İsviçre’de öğrencilerin iklim hareketi kitleselleşiyor

İsviçre’nin dört bir yanında on binler birlikte dün bir kez daha sokaklardaydı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Şubat 2019
  • 06:56

Avrupa ülkeleri arasında İsviçre en yüksek hanehalkı gelir ortalamasına sahip, Dünya genelinde de hayat standartlarının en yüksek olduğu ülkeler arasındaki İsviçre’de toplumun dinamik kesimi gençliğin sokaklara çıkarak, iklimle ilgili düzenlediği eylemlikleri giderek kitleselleşiyor.

Küresel ısınmanın yaratığı doğa tahribatı günümüzde iklim bozukluğuna sebep olurken, dünya kasırgalara, tsunamilere, depremlere ve daha birçok doğa afetlerine sahne oluyor. Bilim insanları, bu tür dengesizliklerin giderek artış göstereceğini belirtiyor.

Bu tür açıklamaları ciddiye alan İsviçre’deki gençlik, İsviçre’nin iklim politikasını değiştirmesi için siyasiler üzerinde baskı kuruyor. En acil talepler arasında iklimde acil ulusal durumun açıklanması ve 2030’a kadar sera gazının sıfırlanması yer alıyor. Daha ilk eylemlerde öğrenciler, pankartlarda yer alan şiarlarda ve konuşmalarda “Geleceğimizi çaldığınız için neden okula gidelim” gibi anlamlı sözler sarf etmekteydiler. Son eylemde ise “Küçük adımlar yeterli değil” sloganı atılırken, konuşmalar esnasında artık bir uzlaşmanın istenmediği, çözümün grev ve seferberliklerde olduğu haykırıldı.

İlk tepkiler ve eylemler Alman kantonlarında başlayarak binlerce gencin buluşmasını sağlamıştı. İkinci eylemin bir Cuma günü okul saatleri arasında düzenlenmesinden kaynaklı, birçok kantonda öğretmenlerin ve okul yönetimin baskılarına rağmen, İsviçre’nin birçok kentinde toplam 22 bin öğrenci sokaklara çıkmıştı. Eylem sonrası birçok okulda öğrencilere yaptırımlar gündemdeyken, oluşan güçlü tepkiler sonucu geri çekilmek zorunda kaldı.

Dün de İsviçre’nin birçok şehrinde öğrenciler aileleriyle birlikte, on binler sokağa indi. Yürüyüşler boyunca tepkiler çeşitli yöntemlerle ifade edilirken, kimi yerelerde vurmalı çalgılar eşliğinde şenlik havası verildi, kimi yerde ölü pozisyonu alan eylemcilerin renkli sprey ile etrafı çizilerek insan katliamının resmi ifade edildi. İsviçre’nin en büyük bankalarının önünden geçilirken ıslıklarla sermaye yuhalandı.

Eylemler esnasında “Grev, grev, grev ve seferberlik, çözüm budur işte!”, “Ve 1, ve 2, ve 3 derece insanlığa karşı suçtur!”, “İklim’den daha sıcağız!”, “Küçük adımlar yeterli değil!”, “Dünyayı kirletenlere, dünya direnişle cevap veriyor!” sloganları sıklıkla atılırken, farklı şiarlar ve renklerde yüzlerce dövizler yer almaktaydı.

Eylemlere; Zürih’te 15 bin, Lozan’da 10 bin, Basel’de 10 bin, Cenevre’de 4 bin, Fribourg’da 2 bin 500, Bern’de 2 bin, Luzern’de 2 bin, Neuchatel’de 2 bin, Biel’de bin 100, St-Gallen’de 800, Delemont’da 600 ve Solothurn’da 500 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İsviçre