Geçen senenin sonundan bu yana başlayan iklim eylemlikleri, İsviçre’de gençliğin yürüyüşleri örgütlemesiyle, eylemler kitlesellikte ve coşkuda bir ivme kazandı. Doğanın tahribatı, bilim insanlarının alınması gereken acil tedbir açıklamaları, siyasetçilerin vurdumduymazlığı, İsviçreli şirketlerin ve özel emeklilik fonlarının fosil enerjiye yatırımları ve daha birçok nedenlerden kaynaklı, gençliğin öfkesi kabarmaya devam ediyor.
Dünya genelinde dün düzenlenen, iklim sorununa karşı eylemler kapsamında İsviçre ve Fransa’da da eylemler yapıldı. İsviçre’de 24 Kantonda kitlesel protestolar yapıldı. Fransa genelinde 200 yerde eylem düzenlendi.
Lozan’da coşkulu ve kitlesel iklim eylemi
Lozan kentindeki eylemden günler öncesinde sosyal medya, gençliği oluşturduğu WhatsApp grupları ve son 8 Mart eylemi öncesindeki gibi sık sık çağrılar gerçekleştirildi. Bir süredir İsviçre’nin en kitlesel eylemlerine sahne olan Lozan şehri iklim eylemlerinde de öne çıkmıştı.
Lozan tren istasyonu önünde 15 bin eylemci, belediye otobüsleri, metro, tren ve yaya, Lozan ve çevre şehirlerden genci, yaşlısı, her yaş grubundan akın oldu. Tren istasyonundan saat 10.30 başlayacak olan yürüyüş, gelen kalabalıkla saat 11.00’de başladı. Güzergâh Lozan Palas’tan, şehir merkezi St-François Katedrali’nden, Bessiere köprüsünden, Riponne Meydanı’ndan geçerek son buldu. Kitle ilerledikçe eyleme katılan yüzlerce insan oldu. Coşkunun dorukta olduğu eylemde, katılımın %90 hatta 95’ini gençlik oluşturmaktaydı.
Kortejin başını çeken iki ana pankart üzerinde “Geleceğimizi ele geçirelim!” ve “Zaman kalmadı hemen şimdi müdahale edin!” yazmaktaydı. Yüzlerce dövizin yer aldığı kortejde, gençlerin geniş ve özgür yaratıcılığı öne çıkıyordu. Aileleriyle katılan, kendi hazırladıkları dövizlerle eyleme renk katan küçük çocuklar da eylemde yerlerini aldı.
Coşkulu kitlenin attığı sloganlarda “Hayatta dünyadaki sera emisyonuna karşı taahhütte!”, “Hükümet, müdahale istiyoruz!”, “Siyaset sen bittin, gençlik sokakta!”, “Ve 1, ve 2, ve 3 derece, insanlığa karşı bir suçtur!”, “One solution, Revolution”, “Dünyaya hükmetmek isteyenlere, halkın cevabı direniş!”, “İklimde ıssı, siyasete acilliyet!”, “Bize bakmayın, bize katılın!” Fransızca ve İngilizce sloganlar atıldı.
Eylem esnasında İsviçre merkezli UBS ve Credit Suisse bankalarının üzerine bir grup genç kırmızı boyayla el izlerini bıraktı. Kızıl Bayrak’a konuşan gençler; bankalar paranın, zenginliğin ve kapitalizmin simgesi olduğu için, katliamların ve kanın rengi olan kırmızıyla boyadıklarını ifade etti.
Eylem sonunda konuşmalara geçildi. Liseli ve üniversiteli birçok genç söz aldı. İklim politikalarını ciddiye almayan devletin, Ulusal Konseyin otoyol için 6 milyar frank ayırdığı, fakat iklim sorununa gelince gençlerin ütopik olduğunu beyan ettikleri teşhir edildi. Asıl ütopik olanların, harekete geçmeyenler olduğu ifade edilerek harekete geçmek için ne bekledikleri haykırışla soruldu. Dünyaya karşı bir iklim savaşı başlatıldığı, bizlerin savaşta olduğumuzu ve hemen “acil iklim durumu” nun ilan edilmesi gerektiği ifade edildi.
Konuşmalar sonrasında, 6 Nisan’da gerçekleşecek bir sonraki eyleme çağrı yapıldı. Aynı zamanda 14 Haziran’da yapılacak büyük kadın grevinin de duyurusu yapıldı. Eylem şarkılar eşliğinde sona erdi.
Eylem esnasında kalabalık bir grup genç, birçok yatırım işlerinde yer alan ‘Retraite Populaire’ adlı şirketin binasını işgal etti. Şirketin emeklilik fonu işlettiği ve kasadaki paraların değerini arttırmak için fosil enerji şirketlerine büyük yatırımlarda bulundukları aktarıldı. İşgal 12.00 civarında başlarken, polisin saldırısına rağmen bina boşaltılmadı. Üç saat sonra şirketin genel müdürü gelerek tartışma yürütüldü.
Öte yandan eylemde, siyaset yasakçılığı yapılması dikkat çekerken, eylemi düzenleyenler siyasi örgütlerin pankart ve flamalarına izin vermedi.
Cenevre: “Sorun kapitalizmin sorunu”
Cenevre’deki eylemden önce, merkezi yerlerde stant kurularak çağrı bildirileri dağıtılarak, afiş faaliyeti yapıldı. Eylem saat 12.00’den 14.00’e kadar piknik niteliğinde, yiyecek ve müzik eşliğinde devam etti. 14.00’te başlayan yürüyüş, şehrin en işlek caddelerinden geçilerek, yaklaşık 3 saat sürdü.
Bitiş alanına gelindiğinde, öğrenci ve sendika temsilcilerinin konuşmalarıyla sona erdi. Yürüyüşü organize eden Meslekler Arası İşçiler Sendikası (SİT), öğrenci ve ailelerin 8-10 bin arası katılım olduğunu açıkladı.
Öne çıkan talepler ve vurgular arasında, iklim ve çevreyi kirletenin kapitalizm olduğu, bu gezegeni kirletenin kapitalist sistem olduğu, kapitalizmin asla çevre ve doğayı korumadığı, iklim sorunun tamamıyla bir sistem sorunu olduğu vurgulandı. Çevre ve doğa sorununun çözümünün ancak başka bir sistemle mümkün olacağı vurgulandı.
Öne çıkan sloganlarda “Kahrolsun kapitalizm, kapitalizm kirletir!”, “1,2,3 hayat benim, herkes sokağa eyleme!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Geleceğimizi çalamazsınız!”, oldu. Eylem boyunca göze çarpan en önemli nokta, gençliğin oldukça heyecanlı ve militan olmasıydı.
Fransa’da yüz binler 200 noktada eylemdeydi
Fransa'nın öğrenci gençlik sokaklara çıkarak iklim değişikliğine karşı önlemler alınmasını talep ederek gezegeni ve geleceği sahiplenme çağrılarını yükseltti.
Başkent Paris’te 50 bin gencin katıldığı eylem için Pantheon’dan Ulusal Meclisin bulunduğu Invalides’e yüründü.Yürüyüş boyunca taşınan pankart, döviz ve sloganlarda gençliğin geleceğine sahip çıkması vurgusu yapıldı. İnsanlığa ve sahip olduğu tek gezegene daha saygılı bir toplum inşası dile getirildi. “Doğa yoksa gelecek de yok!”, “Kapitalizm öldürür!”, “İklim bir banka olsaydı çoktan kurtarılmıştı!”, “İklimi değil sistemi değiştirelim!” şiarlarının yazılı olduğu, kapitalizmi teşhir eden birbirinden ilginç ve yaratıcı dövizler taşındı.
“YouthForClimate”ın çağrısı ile Fransa genelinde 200 yerde gerçekleşen eylemlerde Lyon’da 12 bin, Nantes’ta 10 bin 500, Lille’de 6200, Rennes’de 5700, Montpeliers 5500, Dijon’da 3 bin, Rouen ve St Etienne’de 1800, St Brieuc'de 2 bin, Clermont Ferrand ve Tours’da 2800, Marsilya, Anger ve Strasbourg’da 5 bin kişinin katıldığı bildirildi. Orta okul, lise ve üniversite öğrencilerinin katıldığı eylemlere Fransa genelinde 160 bin kişinin katıldığı açıklandı. Fransa’da bugün de “İklim İçin Yüz Yılın Yürüyüş” eylemleri gerçekleşecek.
Kızıl Bayrak / Lozan-Cenevre-Paris