Almanya'da mülteci kamplarında korona salgını

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde mültecilerin kaldığı St. Augustin kampında 130 kişide koronavirüs tespit edildi. Aynı eyalette Euskirchen ve Mettmann'daki kamplarda da çok sayıda virüs çıkmıştı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Mayıs 2020
  • 19:48

Almanya'da hükümet bir taraftan korona tedbirlerini gevşetirken veya kaldırırken, koronavirüs iltica kamplarında yayılmaya devam ediyor.

Şimdi de Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Bonn yakınlarındaki St. Augustin'de iltica kampında 400 kişide korona testi yapıldı. Test sonucunda 130 kişinin SARS-CoV-2 testi pozitif çıktı. Bu 130 kişinin 120’si kampta yaşayan mültecilerden oluşuyor. 10 kişi ise kampta çalışan işçi ve güvenlik görevlisi.

SARS-CoV-2 virüsü tespit edilen mülteciler aynı kampta izolasyona alınırken, negatif çıkan 170 kişiden 60'ı daha önce başka tesislere gönderilmişti.

St. Augustin kampında ağırlıklı olarak gençler bulunuyor ama aileler de var. Burası mültecilerin kaydolduktan sonra belediyelere dağıtılana kadar birkaç hafta boyunca kaldıkları kamplardan biri.

Daha önce de Kuzey Ren Vestfalya'daki Euskirchen ve Mettmann'da da mültecilerin kaldığı kamplarda çok sayıda kişide korona vakasına rastlanmıştı. Euskirchen'de 50'den fazla kişinin koronavirüs testi pozitif çıkmıştı. Düsseldorf yakınlarındaki Mettmann kentinde de yine bir mülteci kampında 30'dan fazla kişide virüs tespit edilmişti.

Alman devleti başta mülteci kamplarında virüsün yayılmasını önlemek için test, karantina, hijyen gibi önlemler alarak, grup odalarını kapatarak, enfeksiyon riski konusunda farklı dillerde bilgilendirme çalışması yaparak virüse karşı önlem almaya çalıştı. Fakat bu uygulamaların yeterli olmadığı gözüküyor.

Bir buçuk milyon mültecinin kitlesel olarak kamplarda yaşadığı ülkede mülteci örgütleri tarafından koşullar sürekli eleştiriliyordu.

Toplu yaşadıkları konut ve kamplarda dar alanlarda yaşamak, bazen birçok kişinin ortak odaları yabancılarla paylaşmak, banyo ve mutfakların ortak kullanmak durumunda kalan mülteciler, bu koşullardan dolayı koronavirüse yakalanma riski altında yaşamaya çalışıyor.