Amazon Ormanları’ndaki yangınlara karşı İsviçre’de eylemler

İsviçre’nin pek çok kentinde sokağa çıkan kitleler iklim sorununa dikkat çekti, dikta rejimi ve faşist Bolsonaro’yu protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Ağustos 2019
  • 08:23

Amazon Ormanları’ndaki yangınlar İsviçre’deki eylemlerle protesto edildi. “İklim için Grev” hareketinin çağrısı üzerine, İsviçre’nin birçok şehrinde yüzlerce kişi sokaklara çıktı, öfkelerini haykırdı.

Zürih’te genelini gençliğin oluşturduğu 300 eylemci, Fransızca ve Almanca sloganlarla coşkulu bir şekilde Brezilya konsolosluğu önüne kadar yürüyüp tepkilerini gösterdi. Bern sokaklarında aralarında Brezilyalıların da olduğu yüzlerce eylemci sloganlı ve şarkılı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Lozan’da yüzü aşkın insan Saint-François katedrali önünde buluşarak protesto gösterisi yaptı. Basel’de de yaklaşık yüz kişi sokağa çıktı.

Kimi eylemde çarpıcı dövizler taşındı. “Bolso Trump=katliamcı” veya Bolsonaro’nun fotoğrafı yanında “Ormanları değil faşistleri yakın!” yazılı dövizler yer aldı.

Öte yandan “Fridays for Future (Gelecek için Cumalar)” hareketi de dünya genelinde eylemler gerçekleştirdi.

Yangınlarda %83 artış

Son günlerde Bolivya ve Brezilya’daki Amazon Ormanları’nda gerçekleşen ve hızla yayılan yangınlar dünyada başlıca gündemlerden biri haline geldi. Geçen yıl devlet başkanı seçilen aşırı sağcı faşist Bolsonaro, tüm diğer diktatöryal rejim heveslilerinin yolundan yürüyor. O yalnızca insanlığa değil, aynı zamanda doğaya da düşman. Bu düşmanlığını fosil enerji kaynaklarını işleyen şirketlere kolaylık sağlayarak gösteriyor.

Doğa düşmanı tekellerin hizmetkarı Bolsonaro, utanmadan bir de yangınların sivil toplum kuruluşları tarafından çıkarılmış olabileceğini, bu şekilde kendisi aleyhinde propaganda yapılmak istendiğini iddia edebiliyor.

Brezilya’daki orman yangınları bu yılın 8 ayında geçen yıla göre %83 artmış bulunuyor ve çoğunun kasıtlı çıkarılan yangınlar olduğu belirtiliyor. Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü (INPE) tarafından 48 saat içerisinde tam 2.500 yeni yangın başlangıcı tespit edildiği açıklandı.

2019 Temmuz’unda Brezilya’nın Amazon Ormanları’nda dakikada 6 futbol sahası büyüklüğünde alan yandı. 6 Ağustos’taki resmi bir açıklamaya göre ise 2.254 km² orman yanmış durumda.

Dünyanın akciğerleri Amazon Ormanları

Brezilya’nın Amazon Ormanı 5 milyon km²lik bir alana sahip. Bu Türkiye topraklarının yaklaşık 6 katına tekabül ediyor. 1970’lerden bu yana ormanın %18’i yok edildi. Bunun başlıca sebeplerinin temel olarak sığır yetiştirme, soya tarımı ve altyapı projeleri olduğu söyleniyor. Dünyanın ciğeri olarak bilinen orman, dünyadaki CO2 salınımının %14’ünü emiyor. CO2 emme kapasitesi ormanın talan edilmesinden kaynaklı %30 düştü. Amazon Ormanı ayrıca gezegenin bitki ve hayvan türlerinin %10’unu barındırıyor. Orman yağmalanması, biyoçeşitliliği tehdit ederek, iklimin ısınmasına ve kuraklığa sebebiyet veriyor. Böyle talan edilmeye devam edilirse, Amazon Ormanı’nın yarısı yüz sene içerisinde yok olacak.

Kızıl Bayrak / İsviçre