İran’ın Güney Pars sahasında grev sürüyor
İran'ın Basra Körfezi'ndeki Güney Pars gaz sahasında petrol ve gaz şirketlerinde çalışan sözleşmeli işçiler iki haftadır grevde. 18 Mayıs'ta başlayan grev Payandan, Elixir Sanat ve IPMI gibi şirketleri etkiliyor.
İşçiler, merkezi iş kurumunun geçici işçiler için yüzde 35'lik ücret artışı önermesine rağmen, şirketlerin artış yapmamasına karşı iş bırakarak direniyor. Ayrıca 50 derece hava sıcaklığı altında 12 saat süren uzun ve kötü çalışma koşullarını da protesto ediyorlar.
Güney Pars gaz sahası, dünyanın en büyük gaz rezervinin bulunduğu alan kabul ediliyor. Bu sahanın bir kısmı Katar tarafından sömürülmektedir.
Londra’da soykırımcı İsrail’e karşı 10 bin kişi yürüdü
İsrail siyonizminin Gazze’de devam soykırım savaşı İngiltere’nin başkenti Londra’da protesto edildi. Salı günü Londra’nın merkezinde bir araya gelen 10 bin kişi iki saat süren bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylemde, İsrail’in Refah’ta çoğu bez çadırlarda yaşayan sivillerin üzerine bombalar yağdırması yüzlerce kişinin yaşamını yitirmesi ve yaralanması protesto edildi.
Filistin Dayanışma Kampanyası ve diğer kuruluşlar tarafından düzenlenen protestoda göstericiler derhal ateşkes yapılması ve “özgür Filistin!” çağrısında bulundu. Mitingin sona ermesinin ardından polisle çatışmalar yaşandı ve en az 40 kişi gözaltına alındı.
ABD’nin Houston kentinde protesto ve gösteriler
Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde eğitim politikası ve okulların bütçesinden yapılan kesintiler konusundaki anlaşmazlık tırmanıyor. Geçtiğimiz cuma günü Houston’da 15 ortaokul ve lisede öğrenciler grev yaparak okul alanını terk etti. Öğrencilerin velileri de protestoya katıldı. Gösteride Houston okul bölgesi başkanı Müfettiş Mike Miles'ın görevden alınması çağrısında bulunuldu. Miles, çok sayıda müdür ve öğretmeni işten atmayı planlıyor.
Saldırıya karşı eylemler perşembe günü de devam etti. Yüzlerce öğretmen “hasta olduğunu” bildirerek işe gitmedi. Cumartesi günü ise 900'den fazla veli, öğretmen ve öğrenci Belediye önünde bir araya gelerek müfettiş Miles’i ve planladığı işten çıkarmaları protesto etti.
Cape Town’da on binler Gazze’deki soykırımı protesto etti
Güney Afrika’da binlerce kişi cumartesi günü Cape Town kentinde Gazze'deki soykırıma karşı düzenlenen gösteriye katılarak Refah işgalinin derhal durdurulması şiarlarını yükseltti. Yürüyüşte yüzlerce Filistin bayrağı taşındı ve "Özgür Filistin" sloganları haykırıldı.
Gösteri, Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC), Müslüman Yargı Konseyi (MJC), Kudüs Vakfı, ANC ve PAC dahil birçok siyasi partinin çağrısıyla gerçekleştirildi. Mitingde yapılan konuşmalarda, yaklaşan parlamento seçimlerinde insanlara İsrail hükümetinin politikalarını destekleyen hiçbir partiye oy vermemeleri çağrısında bulunuldu.
Paris’te TotalEnergy ve Amundi'ye karşı protesto
Geçtiğimiz cuma günü yüzlerce çevre aktivisti, TotalEnergy'nin genel toplantısının başlamasından önce Paris'te Fransız petrol şirketine ve onun açık deniz gaz ve petrol çıkarımını genişletme politikasına karşı protesto gösterisi düzenledi.
Greenpeace eylemcileri, TotalEnergy'nin Başkanı’nın "Fransa'daki en büyük pislik avcısının başı" olarak arandığını ilan eden dev bir pankart astı. Polis pankartı hızlı bir şekilde kaldırdı.
Genel kurulda, protestolara rağmen grubun “fosil yakıt üretimini genişletme stratejisinin sürdürülmesi gerektiği” yönündeki karara büyük çoğunluk destek verdi.
Uttar Pradesh’de çelik işçilerinden protesto
Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletindeki Kottavalasa'daki fabrikanın kapatılması kararına karşı 17 Mayıs'ta çok sayıda işçi, Hintli paslanmaz çelik üreticisi Jindal Paslanmaz Ltd (JSL) yönetiminin önünde protesto gösterisi düzenledi.
Haryana ve Jaipur'da üretim yapan 57 işçiyi işten çıkaran şirket, bu kararın hammadde eksikliği ve işlenmiş ürünlerin düşük fiyatları nedeniyle alındığını iddia etti.
Güney Afrika'nın en modern çelik fabrikalarında grev
Güney Afrika Çelik Fabrikaları'nda (SASM) çalışan işçiler çarşamba günü süresiz greve gitti. Grevci işçilere polis saldırdı.
NUMSA metal işçileri sendikası bölge sekreteri Kabelo Ramokhatali, “Dört üyemize yakın mesafeden plastik mermiyle ateş açıldı, bunlardan ikisi çok ciddi şekilde yaralandı, biri başından, diğeri ise göğsünden vuruldu” açıklamasını yaptı.
İşçiler, işten çıkarılan 124 arkadaşlarının işlerine iade edilmesini ve sektördeki ücret farkının ortadan kaldırılmasını talep ediyor. İşten çıkarmalar, “işçilerin NUMSA önderliğindeki greve katılmasının cezası” diye lanse ediliyor.
SASM şirketi, işçilerin örgütlenmesini engelleyebilmek için histerik bir saldırganlık sergiliyor. Sendikanın işçileri örgütlemesine izin veren iş mahkemesi kararını bile tanımak istemiyor.
SASM, dünyada sera gazları olmadan yeşil çelik üreten iki şirketten biri. Burada işçilere ödenen başlangıç ücreti 42 rand, yani, 2,11 € iken, sektördeki normal ücret 59,10 rand yani 2,97 €.
Madrid ve Valencia’da öğretmenler grevde
Madrid'de eğitim emekçileri sendikaların çağrısıyla salı günü greve çıktı. Öğretmenlerin talepleri şöyle sıralanıyor: Sınıfların küçültülmesi, çalışma saatlerinin azaltılması, ücretlerin artırılması, daha iyi çalışma koşullarının sağlanması.
Eğitim emekçileri bu talepler için 8 Mayıs'ta da bir günlük greve çıkmıştı. Sendikanın yaptığı açıklamaya göre greve katılım yüzde 67 oldu.
Öte yandan perşembe günü Valencia’daki öğretmenler de greve çıktı. Emekçiler, diğer şeylerin yanı sıra okul inşaatı için ayrılan fonları kesmek ve çok sayıda ilkokul ve kreşi kapatmak isteyen bölgesel sağcı hükümetin “eğitim reformu” adıyla başlattığı saldırıya itiraz ediyor.
Endonezya Tangerang’da ayakkabı fabrikasında grev
Endonezya'nın başkenti Jakarta yakınlarında bulunan Tangerang’daki PT Victory Chinglih Endonezya ayakkabı fabrikasında yüzlerce işçi greve gitti.
Grevciler, ABD şirketi Nike için üretim yapan Tayvanlı şirketin, resmi yasal yönergelere uygun olarak ücretleri artırmasını talep ediyor. Ayrıca şirketin sürücülerin dışarıdan temin edilmesi planlarına da karşı çıkıyorlar.