Dünyadan eylemler…

Birçok ülkede işçi ve emekçiler, hakları ve ekonomik-sosyal talepleri için grev ve eylemler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Temmuz 2024
  • 19:00

ABD San Francisco’da "Soykırımla onur yok!" yürüyüşü

San Francisco'da pazar günü, çeşitli grupların oluşturduğu ittifak, "Soykırımla onur yok!" sloganı altında alternatif bir onur yürüyüşü düzenledi. 

Aralarında “Barış için Yahudi Sesi”, QUIT (İsrail Terörizmini Baltalayan Eşcinseller) gibi grupların da bulunduğu organizatörler, resmi LGBTQ+ yürüyüşünün Google ve Amazon gibi kapitalist şirketlerin sponsorluğu ve gerici politikacıların katılımı ile yapılmasını protesto ettiler. Gazze'deki soykırımı destekleyen gerici politikanın “pembeye boyanması” sert bir şekilde eleştirildi. 

Alternatif onur yürüyüşüne binin üzerinde kişi katıldı. Göstericiler bu eylemleri ile amaçlarının eşcinsel hareketi, 1968'deki Stonewall hareketinin isyankar kökleri üzerine inşa etmek olduğunu belirtiyor.

İrlanda’da pilotlar greve çıktı

İrlanda havayollarına ait Air Lingus firmasının pilotları 29 Haziran'da sekiz saatliğine greve gitti. Yüzlerce kişinin katıldığı grevde pilotlar %24 oranında ücret artışı yapılmasını talep ettiler.  

İrlanda Havayolu Pilotları Birliği (IALPA), yüksek enflasyona rağmen 2019'dan bu yana pilotların maaşlarına zam yapılmadığını hatırlatarak grev çağrısı yapmıştı. 

Grev nedeniyle 120 uçuş iptal edildi. Dublin Havaalanı önünde grevci 500 pilot bir araya gelerek eylem yaptı. Pilotlar havayolundaki adaletsiz ücret sisteminden de şikayetçiler.

Kanada WestJet’te grev

Kanada'nın en büyük ikinci havayolu şirketi WestJet'te çalışan 680 uçak teknisyeni greve çıktı. 

Kanada Uçak Bakım İşçileri Sendikası (AMFA), grevin şirketin toplu sözleşmelere yanaşmaması nedeniyle gerçekleştirildiğini duyurdu. Grev 1 Temmuz'un ulusal bayram olması nedeniyle Kanada'nın en yoğun hafta sonlarından birinde yüzlerce uçuşun iptal edilmesine yol açtı. 

Pazartesi günü açıklama yapan sendika, grevin anlaşmayla sona erdiğini duyurdu.

İspanya Malaga’da on binlerce kişi “aşırı turizmi” protesto ette

Endülüs'ün Malaga kentinde 20 bin kişi cumartesi günü aşırı turizme son verilmesi, konut eksikliği ve hızla artan kiralar nedeniyle sokaklara çıktı. Miting, Kiracılar Derneği’nin “Sindicato de Inquilinos e Inquilinas” çağrısıyla gerçekleştirildi. 

Protestocuların öncelikli talebi Airbnb gibi turistik konaklama yerlerinin yasaklanması. Göstericiler, "Maaş 1300 Euro, kira 1100 Euro, nasıl yaşamalıyım?" yazılı pankartlar taşıdı. 

Malaga'da 12.000 kayıtlı tatil dairesinin yanı sıra kayıtlı olmayan binlerce daire de bulunuyor. 

Cadiz'de de benzer sorunlardan dolayı yüzlerce kişi sokaklara çıkarak protesto gösterisi düzenledi.

İngiltere Port Talbot’ta çelik işçileri greve hazırlanıyor 

Unite sendikası, 2.800 kişinin işten atılmasını önlemek için 8 Temmuz'da Talbot Limanı'ndaki Tata Steel'de süresiz greve gideceğini duyurdu. 

Tata Steel şirketi Eylül ayı sonuna kadar iki yüksek fırını kapatmayı planlıyor. Bunu engellemek için sendikanın yaptığı grev çağrısına kapitalistler küstahça bir tehditle karşılık verdiler. 

Çelik kapitalistleri, grev yapılması durumunda tesislerin üç ay önce kapatılacağı yönünde açıklamalar yaparak işçilere şantaj yapıyor.

İngiltere’de Asistan doktorlardan beş günlük grev

27 Haziran’da Büyük Britanya'da yaklaşık 25.000 asistan doktor maaşlarının iyileştirilmesi talebiyle 5 gün süren bir greve çıktı. 

Hekimler son 15 yılda yaşanan ücret kayıplarının telafi edilmesini istiyor. Grev, yüzde 35'lik ücret artışı talep eden hekimlerin 11. grevi idi. Bundan önceki grev şubat ayında gerçekleştirilmişti. 

Asistan Doktorlar NHS'deki tıbbi iş gücünün yaklaşık yarısını oluşturuyor. Grev nedeniyle birçok hastanede tedaviler iptal edildi.

İran’da 20 bin sözleşmeli petrol işçisinden grev

İran'da petrol ve gaz endüstrisinde çalışan 20 binin üzerinde işçi, 21 Haziran'dan bu yana grevde. Çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi talebiyle gerçekleştirilen grev, petrol ve gaz sektöründeki 90 şirketi etkiliyor. 

İşçilerin temel taleplerinden biri, ülkenin güneyindeki sıcak bölgelerde yüksek strese daha iyi dayanabilmek için iki hafta açık, iki hafta izinli yeni bir vardiya sisteminin oluşturulması. Bu mevsimde sıcaklık 60 dereceye kadar çıkıyor. İşçilerin bir diğer önemli talebi ise mafyavari özellikler taşıyan sözleşme sisteminin kaldırılması. 

23 Haziran'da, çeşitli sektörlerde daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları talebiyle ülkenin birçok kentinden protestolar da düzenlendi.