Amazon yerlileri soykırım tehdidiyle karşı karşıya

Brezilya’da faşist Bolsonaro’nun salgını önemsemeyen politikaları Amazon yerlileri için soykırım tehdidi oluşturuyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Mayıs 2020
  • 19:51

Brezilya’da faşist devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun koronavirüs (Covid-19) salgınını hafife alan tutumu Amazon yerlileri için de tehdit oluşturuyor. 

Koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısının 6 bin 750’yi aştığı ülkede salgının en çok etkilediği yerlerden biri, Amazonas eyaletinin başkenti Manaus. Faşist Bolsonaro ise insan hayatı pahasına “ekonomiye” dolayısıyla sermayenin çıkarlarına öncelik veriyor.

Amazon yerlilerinin salgından korunması için gerekli önlem alınmaması nedeniyle ‘soykırım’ tehdidi uyarısında bulunan bir açık mektup yayınlandı. Açık mektuba yazar Mario Vargas Llosa, mimar Norman Foster’ın de aralarında bulunduğu tanınmış isimler imza attı. 

“Bir soykırımın eşiğindeyiz”

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Brezilyalı foto muhabiri Sebastião Salgado’nun kaleme aldığı açık mektupta şunlar ifade edildi:

“Beş asır önce, bu etnik grupların büyük bir kısmı Avrupalı sömürgecilerin getirdiği hastalıklarla yok oldu. Şimdi bu yeni afet Brezilya’da hızla yayılırken, onlar tamamen yok olabilir çünkü Covid-19’la savaşacak araçlara sahip değiller.”

Yaklaşık 40 yıldır yerlileri fotoğraflayan 76 yaşındaki Salgado, “Bir soykırımın eşiğindeyiz” ifadelerini kullandı.

“Göz yumarsak bunun adı soykırım olacak”

Bolsonaro yönetiminin yerlileri korumak bir yana Amazon’da yasadışı faaliyetleri desteklemesine tepki gösteren Salgado, Ruanda’daki soykırıma atıfta bulunarak 300 bin Amazon yerlisinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti:

“Ruanda’da şiddet içeren bir soykırıma, insanların fiziksel olarak öldürüldüğü bir saldırıya tanıklık ettik. Brezilya’da yaşanacak şey de, yerlilerin ölümü olacak. Eğer bir toplumun tamamını ya da bir kısmını ortadan kaldıracağını bildiğiniz bir durumu destekler ya da teşvik ederseniz, bunun anlamı soykırımdır. Bu soykırımdır çünkü bunun olacağını biliyoruz, korona virüsünün girişini kolaylaştırıyoruz ve bu nedenle yerlilerin ölmesine izin verilmiş oluyor.”

“Bulaştırabilecek kişileri uzak tutun”

Mektupta, yasadışı altın madencileri ile kerestecilerin hastalık bulaştırmamaları için yerli topluluklarından uzak tutulması için yetkililere çağrı yapıldı. Bolsonaro hükümetinin yerlileri hedef alan diğer politikalarının da eleştirildiği metinde, “Yerliler böylesine bir saldırı altında hiç kalmamıştı. Hükümetin, onların bölgelerine en ufak bir saygısı yok” denildi. Mektupta, Bolsonaro’nun yerli bölgelerinden bütçe kesintisi yaptığı, Amazon’daki yasadışı faaliyetleri hedef alan çevre yetkililerinin görevden alındığı da hatırlatıldı.

Mektubu imzalayanlar arasında; yazar Mario Vargas Llosa, ressam David Hockney, sanatçı Ai Weiwei, mimar Norman Foster’ın yanı sıra, Paul McCartney, Madonna, oyuncular Oprah Winfrey, Brad Pitt ve Meryl Streep, Gisele Bündchen, Naomi Campbell da yer alıyor.