Dünyadan eylemler…

Fransa, ABD, Danimarka, Arjantin, Endonezya, Arjantin, İspanya, İngiltere’de işçi ve emekçiler hakları için grev ve eylemler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Haziran 2024
  • 18:30
ABD

ABD

Arjantin

Arjantin

Fransa

Fransa

Danimarka

Danimarka

İspanya

İspanya

Fransa, ABD, Danimarka, Arjantin, Endonezya, Arjantin, İspanya, İngiltere’de işçi ve emekçiler hakları için grev ve eylemler gerçekleştirdi.

Fransa’da “Ölü liman günü”

Liman işçileri cuma günü Fransa'nın kuzeyindeki Calais ve Cherbourg limanlarında 24 saatlik bir grev gerçekleştirdi. Grevden İngiltere ile Fransa arasındaki yük taşımacılığı, özellikle kanal feribotları etkilendi.

Grev, Macron'un liman işçilerinin emeklilik yaşını 58'den 60'a çıkaran reforma karşı düzenlendi. Macron, 2021'de Le Havre'ye yaptığı ziyarette emeklilik yaşındaki artışın liman işçilerini etkilemeyeceğini vaat etmişti.

Sözünü tutmayan Macron’u protesto eden CGT sendikası, 30 Mayıs'tan bu yana emeklilik reformuna karşı protestolar düzenliyor. Bu kapsamda 7 Haziran'ı "Ölü Liman Günü" ilan eden sendika, yeni grevler için de hazırlık yapıyor.

ABD’nin Wisconsin eyaletinde inşaat işçileri grevde

ABD'nin Wisconsin eyaletinde inşaat sektöründe çalışan yaklaşık 800 vinç operatörü ile diğer inşaat ekipmanı operatörleri, toplu sözleşme görüşmelerinde taleplerinin kabul edilmesi için bir haftadır grevde.

Uluslararası İşletme Mühendisleri Sendikası'nın önderlik ettiği grev şu ana kadar aralarında Milwaukee, Racine, Kenosha ve Ozaukee'nin de bulunduğu çok sayıda şehirde 18 inşaat tesisini durma noktasına getirdi.

Bu, Wisconsin'de son 20 yılda gerçekleştirilen inşaat işçilerinin ilk büyük grevi.

Washington'da İsrail'in soykırım savaşı protesto edildi

Washington D.C de Beyaz Saray önünde cumartesi günü bir araya gelen on binlerce kişi, ABD'nin İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü soykırım savaşına verdiği desteği derhal durdurması için gösteri düzenledi.

Netanyahu hükümetinin katliamlarını sürdürmesi için ABD'nin silah ticaretini sürdürmesini protesto eden göstericiler, Netanyahu’nun 24 Temmuz'da ABD Kongresinde bir konuşma yapacak olmasına da karşı çıkıyorlar.

Eylem çağrısını Yahudi ve Filistinli öğrenci örgütleri, CODE PINK (ABD emperyalizmine ve savaşa karşı mücadele eden, barışı ve insan hakları girişimlerini destekleyen ve kaynakları sağlık hizmetlerine, eğitime, çevre ve diğer yaşamı onaylayan programlara yönlendirmeyi talep eden feminist taban örgütü) ile Soykırıma Karşı Doktorlar (Doctors Against Genocide) yaptı.

Danimarka’da Grev adaları felç etti

Danimarka'da Mayıs ortasından bu yana Faroe Adaları'nda, nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan 5 bine yakın işçi, ücret artışı talebiyle grevde.

Dört sendikanın çağrı yaptığı grevde işçiler yüzde 13 ile 15 arasında ücret artışı talep ediyor. Çöp toplama, yerel toplu taşıma, kamyon taşımacılığı, limanlar ve inşaat sektörünün greve katılmasından dolayı yakıt tedariki ve süpermarketlere yapılan teslimatlar da etkilendi.

Arjantin: “Açlık ve nefretle özgürlük olmaz!”

Pazartesi günü Arjantin'de kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete karşı kararlılıkla mücadele eden "Ni Una Menos/Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” hareketinin 9'uncu yıldönümünü kutlandı.

Başkent Buenos Aires'te binlerce kadın Kongre binası önünde bir araya gelerek Başkan Miliei'nin kadın düşmanı politikalarına karşı gösteri yaptı. Milei'nin göreve geldikten sonra ilk icraatlarından biri Kadın, Cinsiyet ve Çeşitlilik Bakanlığı'nı kaldırmak olmuştu. Yıldönümü dolayısıyla "Ni Una Menos" hareketi, çeşitli taban direniş ağlarıyla daha güçlü bir şekilde birleşeceğini ilan etti.

Endonezya’da hükümet karşıtı protestolar

Endonezya'nın çeşitli şehirlerinde binlerce kişi perşembe günü hükümetin zorunlu tasarruflara yönelik yeni Tapera programını protesto etti.

Bu program ile hükümet her çalışanın maaşından yüzde 2,5 oranında kesinti yaparak, ev inşa fonuna aktarmayı planlıyor. Bu planları eleştiren Sendikalar hükümetin maaşları kesmek yerine asgari ücreti artırmasını talep ediyor. Başkent Cakarta'da binlerce kişi başkanlık sarayı önünde gösteri yaptı. Yanı sıra Yogyakarta ve Semarang kentlerinde de gösteriler düzenlendi. Göstericiler, hükümetin yeni Tapera programı ile oluşturacağı fonnla sermayeyi finanse etmek istediğini belirterek, iktidarın bu saldırısını protesto ediyor.  

İspanya'da “aşırı turizm” karşıtı protestolar

İspanya'nın çeşitli adalarında aşırı turizmin sonuçlarına karşı protestolar sürüyor. Kitlesel turizmin kısıtlanmasını talep eden göstericiler cumartesi günü sokaklara çıktı. Mallorca'da eylem yapan 10 bin kişi turizmin ekolojik, sosyal ve kültürel koşullara uygun hale getirilmesi taleplerini yükseltti. Menorca'da düzenlenen protestoya yüzlerce kişi katılırken cuma günü de İbiza'da 1000 kişi protesto gösterisi yaptı.

Kitlesel turizm adalarda yaşayan halk için uygun fiyatlı konut eksikliği, içme suyu sıkıntısı ve emlak mafyası tarafından çevrenin tahrip edilmesi anlamına geliyor.

İngiltere’de hemşire asistanları grevde

Northamptonshire'da bu hafta Britanya Ulusal Sağlık Hizmeti'nin (NHS) çeşitli kliniklerinde yüzlerce hemşire asistanı greve gitti. Hemşire asistanları çalışmalarının karşılığını alabilmek için mücadele ediyor.

Pazartesi'den cumartesi gününe değin 3 gün grev yapan hemşire asistanları, hastanelerin kendilerine altı yıl boyunca hak ettikleri ücretleri geriye dönük olarak ödemesini talep ediyor. Hemşire asistanlarının büyük çoğunluğu tam bakım sağlamasına rağmen, kendilerine sadece yemek dağıtmak ve hastaları yıkamak gibi yardımcı işçiler olarak ücret ödeniyor. Unison sendikası, üyelerin yüzde 90'ının grev lehine oy kullandığını açıkladı. Sendika, sağlık emekçilerinin talepleri için aylardır farklı bölgelerde grevler düzenliyor.