İsviçre’de iklim eylemleri

İklim sorununa karşı gençlik İsviçre’de yeniden kitlesel bir şekilde eylemlere katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Mart 2019
  • 12:42

Dünya genelinde 5 kıtada, 125 ülkede, 2 bin ayrı yerde yaklaşık 1 milyon eylemcinin iklim eylemlerine katıldığı, Avrupa’daki en kalabalık katılımın 300 bin eylemciyle Almanya olduğu tahmin edilirken, iklim sorununa karşı gençlik İsviçre’de yeniden kitlesel bir şekilde eylemlere katıldı.

Hafta içi ilk eylemde katılan genç sayısı 28 bin iken, son eyleme polisin rakamlarına göre 50 bin, eylemciler nezdinde 66 bin eylemcinin katıldığı belirtildi. İsviçre’nin 30 ayrı yerelinde eylemler düzenlendi. Eylemlere Almanya, Avusturya ve İsviçre’deki 12.155 bilim adamı imza vererek destekte bulundu.

İsviçre’nin Alman kantonlarında iklim sorununa karşı daha sağlam bir korunma için Zürih’te 12 bin, Bern’de 8 bin, Basel’de 2 bin, Luzern’de 1’500, Aarau ve Baden’de 200, Soleure ve Olten’de 100, 150 kişilik eylemler yapıldı.

İsviçre’nin en nüfuslu şehri olan Zürih’te organizatörlerin rakamına göre 12 bin eylemcinin katıldığı eylemde Zürih Politeknik (EPFZ) önünde buluşarak, yağmur ve fırtınaya rağmen şehrin göbeğinde eylem gerçekleşti. “B gezegen yoktur!”, “Sorumlu bir iklim politikası istiyoruz!” yazılı dövizlerin yer aldığı eyleme çoğunlukla gençler katıldı. Eyleme Protestan Kilisesi’nden de destek geldi. Avrupa’nın en büyük kadranına sahip olan ünlü St-Pierre kilisesinin saati 11.55’te durduruldu.

Bienne’de 500 eylemci yağmur ve fırtınaya takılmadan iklim için eyleme geçti. Bir önceki eylemde olduğu gibi şehrin merkezinden geçilen eylemde, oturup gözler kapatılarak siyasetçilerin iklim konusundaki pasifliği protesto edildi.

Jura kantonunun Delémont şehrinde 300 genç eylem gerçekleştirdi. Eylem esnasında fosil enerjiye yatırım yapan UBS şubesinin girişi 5 dakikalığına kapatılarak teşhir edildi.

Neuchatel’de 2 bin kişi saat 11.30’da üniversitenin önünden başlayarak Halle meydanına kadar yürüdü. Bunun dışında, Çarşamba günü Neuchatelli iklim için grev grubu, devlet şansölyesinde “Canlı ve adil bir gelecek için harekete geçin!” başlıklı popüler bir dilekçe bıraktı.

Fribourg’da çoğunluğu gençlerin oluşturduğu eyleme katılan 2 bin kişi Georges-Python Meydanı’nda buluşarak valilik önüne yüründü. Yürüyüşü düzenleyen sosyoloji bölümünden bir öğrencinin ifadesiyle “Siyasetçilerimiz etkisiz kaldığı sürece, bizler eylemlerimizi ve grevlerimizi sürdüreceğiz!” beyanında bulundu.

Sion’da gündüz vakti düzenlenen eyleme katılım çok düşük oldu. Sonrasında okul çıkışında 1.200 kişinin katıldığı bir eylem daha gerçekleştirildi.

Lozan’da dün yapılan eylemin dışında bugün saat 14.00’te göl kenarı Ouchy’de İngilizce “Clean-Walk” ismiyle şehir temizliğine çıkılacak.

Ticino Kantonu’nda Bellinzone ve Lugano yürüyüşlerine yaklaşık 4.500 kişi katıldı. Tüm kantondan katılım sağlanan Bellinzone’da, hükümet dairesine kadar yürünerek, şansölyeye bir dilekçe verildi. Dilekçede; gençler için ücretsiz toplu taşıma, fabrikalardan kaynaklanan zararlı madde emisyonlarının azaltılması, kamu idareleri tarafından yaratılan çevresel etkinin azaltılması ve yük taşımının karayolu yerine demiryollarıyla yapılması talepleri Büyük Konsey’e iletildi.

Bu seferki eylemlere kantondan kantona öğrencilere müsaade edilen eylem izinleri değişkendi. Vaud kantonunda devamsızlığa mazeret gösteren öğrencilere yaptırım olmadı. Cenevre’de de sınavı olan öğrenciler haricinde aynı izinler verildi.

Neuchatel’de lise öğrencilerine yaptırım olmazken, ortaokul öğrencilerinden mazeret istendi. Jura kantonunda senelik verilen yarım günlük izin kullanıldı.

Fribourg ve Valais kantonlarında iklim için grevlere katılım geçerli bir mazeret olarak görülmedi. Gençlere yönelik yaptırım kararı alınabileceği bildirildi.

Kızıl Bayrak / İsviçre