyor.

Peru’da Amerikancı zorba rejimin tüm baskılarına rağmen işçi ve emekçilerin mücadelesi devam ediyor.

Avustralya

Avustralya'da Queensland eyaletinin başkenti Bisbane'de pazar günü binlerce kişi Gazze ve Lübnan'daki savaşa karşı gösteri yaptı. Bu defaki eylem, 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlenen en büyük Filistin’le dayanışma gösterisiydi.  

Göstericiler Albanese hükümetinden acil ve kalıcı bir ateşkes taahhüt etmesini talep etti. İsrail'e yaptırım uygulanması ve savaşa yönelik tüm silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması çağrısında bulunulan gösteride Filistin bayrakları taşındı,

Melbourne ve Sydney'de de Filistin halkıyla dayanışma eylemleri düzenlendi.

İspanya

Geçtiğimiz hafta pazar günü İspanya'da on binlerce kişi “uygun fiyatlı konut hakkı” talebiyle sokaklara döküldü. Madrid'deki gösteriler “Yeter, kiraları düşürelim!” sloganı altında düzenlendi. Göstericiler kiraların yüzde 50 oranında düşürülmesini talep ediyor. Protestolar aynı zamanda artan sayıda zorla tahliyeye karşı yapılıyor.

Protesto çağrısı, aralarında CCOO sendikası, İpoteklerden Etkilenen İnsanlar Platformu (PAH), Ecologistas en Acción gibi çevre örgütlerinin de bulunduğu yaklaşık 40 örgüt tarafından yapıldı. Organizatörlere göre yürüyüşe 150 bin kişi katıldı.

Barselona'da da özellikle aşırı turizme ve kira artışlarına karşı protestolar vardı.