İsviçre’de iklim karşıtı gerçekleştirilen eylemlerin dördüncüsü kitlesel bir şekilde, 20 kentte 50 bini aşkın katılımcıyla gerçekleşti. Birçok şehirdeki eylemlerde giderek politikleşen söylemler, sloganlar ve konuşmalar gerçekleştirildi. Giderek yerli solcu gençliğin başı çektiği eylemlerde, yer yer devrim sloganları haykırıldı.
Burjuva medyasında kimi şehirlerde katılım açısından gerileme olduğu söylense de, genel olarak katılım oranında kayda değer ciddi bir azalmanın söz konusu olmadığı göze çarptı.
Fransız kantonları Romandie’deki eylemler
İsviçre’nin Fransız kantonlarında gerçekleşen eylemlerde burjuva medyası Lozan için 8-9 bin arası diyerek kısmen bir düşüş yaşandığını açıklasa da, eylemi düzenleyenlerin belirlediği rakam bir önceki eylemki gibi 10 bin kişiydi.
Düşüşün yaşandığı kent Cenevre’de, bir önceki eylemde medyanın belirlediği katılım rakamı 4-5 bin iken, dünkü eyleme dair bin 200 ile bin 500 arası bir sayı verildi. Böylece, eyleme olan ilginin tamamen düştüğü izlenimi yaratılmak istense de eylemi örgütleyenler 3 binin üzerinde bir katılım sağlandığını bildirdi. Cenevre’deki yürüyüşte, gençliğin yoğunlukta olduğu ve elde hazırlanan yüzlerce dövizle coşkulu bir kortej oluştu. Eylem sırasında UBS ve Crédit Suisse bankaları önünde oturma eylemleri gerçekleştirildi. Bankalar önünde “UBS, Crédit Suisse hepsi suç ortağı!” ve “Bankalardan ve petrolden artık bıktık!” sloganları atıldı. Yapılan teşhir konuşmasında “Bankacılar çifte camlarının ardından duysunlar. Hesap ödeyecekleri o gün bugündür!” ifadesi yer aldı. Aynı zamanda eylem boyunca onlarca öğrencinin tuttuğu tek renkli devasa bir beze, eyleme katılan eylemciler tarafından küresel ısınmaya karşı imza atıldı.
Valais kantonu Sion’da eyleme izin alma tarihi çok geç yapıldığı bahanesiyle, yürüyüş devlet yetkilileri tarafından yasaklandı. Buna rağmen 200 kişilik bir grup eylemci, pasif bir eylem gerçekleştirdi.
Neuchatel kantonu La Chaux-de-Fonds’da binin üzerinde bir katılımla yürüyüş gerçekleşti. Diğer eylemlerdeki gibi yoğunlukta olan gençlik, korteje daha bir coşku getirdi.
Fribourg’da düzenlenen eylemde, polisin verdiği rakam 1000 üzerinde bir katılım olarak ifade edilirken, yürüyüşü düzenleyenlerin katılım rakamı bilinmiyor.
Alman kantonlarındaki eylemler
En kitlesel katılımın olduğu Zürih’te “Kapitalizm batıyor / İklim krizi çözülmüyor” başlıklı uzun bir pankart ile yürüyüş gerçekleşti. Yürüyüş esnasında Kürt hareketin önderi Öcalan’a yönelik tecrite karşı ve 7 bin açlık grevcisiyle dayanışmaya çağıran bir pankart asıldı. Yürüyüş esnasında iklim eylemiyle ilgili hazırlanan bildiri ve stickerler birçok noktaya yapıştırıldı. Eylemi örgütleyenlerin verdiği rakama göre 19 bin kişinin katıldığı eylem ile, önceki eylemlere katılım aşıldı.
Başkent Bern’de yerel basında 8 bin katılımcı olduğu açıklanırken, tam rakam belirtilmedi. Eylem inisiyatifi bir önceki eyleme göre rakamda artış olduğunu belirtti. Eylem esnasında BKW enerji şirketi önüne gelindiğinde, 2011’deki işgalin bilinip bilinmediği soruldu. O tarihte binlerce öğrencinin nükleer karşıtı eylemler için sokağa çıktığı ve işgal gerçekleştirdiği hatırlatıldı.
Biel’deki eyleme 300 kişi katılırken, ST-Gallen, Luzern, Thun, Solothurn, Zug ve Jura kantonunda Porrentruy gibi şehirlerde de yüzlerce kişilik eylemler yapıldı.
Eylemler dışında Almanya, İsviçre ve Avusturya’dan 23 bin bilim insanı “Sonuç olarak bilimin yolundan gidilecek mi” başlıklı bir metine imza atarak, iklim eylemlerine destekte bulundular.
Ayrıca eylemlerin başından bu yana Vaud, Fribourg ve Basel-Stadt kantonları acil iklim durumunu ilan ettiklerini açıkladılar.
Kızıl Bayrak / İsviçre